Autor Wątek: Pomoc w zakupie. Ekspres kolbowy 4000-6000pln  (Przeczytany 43274 razy)

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Pomoc w zakupie. Ekspres kolbowy 4000-6000pln
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Grudzień 2016, 13:04:31 »
z której strony masz dysze do spieniania

A robi ktoś z prawej?

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Grudzień 2016, 13:05:08 »
DrUsagi - dobre wiadra są w castoramie ;) a przynajmniej kiedyś były, jak jeszcze chciałem wejść w temat detailingu. I chyba dałem ciała, że tego nie zrobiłem...

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Grudzień 2016, 13:05:21 »
cześć
po zakupie eureka mignon przede mną zakup ekspresu -mętllik w głowie proporcjonalny do czytania tegoż forum więc prosze o pomoc
do 2x doppio i 3x cappucino w ciągu dnia
 -Bezzera BZ10
- Rocket Appartamento
czy może LELIT DIANA PL60 PLUS TR1 - teoretycznie ma wszystko a troche jakby pomijany w dywagacjach
cena podobna co proponujecie?

Rocket ok 4,5- 4,6 tys
Bezzera 4,3 tys
jesli chcesz Lelita to nie tego co podajesz,  za  ok 4,3 tys  masz Lelita Mara PL 62 s, ten ekspres jest  znacznie lepszy od Diany 60.
Ma ponad 2 x wiekszy bojler pary( do  spienienia mleka jak znalazł ) Hx( spieniasz mleko podczas ekstrakcji ),
prawdziwy ekspres do espresso... duzo solidniejsza konstrukcja do Diany. Jego drozsza wersje uzywałem przez prawie 10 m cy wiec wiem co pisze.
Ten Lelit( PL 62 s) jest konkurentem dla tych 2 co wymieniłeś (  one też  1 bojler + Hx)

ps Diana niby ok  , ale Mara to prawdziwy ekspres(  Lelit ja do serii pro zalicza , Diane do zwykłych , domowych ekspresów.... poczytaj, poprzegladaj i posłuchaj bardziej doswiadczonych. Jesli wybór padnie na Lelita to dołóż kase do Mary, nie zastanawiaj się.
« Ostatnia zmiana: 20 Grudzień 2016, 13:27:22 wysłana przez PiotrekBM »

• Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Grudzień 2016, 13:06:32 »
Ja problem wyboru mam już za sobą .
Muszę się pochwalić.Nowiuteńkie VBM Domobar Junior HX, Forté AP i kilka dodatkowych akcesoriów są właśnie w drodze do mnie.
Będzie okazja przez święta się bliżej zapoznać.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

gratulaje  :ok:

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Grudzień 2016, 13:15:07 »
Z prawej z małych maszyn masz Ascaso, Lelit. Z większych chyba Izzo Vivi kojarzę. MI bardziej chodzi tutaj o maszyny wymienione w pytaniu - mają różne konfiguracje - jedna może pasować bardziej niż druga.
LMWDP #469

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Grudzień 2016, 13:19:03 »
Ja mam dyszę do spieniania z prawej w Astorii ;)

Offline TomSun

• Ekspres: LaMarzocco LineaMicra, Jura J6,
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Grudzień 2016, 14:30:58 »
Ja problem wyboru mam już za sobą .
Muszę się pochwalić.Nowiuteńkie VBM Domobar Junior HX, Forté AP i kilka dodatkowych akcesoriów są właśnie w drodze do mnie.
Będzie okazja przez święta się bliżej zapoznać.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

gratulaje  :ok:
Dzieki

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Federerer Mężczyzna

• Ekspres: Astoria CKE, La Pavoni Europiccola, Bialetti Brikka
  • Młynek: Eureka Mignon
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Grudzień 2016, 14:42:16 »
Ja mam dyszę do spieniania z prawej w Astorii
W Pavonim też jest z prawej. Dla mnie tak jest wygodniej.
Co do młynka, to Eureka jest trochę kłopotliwa. Ja mielę do kubeczka, żeby porozbijać grudki widelczykiem przed wsypaniem do sitka. No i trochę kawy zostaje w wylocie, gdyż ten nie jest pochylony tylko zupełnie płaski.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Grudzień 2016, 15:11:27 »
Zakupiłeś Eurekę Mignon i rozważasz nabycie któregoś z tych ekspresów?  :picardpalm:
Przecież to piękny bąbelek do domu. Może małe, ale płaskie, ostre żarna; regulacja mikrometryczna; czego chcieć więcej na start?

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Grudzień 2016, 15:17:48 »
Wiaderko takie ok 100zł. Mam takie dwa i muszę przyznać, że dają  rade...obecnie śmiecie   do kontenera w nich wynoszę...ale jak paraduję po podwórku z wiadrem blackfire to panie...
Detailing sobie odpuściłem, z braku garażu odpowiedniego. Co z tego że wypucuję auto jak na drugi dzień już zakurzone stoi na parkingu.

Offline perski

• Ekspres: bz10
  • Młynek: eureka mignon
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Grudzień 2016, 18:55:38 »
"Przecież to piękny bąbelek do domu" - m.in. dlatego wziąłem eureke  i też miele do kubeczka
myślałem o Lelit Diana ponieważ jest DB+PID ale nikt go tutaj nawet nie rozważa więc musi być coś na rzeczy,
 Lelit Mara ma co mieć powinien ale też mało popularny np PiotrekBM sprzedał
Bezzera BZ10 podoba mi sie najbardziej /na obrazku - w realu nie widziałem/
Rockety z kolei cieszą się na tym forum najlepszą z  reputacją dlatego Apartamento lub Cellini Classic rozważam
 czy kupując hx mam po rozgrzaniu wystarczającą stabilizacje temp żeby 1-2 espresso wyszło zawsze przyzwoite/powtarzalne czy tez jak w RS trzeba surfować?
a w ogóle to mańkut ze mnie więc dysza z prawej mi lota

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Grudzień 2016, 19:13:17 »
A może Fracino Piccino? Jakieś 4100pln z dostawą.
LMWDP #469

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

• Ekspres: Alternatywy
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Grudzień 2016, 21:27:24 »
Ładny skubaniec, tylko ta dysza z prawej  :hihihi:

« Odpowiedź #28 dnia: 21 Grudzień 2016, 00:46:01 »
"Przecież to piękny bąbelek do domu" - m.in. dlatego wziąłem eureke  i też miele do kubeczka
myślałem o Lelit Diana ponieważ jest DB+PID ale nikt go tutaj nawet nie rozważa więc musi być coś na rzeczy,
 Lelit Mara ma co mieć powinien ale też mało popularny np PiotrekBM sprzedał
Bezzera BZ10 podoba mi sie najbardziej /na obrazku - w realu nie widziałem/
Rockety z kolei cieszą się na tym forum najlepszą z  reputacją dlatego Apartamento lub Cellini Classic rozważam
 czy kupując hx mam po rozgrzaniu wystarczającą stabilizacje temp żeby 1-2 espresso wyszło zawsze przyzwoite/powtarzalne czy tez jak w RS trzeba surfować?
a w ogóle to mańkut ze mnie więc dysza z prawej mi lota

Ja nie sprzedałem Lelita dlatego ,że jest mało popularny tylko dlatego,że niestety złapałem  kawowego bakcyla  i chciałem/ chce kupić  DB.
Lelit Mara PL 62 jest b. dobrym ekspresem, sporo ze sztuki właściwego parzenia kawy  nauczyłem się własnie dzięki Lelitowi.
Dlatego polecałem go  z czystym sumieniem (zdecydowanie bardziej niż Diane, to zupełnie inna klasa ekspresu).
Skoro cięzko Ci sie zdecydować,  przejedz sie do odpowiedniego sklepu i porównaj bezpośrednio ekspresy na które zwróciłes wieksza uwage.
Rockety też nie są najlepsze, wszystko zależy od tego z czym je porównujesz. ;)

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Grudzień 2016, 00:47:24 »

O skakanie między alternatywą a espresso też nie chodzi, bo to nie ma sensu - raz spróbowałem w swoim SJ i podziękuję za kolejne próby.
Trochę z innej beczki - dlaczego MSJ nie ma racji bytu dla skakania między espresso a alternatywą?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi