Autor Wątek: Ekspres pomoc w wyborze  (Przeczytany 4260 razy)

Offline Glabik1

Ekspres pomoc w wyborze
« dnia: 20 Listopad 2016, 19:07:42 »
Witam!

Drodzy koledzy i koleżanki :D Jako młody kawosz stanąłem przed ważną decyzją, a mianowicie zostało mi powierzone zadanie wyboru ekspresu do kawy.

Ekspres ten będzie wykorzystywany w zwykłym polskim domu :D

Domownicy korzystają od kilku lat z kawy Tchibo Family (żółta) zwykła czarna jak i również z tej samej kawy z dodatkiem mleka.

Czytając różne strony natrafiłem na te forum. Po wstępnej analizie wiem że musi to być ekspres ciśnieniowy, przedział cenowy max 2200 zł, ekspres powinien posiadać funkcję mocy kawy, mielenia ziarna, spieniania mleka (najlepiej jakieś funkcje przygotowywania ciekawych kaw wykorzystany przy zaproszeniu dziewczyny do domu).

Zależy mi na pomocy w wyborze producenta jak i modelu. Rozważałem produkty firmy Nivona, Saeco, Siemens, DE LONGHI, KRUPS.

Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi i rady.

Offline KAKR Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Aurduino
  • Młynek: Pk100

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Ekspres pomoc w wyborze
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Listopad 2016, 21:16:40 »
W zwykłym polskim domu, w którym pija się sypaną dużą czarną lub z mlekiem, nie potrzeba ekspresu ciśnieniowego. Ekspresy ciśnieniowe przygotowują kawę na bazie espresso, to zupełnie inny biegun niż duża czarna. Do dużej czarnej potrzebna jest dobra kawa, młynek i można pozostać przy szklance, a można zamienić ją na inne metody: ekspres przelewowy, clever czy choćby french press.

Offline Glabik1

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Listopad 2016, 21:56:41 »
No firma Jura to już coś ale cena też wysoka.

Offline cecyllie Kobieta

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Listopad 2016, 23:04:27 »
A może jeżeli automat to firma Jura np   :ogien:

Cena wydaje się aż za bardzo okazyjna .. czy ktoś bardziej zorientowany w temacie mógłby się na temat tej aukcji wypowiedzieć? :) Będę wdzięczna! :)

(link nie chciał się ponownie zacytować z postu wyżej)

Offline Glabik1

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Listopad 2016, 00:14:02 »
Owszem cena na Amazon.de bardzo okazyjna ale jednak to zagraniczna strona, a mi bardziej zależy na polskich sklepach tak aby gwarancja była bezproblemowa.

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Listopad 2016, 00:19:51 »
Przy zakupach na terenie UE nie ma żadnych problemów z honorowaniem w Polsce gwarancji

Offline cecyllie Kobieta

« Odpowiedź #7 dnia: 21 Listopad 2016, 07:04:40 »
Cena wczorajsza (365,80 euro) to był chyba jednak jakiś błąd ;) dziś juz cena standardowa - 799 euro ..

Offline Tessa

• Ekspres: Jura J 6
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Listopad 2016, 16:39:05 »
na Allegro jest facet co sprzedaje Jury E60 za ciut ponad 3 tys.ale facet nie jest autoryzowanym sprzedawcą -w Polsce będzie kłopot z gwarancją...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi