Autor Wątek: Ibertal L,anna  (Przeczytany 4453 razy)

Offline Markoni Mężczyzna

• Ekspres: La Peppina, Aeropress, Pa Pavoni,VBM Super Digital
  • Młynek: Casadio, Zassenhaus
Ibertal L,anna
« dnia: 20 Listopad 2016, 09:08:42 »
Witam,
Jako nowy forumowicz ( choć użytkownik różnych form parzenia kawy od jakiegoś czasu) mam pytanie odnośnie sprzętu. Trafił mi w ręce ekspres jak w temacie i szukam informacji na jego temat. Z tego co się zdążyłem zorientować popularność urządzenia na naszym rynku jest znikoma.
Może ktoś z doświadczonych kolegów napisze coś o sprzęcie, co jest wart a może w co należałoby go wyposażyć, żeby był jeszcze lepszy?
Żeby stara przyjaźń nie rdzewiała należy ja nasączać kawą lub/i alkoholem.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Ibertal L,anna
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Listopad 2016, 09:21:22 »
Dzień dobry. Może podaj typ, model.

O ten chodzi?
http://www.espresso.pl/pl/91/102/85/Ekspres-Iberital-LAnna-Barcelona
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Listopad 2016, 09:31:53 »
Można dokupić prysznic i sitka IMS, NPF, założyć reduktor ciśnienia przed pompą. Zakładam, że jest filtr do wody.

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Listopad 2016, 13:42:27 »
Jeśli chodzi o ekspres to jest to model L,Anna bliźniaczy do modelu Handy.
Dzięki za odpowiedzi. Wyjaśnijcie mi proszę o co chodzi z tymi sitkami. Rozumiem, że sitko prysznica zapewni równomierny natrysk na ciastko kawowe. Co dadzą inne sitka w kolbie?
I przede wszystkim o co chodzi z kolbą, komentarze na forum świadczą, że E61 to najpoważniejszy system( w końcu chodzi na tym cała gastronomia), a niektórzy sugerują przeróbkę kolby na NPF. Chętnie poznałbym opinie tych co już to zrobili i mają opinię czy warto i co osiągniemy.

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Listopad 2016, 13:45:04 »
Widzę, że na niektórych rynkach nazywa sie Barcelona, pewnie to też to samo.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Listopad 2016, 18:36:12 »
Sitko w kolbie również ma wpływ na końcowy wynik w filiżance. Parę razy się przekonałem, że z jednego sitka wychodzi espresso z tygryskiem, a z drugiego nie. A kolby na NPF nie musisz przerabiać, można kupić gotowy. Przy NPF-ie widać błędy jakie popełnia się przy mieleniu kawy i jej dystrybucji w sitku.

Offline Rasputin

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Listopad 2016, 19:31:01 »
Moim zdaniem każdy barista powinien zaczac swoja przygode z espresso od pracy z naked porta filter. Dlaczego? W kolbie z wylewkami nie jestes w stanie zaobserwowac(jako poczatkukacy) błędów wynikajacych z nierownego rampingu lub złej dustrybucji. NPF nie wybacza, uczy pokory i dobruch nawykow jezeli chodzi o tak naprawde podstawowe umiejetnosci baristy jak tamping czy wyzej wspomniana dystrybucja. Kolejna zaleta- smak, higiena itp.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Listopad 2016, 19:46:30 »
Im dalej w las tym więcej... Pytań. Jak to jest z ciśnieniami:
1. Ciśnienie w bojlerze, pierwotnie miałem ustawione 1,4 bara, poczytałem nieco i znalazłem info, że optymalnie jest ustawić 0,8-0,9 bara, skręciłem na presostacie, ale wydaje mi się, że to za mocno obniżyło temp. Espresso. Jak i gdzie pomierzyć, żeby było optymalnie, jeśli najlepsza temp. dla ekstrakcji to 88-92 stopnie to gdzie to zmierzyć?
Zauważyłem też że teraz częściej i szybciej ciśnienie spada( a za tym temperatura) i jest ciągle dogrzewanie więc ja zrobię espresso w ostatniej fazie spadku to mam ok.0,6 bara i espresso wychodzi niezbyt gorące. Na czym można ustawić dolną granice bo myślę, że jak by dało się podnieść to był bym bardziej niezależny od wahań ciśnienia.
2. Pod pompą jest regulacja ciśnienia, powinno być ok.9 bar, jeśli dokonujecie regulacji to na podstawie czego i jak określić kiedy jest ok. jeśli nie mamy manometru?

I jeszcze pytanie odnośnie sitek do kolby, różnią sie ilością gram załadunku, jakie więc powinno się dobrać?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Listopad 2016, 20:13:00 »
1. Ciśnienie ustaw intuicyjnie, zobaczysz po długości wstępnego flusha, teraz masz moim  zdaniem zbyt niskie. Ustaw ponad 1 bar. Temperaturę wody możesz próbować mierzyć termoparą, ale kieruj się przy tym smakiem espresso.
2. Jak nie masz manometru, to na razie zostaw tę regulację w spokoju.

Dobre są sitka IMS, pojedyncze "The Single" i podwójne. Wybór pojemnościowy masz w nich spory.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2016, 20:19:30 wysłana przez WS »

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Listopad 2016, 21:24:48 »
Dostępne są dwa typy sitek prysznica 60 i 200 mikronów. Jakie różnice w praktyce i co za tym idzie, które lepsze?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Listopad 2016, 21:41:38 »
Może to, które ma więcej otworów. Teoretycznie dystrybucja wody będzie lepsza, ale coś za coś, łatwiej się zakleja brudem.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi