Autor Wątek: czym skleić/uszczelnić bojler w ascaso basic?  (Przeczytany 9863 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: czym skleić/uszczelnić bojler w ascaso basic?
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Listopad 2016, 22:43:53 »
Faktycznie. Ja pierdziele, jaki syf... Facet chyba tego ekspresu nigdy nie odkamieniał... Wyszło to i faktycznie, pod spodem trzy śrubki, kolejny element i pod nim sprężynka z grzybkiem na końcu. W środku coś, co wygląda jak zapleśniały kamień...

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Listopad 2016, 22:54:45 »
Grzybek niekapek na sprężynce to koniec znanego mi terenu. Z czego masz to pierwsze kółko? Alu czy cięższy stop? Ja miałem alu, Janusz mi wysłał nowe bo wymieniali sukcesywnie w serwisie a że ja sam sobie serwisowałem to mnie ominęło.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #17 dnia: 18 Listopad 2016, 22:58:28 »
Nie mam pojęcia, mosiądz ciężki nie jest, ale jest(przynajmniej odczuwalnie) sporo lżejsze od tego drugiego, przykręcanego na 3 śrubki.

Offline piomic

« Odpowiedź #18 dnia: 19 Listopad 2016, 07:30:09 »
Aluminiowe jest takie jakby blaszkowate w dotyku i brzmieniu,  nie wiem jak to wytłumaczyć. Jak pukniesz o coś daje całkiem inny dźwięk niż to drugie. I po dokładnym szorowaniu spod złotka przebija sreberko.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #19 dnia: 19 Listopad 2016, 07:45:35 »
Jak wrócę z pracy to będę się zastanawiał, póki co cała noc w occie niezbyt pomogła... Chyba trzeba jednak spróbować jakiejś "mechanicznej" metody usuwania kamienia i dopiero jak większość zniknie to wziąć się za doczyszczanie jakimiś normalnymi środkami...

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #20 dnia: 19 Listopad 2016, 20:18:53 »
Chyba aluminium, w tej części, która jest od strony grupobojlera jest sreberko :) Ale jestem trochę wkurzony, bo cała noc i cały dzień kąpieli w wodzie z octem nie dały pożądanego efektu i dalej w bojlerze jest bardzo dużo kamienia, który nie reaguje nawet na mechaniczne metody typu skrobanie nożem czy śrubokrętem, a żeby było lepiej - jest akurat tam, gdzie uszczelka łącząca bojler z grupą. Jeszcze jedna taka kąpiel, i będę się zastanawiał co dalej - przez grupę jakiś przelot jest, jak dmucham to coś przechodzi, ale chyba w płucach za mało siły mam, żeby sprężynkę wcisnąć ;) Uszczelki też zamówione, popróbuję odkamienić do wtorku aż przyjdą uszczelki i jak nie pomoże to chyba w ruch pójdzie dłutko wspomagane przez młotek...

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Listopad 2016, 08:59:09 »
Woda z octem jest za słaba - czysty ocet albo kwasek cytrynowy.
LMWDP #469

Offline KAKR Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Aurduino
  • Młynek: Pk100
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Listopad 2016, 17:27:48 »
Pamiętaj o temperaturze płynu na ciepło szybsza reakcja...

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #23 dnia: 21 Listopad 2016, 19:07:19 »
poleżało sobie, zrobiłem sobie w miseczce roztwór 400 ml octu, 20 g sody oczyszczonej i 20 g kwasku cytrynowego. problem się rozwiązał :) teraz tylko czekam na uszczelki i składam... może jutro dojdą to się pochwalę czy działa czy nie.

Offline piomic

« Odpowiedź #24 dnia: 21 Listopad 2016, 21:04:09 »
Zdajesz sobie sprawę, że kwasy i soda w jednym roztworze nie dodają swoich mocy tylko się odejmują? Dlatego stosuje się je kolejno, nie razem. No ale widać przewaga kwasu była na tyle duża że soda go nie zobojętniła.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #25 dnia: 21 Listopad 2016, 21:27:41 »
no cóż, tego nie wiedziałem, aczkolwiek udało się to całkiem odkamienić bez używania młotka, czekam tylko na uszczelki i zobaczę co z tego wyniknie... z drugą częścią było łatwiej bo sam kwasek wystarczył, wcześniej na złożonej całości dmuchając w "wyjście" z bojlera nie szło nic, teraz udało mi się nawet jakąś minimalną ilość wody przedmuchać, także mam nadzieję, że będzie działać... a i tak na dzień dobry pójdzie saszetka odkamieniacza.

Offline piomic

« Odpowiedź #26 dnia: 21 Listopad 2016, 22:37:03 »
Soda rozpuszcza zasadą, kwaski kwasem. Każde rozpuszcza inne osady. Stosowane kolejno zwiększają skuteczność. Razem się zobojętniają (w odpowiednich proporcjach).

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #27 dnia: 23 Listopad 2016, 19:05:38 »
Odkamienione, uszczelki przyszły, poskładane. Urwał się konektor od jednego z termostatów czy co to tam jest... Jakiegoś pecha mam do tego, jedno się uda ale inne popsuję. :/

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #28 dnia: 28 Listopad 2016, 23:22:19 »
IMG_0126.JPG

Akcja reanimacja zakończona powodzeniem. Co prawda trochę się zestresowałem, bo po podłączeniu wszystkiego(choć dalej nie jestem pewny czy dobrze podłączyłem termostaty) ekspres sam się włączał po włożeniu wtyczki do gniazdka - ale trochę nerwów, przełączania kabelków, sprawdzania na ślepo i dopiero po odłączeniu uziemienia od obudowy wyszło na to, że chyba przez te kilka dni moczenia w occie nazbierało się trochę wody gdzieś w okolicach grzałki tak, że chyba robiła zwarcie... Wszystko wyparowało, i działa. Tak wygląda w zestawie z młynkiem :D

IMG_0128.JPG

A tu jedna z pierwszych prób, trochę za szybko, bo z 15 g kawy wyszło 50 g naparu w 28 sekund, no ale zawsze coś... Crema była, nawet lekko oleiste więc chyba mam w końcu na czym próbować :)

IMG_0125.JPG

Finalny wynik to zestaw nowych uszczelek + dwa termostaty, finansowo wyszło jak wyszło ale jestem w miarę zadowolony, bo znowu czegoś się nauczyłem :) a jutro zaczynam zabawę...

Offline piomic

« Odpowiedź #29 dnia: 29 Listopad 2016, 07:55:55 »
Jeśli chcesz się bawić z mlekiem zamów u Janusza lepszą dyszę. Wersja budżetowa to zdjęcie tej rurki-nasadki i spienianie gołą końcówką – da się bez problemu, z niezłym efektem – tylko trochę upierdliwie się wtedy czyści.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi