Autor Wątek: Gaggia MDF - arcywolny przemiał  (Przeczytany 2484 razy)

Offline lecoqkrk

Gaggia MDF - arcywolny przemiał
« dnia: 18 Listopad 2016, 15:38:17 »
Mam pewien problem z moją Gaggią MDF - nabyłem używaną, wydaje się być w dobrym stanie, drobność przemiału ewidentnie daje radę (w połączeniu z Gaggią Classic daje espresso zgodne z wytycznymi). Jedyny problem jest taki -- mieli okropnie wolno. Drobność ustawiona na 4 i 15 gramów kawy młóci przeszło minutę czterdzieści sekund. Wiecie może z czego to może wynikać? Zużycie żaren, jakiś kłopot z mechanizmem? Coś jeszcze innego?

Z góry dzięki za wszelką pomoc:)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Gaggia MDF - arcywolny przemiał
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Listopad 2016, 16:16:14 »
A macałeś żarna? Od tego bym zaczął.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Listopad 2016, 16:28:24 »
Kierunek obrotów  :hihihi: kiedyś dorwałem mlynek co w drugą stronę kręcił. Mielił, mielił i mielił...
LMWDP #469

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Listopad 2016, 18:36:08 »
Może ktoś żarna wymieniał i kupił odwrotne? W MDFie rotacja jest prawa, z racji przekładni. Są też żarna 50 mm do młynków kręcących się w przeciwną stronę np. do Rockiego.

U mnie 14g mieli się w 27 sekund.

Żarna do MDFa

do Rockiego

W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline lecoqkrk

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Listopad 2016, 00:57:24 »
Dzięki wielkie za podanie możliwych kierunków. Mam nadzieję rozebrać rynek jutro i dam znać, co tam się podziało. Dawałbym znać już dzisiaj, ale oczywiście zgubiłem adekwatne bity...

Generalnie też mentalnie już pogodziłem się z koniecznością zakupu nowych żaren. Wiecie może gdzie można je dostać? (Oby nie trzeba było, no ale...)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi