Autor Wątek: Nuova Simonelli MDX vel Eureka Zenith 65 E  (Przeczytany 24980 razy)

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Odp: Nuova Simonelli MDX vel Eureka Zenith 65 E
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Listopad 2016, 00:32:16 »
Wreszcie dotarły młynek i hopper. Opiszę go później. Razem z małym hopperem młynek ma 45 cm wysokości. Niewiele większy niż Bezzera. Tak jak mi mówiono młynek miał niewielki przebieg. Był w kawiarni wietnamskiej, a kto chodzi na włoską kawę do wietnamskiej knajpy ? W sumie jest 130 kaw z czego ja zrobiłem ok. 30 ustawiając młynek (tak jak pisał DrUsagi). Nawet nie 30, bo za krótki czas ustawiłem i 3 kawy poszły na podwójną kolbę. Żona nie zadowolona. Młynek brzydszy niż Macap M2D i głośniejszy. Ale już widzę, że mieli lepiej. Na samym początku ustawiłem za drobne i powstał duży miał i młynek się zatkał. Ma też dużą retencję. Zostaje więcej kawy niż w Macapie. To pierwsze spostrzeżenia na minus.
Kultura pracy dobra. Łatwy w ustawianiach. Nie zbryla, a kawa wylatuje super jak piaseczek. Obudowa aluminiowa. Widełki do portafiltra regulowane. Dioda led pozwala lepiej widzieć kawę i mielić ją także w półmroku. Przeglądnąłem żarna i są w bardzo dobrym stanie.
W sumie jestem zadowolony. Teraz tylko dostrajam przemiał i czas.
W sumie młynek kosztował 1.300 zł plus koszty wysyłki i dodatkowy hopper. W sumie cena niecale 1.700 zł. Jak ktoś nie potrzebuje wymieniać hoppera to kupi za cenę niższą.
Teraz podam stronę, gdzie go kupiłem. Młynek wystawia znajoma Polaka z Niemiec. Jest on właścicielem kawiarni z żoną (chyba Wietnamką, bo rozmawia po francusku). Mają jeszcze drugi młynek. Za 1.300 zł chyba warto ?
olx.pl/oferta/mlynek-nouva-simonelli-mdx-CID619-IDi5bmb.html

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Listopad 2016, 07:13:03 »
Motyla noga, jaką naklejką się różnią jak na zdjęciach widać, ze inne obudowy śruba do regulacji w Mdx po lewej, w Eureka po prawej. Chodziło o regulowany wylot kawy, tzn dzióbek nie wysokość potrafiltra.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Listopad 2016, 17:52:05 »
Przesiadając się z Macap M2D na taki profesjonalny młynek "straciłem" ok. 1 kg kawy na ustawienia.  :picardpalm:
Już zaczynałem wątpić czy mi się uda. Za szybko zmieniałem ustawienia i młynek, albo mielił za grubo, albo na miał i zatykał się cały. Kilka razy go rozkręcałem, aby czyścić.  :sciana:
No i wreszcie się udało.
Co do wyników, to crema jest większa, body bardziej gęste. Ale też strata w kawie większa na retencji. W smaku kawa jakby była bardziej wyrazista.

Offline Sala Mężczyzna

• Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Listopad 2016, 18:54:16 »
Dla posiadaczy Eureki Zenith 65 E i dużego hopera. 20 minut pracy, dremel, papier ścierny i zaoszczędzone na dobre ziarno, a efekt myślę że podobny. Pokrywa ma trochę większy luz niż oryginał ale to w niczym nie przeszkadza :)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Listopad 2016, 22:47:47 »
Bardzo ładny ;)

Offline Sala Mężczyzna

• Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Listopad 2016, 05:35:21 »
Dziękuję za uznanie. Już prawie zamawiałem z Elektros.it.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Listopad 2016, 10:02:00 »
Teraz zostaje zmierzenie nowej średnicy i obejrzenie dekli do hopperów na ATP. Z tego co pamiętam mają różne średnice a kosztują w okolicach 20-30 PLN.
LMWDP #469

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Grudzień 2016, 16:28:02 »
Moje "poznawanie się" z Nuova Simonelli trwa. Powoli dochodzimy do consensusu. Jednak regulacji na młynkach ze śrubą trzeba się uczyć. Może założę odrębny wątek dla takich laików jak ja,co przechodzą z młynków "skokowych" na "mikrometryczne"? W każdy razie zbliżam się powoli do 25 sek. na 25 ml. Teraz to jest ok. 20 sek. Ale i tak różnica jest wyraźna. Kawa mielona bardziej równo, daje lepsze body i cremę. Tylko te pierwsze doświadczenia z zatykającym się młynkiem były okropnym przeżyciem. Punkt zerowy w moim młynku jest gdzieś -2. Więc myślałem, że 3-4 skoki (czyli licząc od końca nr 9) to winienem się "kręcić" koło 9. Ale nic z tego. Młynek się zatykał, a praktycznie zabijał kawą. Ustawienie na 8 niewiele poprawiło. Nadto "bezwładność" młynka zawodowego jest duuużo większa niż domowego Macapa M2D. Popełniałem błąd i zmieniałem ustawienie młynka co 2 shoty. W końcu pogubiłem się ja i młynek. Przy 8-ce młynek dalej się zatykał. Wreszcie sięgnąłem do metod drastycznych. Po raz kolejny rozkręciłem i przeczyściłem młynek ustawiłem na 5 i kawa poleciała. Jak strzała. Mielenie było jak gruby piasek. Następnie kolejno zmniejszałem ustawieniam młynka i teraz jestem tak coś niewiele przed 7, tak ok. 6,9. I shoty to już 20 sek. na 25 ml. Ufff. Boje z młynkiem.
Teraz już rozumiem dlaczego w kawiarniach młynki często ustawiają zawodowcy na wezwanie firmy.
« Ostatnia zmiana: 02 Grudzień 2016, 16:34:12 wysłana przez hlary »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Grudzień 2016, 00:10:00 »
w kawiarniach młynki często ustawiają zawodowcy na wezwanie firmy.
:wow2: zdecydowanie nie warto da takiej kawiarni chodzić!!!

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Grudzień 2016, 00:33:49 »
W sumie masz rację. A wiesz w ilu kawiarniach są zatrudnieni prawdziwi barriści ? U mnie we Wrocku jest super, ale jak byłem w innych miastach lub w trasie to ... pożal się Boże. Przyjeżdża taki raz na kwartał i ustawia młynek. W praktyce lekka zmiana pogody, ciśnienia, inaczej wypalona ta sama kawa nie ma znaczenia dla nich. W jednej kawiarni jak wyraziłem lekką dezaprobatę dla kawy zwanej espresso (bardziej przypominała moccę z kawiarki), że czekają na ustawienie młynka, a specjalista ma przyjechać w przyszłym tygodniu. :picardpalm:

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Grudzień 2016, 00:54:15 »
A wiesz w ilu kawiarniach są zatrudnieni prawdziwi barriści ?
Niestety wiem, co nie zmienia faktu, że nie warto podążać tą drogą. Jeśli owy specjalista woli przyjeżdżać raz na czas zamiast nauczyć, to ja dziękuję. To tak jakbyś dostał ociekającego krwią kotleta, bo szef kuchni czeka na specjalistę od podkręcenia gazu -- będzie w przyszłym tygodniu.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Grudzień 2016, 01:07:51 »
Ja u siebie sam toczę boje z młynkiem. W końcu to nie latanie promem kosmicznym. Ale od pewnego czasu zadaję pytanie w kawiarni "czy ma Pan(i) kurs barristy ?". Zdecydowana większość z uśmiechem odpowiada, że nie. Szef posadził za kontuarem i kazał kawę robić. Nikt nikogo nie przeszkolił. Ot proza życia w polskich kawiarniach. Kto nie zna konkretnej kawiarni na 90% trafi do pseudo-kawiarni. Tylko mnie zastanawia po cholerę tym ludziom takie zawodowe maszyny ? Ten co mi sprzedał młynek Nuova Simonelli MDX przyznał, że kupili automat, a gości na taką kawę włoską mieli niewielu. Ale to wietnamska restauracja w Niemczech. I zrobili tak jak powinni. Sprzedali młynek i ekspress i skupili się na automacie.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #27 dnia: 03 Grudzień 2016, 09:29:30 »
IMHO powinni skupić się na sajgonkach, nikt tam pewnie na kawę nie przychodzi, a przynajmniej ja, gdybym szedł na sajgonki to nie spodziewałbym się dobrej kawy.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Grudzień 2016, 11:26:06 »
czy ma Pan(i) kurs barristy ?
Nie za dobre to pytanie, zaraz potem musiałbyś zapytać co to za kurs, kto prowadził i na ile Pan(i) słuchała, a na koniec może się okazać, że Pan(i) obok nie ma żadnego przeszkolenia, ale czyta nasze forum i potrafi znacznie więcej.
Najprościej zerknąć na stanowisko, jak parzą kawę, i już wszystko wiesz.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Grudzień 2016, 02:52:01 »
Teraz zobaczyłem w wylocie kawy, że młynek ma CLUMP CRUSHER MDX ON-DEMAND (anty-zbrylacz ?). Ta część została umieszczona w spare-parts dopiero od maja 2016 r. Ma numer 15050045. Wcześniej jej nie było. Więc te młynki mogły bardziej zbrylać niż nowa wersja. Zatem młynek musi mieć najwyżej pół roku.
http://www.nuovasimonelli.it/images/stories/site/prodotti/macinadosatori/brochure/mdx-on-demand/spareparts_mdx-on-demand_20150500.pdf

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi