Autor Wątek: Ekspresy Jura - opinie  (Przeczytany 39416 razy)

Offline Wicher Mężczyzna

• Ekspres: JURA E60, Saeco XSMALL
Odp: Ekspresy Jura - opinie
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Listopad 2016, 13:47:41 »
Wertuje temat ekspresów od kilku tyg. Rozmawiałem z różnymi osobami na temat różnych marek i modeli. Wybrałem Jure E60 i kupiłem go w niemieckim Stoll Espresso. Nie bardzo rozumiem "lamentujących" tu użytkowników, że ktoś poleca tego czy innego producenta. Każdy z nas jest "komercyjny". Chcemy by Ów serwisant/dystrybutor pomógł nam doradził, jeśli usłyszymy jednak coś co nam nie pasuje z naszym zdaniem/wyobrażeniem to zaraz jest "komercyjny". Jeśli pytam się serwisanta/dystrybutora JURA to nie oczekuję od niego, że mi poleci NIVONA'e czy inne Delonghi. Liczę tylko na prawdziwe informację. Zarzut, że podmiot handlowy coś kupił taniej, a sprzedał drożej jest śmieszny jeśli nie idiotyczny. Jeśli chodzi o ceny to zdecydowana większość ludzi nie ma pojęcia o mechanizmach współczesnego handlu i nie jest to takie proste jak się im wydaje. Czym innym jest nasza "polska" przedsiębiorczość. W każdym kraju są "cwaniaczki", którzy chcą Cię rąbnąć na kasę w taki czy inny sposób. Niestety wydaje mi się, że u nas jest ich więcej :(

P.S. Kupując ekspres JURA w dowolnym miejscu w EU od autoryzowanego dystrybutora, JURA POLSKA honoruje gwarancję. Mam to potwierdzone przez biuro JURA POLSKA (nawet wyślą mi instrukcję papierową w języku polskim za free)

P.S. 2. Pierwszy post @gromog wydaje mi się właśnie bardzo komercyjny. Ja go tak odbieram (bez znaczenia czy tak jest czy nie). Potwierdzam natomiast przekazywaną informację o rzekomych problemach z egzekwowaniem gwarancji jeśli ekspres jest z innej dystrybucji niż polska.

pzdr
Wicher
« Ostatnia zmiana: 17 Listopad 2016, 13:58:33 wysłana przez Wicher »
pzdr
Wicher

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Listopad 2016, 19:47:41 »
Wicher, chyba nie zrozumiałeś przekazu. chodzi o to, że jeden użytkownik, który sprzedaje i serwisuje ekspresy danej marki(choć może to się tyczyć dowolnego sprzętu, czy to ekspres do kawy czy opony do roweru) poleca tylko tę jedną jedyną markę, na dzień dobry robiąc z reszty sprzęt drugiego sortu. owszem, chce zarabiać, ale... forum nie jest po to, żeby wciskać ludziom swój sprzęt jako jedyny najlepszy - forum jest po to, aby pomagać ludziom konkretnie i rzeczowo, nie patrząc na markę tylko na możliwości sprzętu i oczekiwania użytkownika - no a w tym przypadku co by nie było to jura jest najlepsza...

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Listopad 2016, 10:48:28 »
Po tym jak Wicher zapytał o ekspresy Jura, poradziłem mu kontakt z owym serwisantem, a sam zajrzałem na tamto forum zobaczyć co słychać w świecie automatów. Nie byłem tam od dawna i trochę tematów nazbierało się w większości o automatach. Niewątpliwie serwisant posiada dużą wiedzę  o ekspresach i stara się pomóc. Poszukującym ekspresu w niższym przedziale cenowym doradza ekspresy innych producentów. Od wyższego pułapu cenowego tylko Jura, jakby nie było innej konkurencji. Częste używanie wyrażeń takich jak "ten szwajcarski ekspres" świadczą o marketingu.

U nas jak na razie nie widać komercji na forum, chociaż nie miałbym nic przeciwko temu, gdyby każdy z dystrybutorów prezentował opisy nowinek technicznych na głównej stronie. Pisząc interesujące artykuły z fotorelacjami itp.

Offline Martin Eden Mężczyzna

• Ekspres: Wilfa Svart Classic, FP Bodum, V60, Phin, Bialetti Kitty 6tz, Tygielek
  • Młynek: Wilfa SVART CGWS-130B, Rhinowares
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Listopad 2016, 12:00:57 »
U nas jak na razie nie widać komercji na forum, chociaż nie miałbym nic przeciwko temu, gdyby każdy z dystrybutorów prezentował opisy nowinek technicznych na głównej stronie. Pisząc interesujące artykuły z fotorelacjami itp.
Witam.
Moim zdaniem dystrybutorzy mogliby przedstawiać nowości sprzętowe / tak jak napisał gromog / , porównując je z poprzednimi modelami / jeżeli takie występowały / . Dział " Nowości " ułatwiłby orientację w ofercie poszczególnych dystrybutorów , może warto się nad tym zastanowić.
Pozdrawiam

Offline lagmar01

• Ekspres: mokka
  • Młynek: severin xxxx
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Grudzień 2016, 10:43:31 »
witam,

pytanie.
czy w jura e80/ e8 można przyrządzić samą piankę? np. dla dzieci... chyba nie ma takiej opcji jako takiej do wyboru, ale może można np. wybrać latte i po przygotowaniu przez expres mleka zakończyć proces w tym miejscu...? czy to nie psuje expresu? i czy on przypadkiem nie mieli kawy wcześniej? co z nią się wtedy stanie?

z góry dzięki za odp.

Offline Wicher Mężczyzna

• Ekspres: JURA E60, Saeco XSMALL
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Grudzień 2016, 01:55:29 »
witam,

pytanie.
czy w jura e80/ e8 można przyrządzić samą piankę? np. dla dzieci... chyba nie ma takiej opcji jako takiej do wyboru, ale może można np. wybrać latte i po przygotowaniu przez expres mleka zakończyć proces w tym miejscu...? czy to nie psuje expresu? i czy on przypadkiem nie mieli kawy wcześniej? co z nią się wtedy stanie?

z góry dzięki za odp.

tak, jest taka opcja (Milchportion - na zdjęciu poniżej). Wciskasz guzik i leci Ci ciepłe spienione mleko. Możesz zaprogramować sobie przez ile sekund ma lecieć mleko. Podczas nalewania takiego napoju możesz skrócić, wydłużyć ten czas lub go zatrzymać.

« Ostatnia zmiana: 05 Grudzień 2016, 02:01:31 wysłana przez Wicher »
pzdr
Wicher

Offline lagmar01

« Odpowiedź #21 dnia: 05 Grudzień 2016, 09:07:03 »
cześć,

Dzięki za info.

Offline jerzyk

« Odpowiedź #22 dnia: 07 Grudzień 2016, 16:05:56 »
Tak naprawdę leci pianka mleczna i trzeba chwile odczekać az "osiądzie" mleko.
Można tez zdjąć grzybek z góry systemu mlecznego a otwor zatkac np. palcem i wówczas leci tylko cieple mleko - zamiast dokupować sporo droższy spieniacz "Pro" :)

Offline lagmar01

« Odpowiedź #23 dnia: 12 Grudzień 2016, 20:31:34 »
Muszę spróbować.  Jurka juz w domu  :)

Offline mareckiabc

• Ekspres: Kolba zelmer/szukam automatu
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Grudzień 2016, 13:33:50 »
Też kupiłem Jure J90 z niemieckiego sklepu i jestem bardzo zadowolony. Za nim kupiłem czytałem różne opinie i zdecydowałem się na Jure. Fakt jest troszkę droższa od konkurencji ale kupując z Niemiec różnica do innych nie jest już aż tak znaczna i z ceną chemii też nie ma co przesadzać bo można kupić duże opakowanie które starczy na bardzo długo, zarówno tabletki czyszczące, odkamieniające. A cena filtra z niemieckiego sklepu też wychodzi taniej. Kawa jest pyszna a mam porównanie z innymi ekspresami, z których kawa średnia wychodziła. Także ja z zakupu jestem bardzo zadowolony i nie żałuje wydanych pieniędzy.Mam nadzieje, że ekspres posłuży jak najdłużej przy odpowiednim obchodzeniu się z nim.
A co do Pana zachwalającego ekspresy Jura, to poza tym że chwali swoje to także często pomaga ludziom ale nikt nie karze słuchać go i kupować Jure przecież choć osoby, które to zrobiły zapewne są zadowolone podobnie jak ja.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Grudzień 2016, 13:49:22 »
Polska język trudna?
Za nim kupiłem
Za kim kupiłeś?
Także ja
Ty także?
nie żałuje
Kto nie żałuje?
nadzieje
Ile tych nadziei?
nikt nie karze
A za co miałby karać?

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Grudzień 2016, 13:58:52 »
Jaka jest cena filtra w niemieckim sklepie?
Już sprawdziłem - ok 46zł. Jak dla mnie, to nadal o 20zł za dużo. Rocznie wychodzi i tak 550zł na filtry.
To można sobie co roku nową osmozę zafundować i jeszcze na kawę zostanie.
W QuickMill Supercappucino filtr kosztuje 29zł, ale wolałem i tak odkamienić i lałem wodę z brity.
Do Jura leję wodę z filtra Brita za 20zł, która idzie również do czajnika.
Niestety producent nie przewidział tego, że ktoś może używać wody z dzbanka, lub z osmozy. I ekspres krzyczy  o odkamienianie, pomimo, że jest zakamieniony i zanim nie odkamienię, nie mogę przeprowadzić programu czyszczącego.
A w ekspresie kolbowym mogę robić backfluscha choćby po każdej kawie, a kto mi zabroni :)
« Ostatnia zmiana: 22 Grudzień 2016, 14:31:20 wysłana przez gromog »

Offline jerzyk

« Odpowiedź #27 dnia: 22 Grudzień 2016, 14:20:33 »
Już za 10 Euro można kupić Jura smart filtr, ale to nie jest tez jakaś specjalnie niska cena jak na filtr do wody, który należy zmieniać, chyba co 2 miesiące.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #28 dnia: 22 Grudzień 2016, 14:37:16 »
Gdy kupiłem ekspres to zmierzyłem sobie twardość wody dołączonym paskiem dla spokoju zawyżając twardość wody o 1-2 stopnie (bo taki drogi ekspres) to filtr nie wytrzymywał miesiąca.
Rozumiem więc użytkowników na zachodzie, oni nie dbają o ekspresy, po 3 latach wyrzucają i kupują nowy. Stąd tyle szrotów na allegro.

Offline mareckiabc

• Ekspres: Kolba zelmer/szukam automatu
« Odpowiedź #29 dnia: 22 Grudzień 2016, 19:50:56 »
Polska język trudna?
Za nim kupiłem
Za kim kupiłeś?
Także ja
Ty także?
nie żałuje
Kto nie żałuje?
nadzieje
Ile tych nadziei?
nikt nie karze
A za co miałby karać?

Coś dolega  koledze?
Problemów z j. polskim nie mam ale widzę ktoś ma problemy z własnym ego. Może tutaj na forum kolega czuje się niespełniony i bardziej wskazane byłoby poszukać forum pasjonatów polonistyki. Jeśli chcesz się bawić w takie uszczypliwości to licz się z tym, że także Twoje posty mogę prześwietlone.
A jeśli chodzi o ścisłość to chyba na posty nie w temacie nie powinno być tutaj miejsca.
Spieszyłem się mając dziecko na kolanach, bo może nie wiesz jak to jest gdy masz pod opieką dwójkę małych dzieci ale wolisz pokazać jaki to Ty jesteś mistrz polonistyki.
I powtórzę problemów z językiem polskim nigdy nie miałem i nie mam.
« Ostatnia zmiana: 22 Grudzień 2016, 20:02:11 wysłana przez mareckiabc »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi