Autor Wątek: Pęknięty pojemnik na wodę.  (Przeczytany 14794 razy)

Offline Apos33

• Ekspres: ECM Heidelberg
  • Młynek: Mazzer Mini E
Pęknięty pojemnik na wodę.
« dnia: 15 Listopad 2016, 08:49:18 »
Witam.
Upuściłem pojemnik z wodą i niestety pękł. Wydawało się, że nie będzie problemu jednak woda zaczęła wyciekać. Próbowałem taśm klejących, co jednak jest doraźnie - raz wytrzymało kilka tygodni, problem nadal jest, powolutku, ale woda wycieka. Ktoś ma jakiś pomysł?

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Pęknięty pojemnik na wodę.
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Listopad 2016, 08:59:31 »
Poszukaj obok siebie warsztatu zajmującego się spawaniem plastików - naprawa zderzaków samochodowych.
Powinni ci to ładnie i trwale naprawić.

Ze sposobów domowych zostało by chyba tylko zalanie tego pęknięcia jakimś silikonem lub łata z takiej dwuskładnikowej plasteliny z poxipolu. Choć osobiście wolałbym chyba spawać plastik.
LMWDP #469

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Listopad 2016, 09:01:26 »
Aceton rozpuszcza i łączy niektóre plastiki.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Listopad 2016, 09:02:39 »
Można też spróbować nakleić "łatę"

Offline maxvondemon Mężczyzna

• Ekspres: BZ10, V60, Bodum Santos, V60, Aeropress
  • Młynek: F64e, Aergrind, ręczne zabytki
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Listopad 2016, 09:53:16 »
A może użyć transparentnych pałeczek kofixowych takich do naprawy ślizgu do nart/snowboardu. Rozgrzewasz zapalniczka i zalewasz ubytek. Dostępne choćby na alledrogo.

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Listopad 2016, 09:56:01 »
To jeszcze musi być zdatne do kontaktu z żywnością i wodą pitną. W przypadku nart pewnie nikt sobie nie zawraca tym głowy bo i po co?
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Apos33

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Listopad 2016, 09:57:27 »
Cały właśnie problem - kontakt z żywnością. O tym spawaniu myślałem, tylko zastanawiałem się czy w wyniku tego nie powstanie nierówność i uszczelka tego nie "chwyci" (za mało elastyczna). Przejdę się jednak i zapytam w weekend. O łatach i acetonie poczytam. Dzięki za sugestie. Krew mnie zalewa na myśl o tym, że taka drobnostka może mnie kosztować ponad 300pln (po tyle chodzi nowy pojemnik).

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Listopad 2016, 10:04:36 »
Tak na szybko te, które są dopuszczone do kontaktu z żywnością:
- Loctite 401 http://www.loctite.pl/wyszukaj-produkt-6523.htm?nodeid=8802625323009
- Loctite 454 http://www.loctite.pl/wyszukaj-produkt-6523.htm?nodeid=8802626109441
Informacja o ich dopuszczeniu tutaj http://www.loctite.pl/plp/content_data/284472_AG12036_FL_CA_PL_WEB.pdf

Edit: chociaż jak sie czyta ulotki z informacjami technicznymi do nich to już tak różowo nie jest, więc lepiej pominąć.

oraz:
- http://www.loctite-kleje.pl/Loctite+9480-50ml+(dwusk%C5%82adnikowy+klej+epoksydowy,+kremowy,+do+120+C+)+(IDH.1265772)_t33237.htm
« Ostatnia zmiana: 15 Listopad 2016, 10:07:57 wysłana przez Kekacz »
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Listopad 2016, 10:09:56 »
Z klejami do plastiku jest problem. Nie ma klejów uniwersalnych, niektóre kleje łączą niektóre plastiki, i trzeba mieć szczęście, żeby akurat na nie trafić.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Listopad 2016, 10:56:29 »
Moim zdaniem to jakieś PMMA inaczej akryl. Kup w jakiejś hurtowni z pleksi klej, tylko są dwa rodzaje, jeden na UV a jeden na czas. Wyfrezuj pęknięcia dremelem, zalej szczelinę klejem i po związaniu wyrównaj drobnym papierem ściernym. Po tym możesz jeszcze przetrzeć acetonem.

Pozdrawiam, Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline WasylGd Mężczyzna

• Ekspres: LaPavoni Professional, phin, Mukka Exspress, Bialetti Brikka, džezva z Sarajewa
  • Młynek: Macap M2M
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Listopad 2016, 18:57:27 »
Może w okolicy znajdziesz ludzi zajmujących się produkcją akwariów akrylowych. Mają do perfekcji dopracowane metody klejenia i napraw. Kleje muszą być ok, bo ryby w tym potem pływają i żyją!

Offline Apos33

« Odpowiedź #11 dnia: 16 Listopad 2016, 10:40:39 »
Próbowałem już kleju do akwariów. Klapa. Po prostu zaczął schodzić, słabo się trzyma plastiku. W tej chwili najprostsze wydaje się spróbowanie tego Locite.

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Listopad 2016, 10:52:40 »
a pistolet z klejem na gorąco ?

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Listopad 2016, 11:20:27 »
Kup worki foliowe tylko z gatunku tych solidniejszych. Przy okazji masz problem czystości wnętrza baniaka z głowy.
 ;)

Idealny będzie worek do pakowania próżniowego.
Skąd jesteś?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Listopad 2016, 11:30:08 »
Klej do akwariów, tylko tych szklanych to silikon, akwaria wykonuje się również z akrylu i taki klej do akrylu będzie jak najbardziej odpowiedni, tylko, żeby spenetrował Ci szczelinę musisz ją poszerzyć, np dremelem.

Pozdrawiam, Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi