Autor Wątek: Nivona 7xx, który wybrać?  (Przeczytany 16680 razy)

Offline Wicher Mężczyzna

• Ekspres: JURA E60, Saeco XSMALL
Nivona 7xx, który wybrać?
« dnia: 11 Listopad 2016, 18:29:24 »
Cześć,

Do obecnej chwili (no może godzinę temu) chciałem kupić ekspres DeLonghi 45.760. Natknąłem sie jednak na taką markę jak JURA i NIVONA (nieznane mi wcześniej). Mój budżet to ok. 3000 (+/- 200 zł). Bardzo spodobał mi się system wkładania rurki bezpośrednio do kartonu z mlekiem. Wstępnie skłaniam się na któryś model z serii 7 Nivona. Niestety na stronie nivona.com nie znalazłem porównywarki. Proszę o pomoc.

Dodam, że ekspres będzie robił ok. 10-ciu kaw dziennie. Raczej zdecydowaną większość będą to kawy z mlekiem (cappuccino i late)

Pzdr
Wicher
« Ostatnia zmiana: 11 Listopad 2016, 18:32:34 wysłana przez Wicher »
pzdr
Wicher

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Nivona 7xx, który wybrać?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Listopad 2016, 18:35:40 »
W naszym supermarkecie wielu sprzedawców sprzedaje ekspresy Nivona, tam uzyskasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania. Sprzedawcy są rzetelni i są niezłe rabaty. W sklepach stacjonarnych agd raczej trudno o sprzedawców znających się na temacie, mogą ci głupot naopowiadać.

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Listopad 2016, 20:22:44 »
Cześć @Wicher
W tej cenie Jura z systemem one touch, który w przypadku sporej ilości kaw mlecznych byłby bardzo przydatny raczej jest nieosiągalna, dlatego dobry rozwiązaniem byłaby Nivona.
Nowa seria 7xx ma kilka ciekawych rozwiązań, o których w skrócie możesz przeczytać tu -> http://www.konesso.pl/Nowe-modele-ekspresow-do-kawy-Nivona-news-pol-1478170642.html

Z mojej strony proponowałbym 768 lub 778 które mają już Aroma Balance z wyborem 3 profili parzenia kawy lub 788 jeżeli zależy Ci na kolorze, wyglądzie i dodatkowym termosie na mleko. Jeżeli chcesz to napisz do mnie priv możemy coś więcej porozmawiać na temat oferty itp :)   
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline azbikow

« Odpowiedź #3 dnia: 14 Listopad 2016, 09:46:38 »
Szanowni forumowicze,
Idą święta i moja żona zamarzyła sobie ekspres do kawy. W domu tylko ona pije kawę - 2,3 kawy dziennie (rano espresso, po pracy mleczne). Na nic dały się moje prośby i tłumaczenia, po lekturze tego forum, że najlepiej jest kupić dobry młynek i kolbę. Ma być automat i już. W związku z tym proszę o opinie, który wybrać - Nivona 778 czy 839? Z danych dostepnych w katalogu na stronie wynika, że są to zbliżone do siebie parametrami ekspresy. 778 jest jednak nowszy i ma Aroma Balance System. Proszę o podpowiedź, który wybrać.

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Listopad 2016, 10:58:36 »
Ja bym się długo nie zastanawiał :) Sprawdzałem i aroma balance naprawdę działa, można wyczuć różnicę w smaku przy zmianie profilu parzenia, dodatkowo nowa seria 7xx ma wbudowany moduł bluetooth dzięki któremu ekspresem możesz sterować przy pomocy telefonu, co prawda jest to głównie bajer, ale w sumie to całkiem fajny :)
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Listopad 2016, 12:22:43 »
możesz przeczytać tu
Jak i na stornie Nivony i na stronie każde innego handlarza tym sprzętem. ;)

Offline Wicher Mężczyzna

« Odpowiedź #6 dnia: 14 Listopad 2016, 13:16:01 »
możesz przeczytać tu
Jak i na stornie Nivony i na stronie każde innego handlarza tym sprzętem. ;)

jakbyś przeczytał mój post to byś wiedział, że byłem na stronie NIVONA.
pzdr
Wicher

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Listopad 2016, 13:42:09 »
Zaręczam Ci, że przeczytałem wszystkie(sic!) posty na tym forum. Moja odpowiedź zaś nie była odniesieniem do Twojej uwagi o braku porównywarki. BTW, porównywarki występują raczej w sklepach, nie na stronach producentów, no i najczęściej są mało przydatne, bo ważne użytkowo funkcje są dalekie od cyferek w tabelkach.

Offline Wicher Mężczyzna

« Odpowiedź #8 dnia: 14 Listopad 2016, 13:59:36 »
... BTW, porównywarki występują raczej w sklepach, nie na stronach producentów, no i najczęściej są mało przydatne, bo ważne użytkowo funkcje są dalekie od cyferek w tabelkach.

fabryczne strony Delonghi, Saeco, Jura posiadają porównywarki

pzdr
Wicher

pzdr
Wicher

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Listopad 2016, 14:05:55 »
I co z tego wynika? ;)

Odwiedziłeś sklepy polecane przez gromoga?

Offline Wicher Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 14 Listopad 2016, 14:40:26 »
I co z tego wynika? ;)

wynika to, że wprowadzasz w błąd twierdząc iż raczej nie ma porównywarek produktu/modeli na stronach producenta. Wstawiłeś już 3 posty w wątku mówiąc mi, że nie potrzebuje porównywarki nie wnosząc niczego do dyskusji. 
pzdr
Wicher

Offline ristretto Mężczyzna

• Ekspres: Jest: Sage BES875 Był: Lelit PL042EMI; Phin
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Listopad 2016, 15:04:59 »
@Wicher,
porównywarki/wyszukiwarki nie ma ale na przedostatniej stronie tego katalogu są wszystkie modele. Zapuść interface białkowy i poszukaj po parametrach które Ciebie interesują ;)

http://www.nivona.com/fileadmin/pdf/manual/de/NIV_Produktkatalog16-17_Final_72dpi.pdf

Offline Wicher Mężczyzna

« Odpowiedź #12 dnia: 14 Listopad 2016, 15:14:58 »
@Wicher,
porównywarki/wyszukiwarki nie ma ale na przedostatniej stronie tego katalogu są wszystkie modele. Zapuść interface białkowy i poszukaj po parametrach które Ciebie interesują ;)

...nivona.com/fileadmin/pdf/manual/de/NIV_Produktkatalog16-17_Final_72dpi.pdf

Dzięki. Super

pzdr
Wicher
pzdr
Wicher

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Listopad 2016, 15:16:09 »
wynika to, że wprowadzasz w błąd twierdząc iż raczej nie ma porównywarek produktu/modeli na stronach producenta. Wstawiłeś już 3 posty w wątku mówiąc mi, że nie potrzebuje porównywarki nie wnosząc niczego do dyskusji. 
Po prostu na wielu stronach producentów różnych sprzętów nie spotkałem porównywarek -- ot, tyle.

Nie wiem czy potrzebujesz porównywarki na stronie nivony, czy gdziekolwiek indziej. Uważam natomiast, że takie porównywanie niewiele daje, najczęściej to tylko cyferki, ogólniki, chwyty marketingowe. Owszem, czasem można sprawdzić rozmiar, moc, cokolwiek, tylko najpierw trzeba wiedzieć co się chce zestawić i jak rozumieć odpowiedź. Bo niby co to za różnica czy jest tam: wysokowydajna pompa 15 bar, wielostopniowy młynek Aroma+, system spieniania mleka LatteCrema, napoje wybierane jednym dotknięciem -- 11, czy  bogaty aromat kawy Aromatica-System. U każdego producenta to czego akurat potrzebujemy może nazywać się inaczej, nie ma jednej skali porównawczej, wiele z tych cech, to tylko sprzedawanie. Ale jeśli potrzebujesz, ok. Proponuję sprawdzić w dowolnym sklepie który ma porównywarkę i interesujące Cię ekspresy, choćby oleole.

Zadam jednak pytanie raz jeszcze: sprawdziłeś polecane sklepy?

jakbyś przeczytał mój post to byś wiedział, że byłem na stronie NIVONA.
nivona.com/

Dzięki. Super
Eh...
« Ostatnia zmiana: 14 Listopad 2016, 15:19:13 wysłana przez donkiszot »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi