Autor Wątek: Astoria CKE  (Przeczytany 60789 razy)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Astoria CKE
« Odpowiedź #60 dnia: 07 Grudzień 2016, 19:03:13 »
Pewnie tak, jak na razie zrobiłem to z Hondurasem i chocolate wave od Antonia i jeśli postaram się z dystrybucją, to wynik w filiżance i na podniebieniu jest powtarzalny :-)

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #61 dnia: 07 Grudzień 2016, 19:48:41 »
Tylko ciężko bez bezpośredniego porównania ;)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
« Odpowiedź #62 dnia: 07 Grudzień 2016, 19:52:50 »
No oczywiście, dla tego nie neguję, ale leniwy jestem a kawa mi smakuje, więc nie kombinuję :-)

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Federerer Mężczyzna

• Ekspres: Astoria CKE, La Pavoni Europiccola, Bialetti Brikka
  • Młynek: Eureka Mignon
« Odpowiedź #63 dnia: 07 Grudzień 2016, 20:52:31 »
Dzisiaj przyszedł prysznic IMS i nie pasuje  :sciana: Według rysunku na stronie producenta powinien być lekko wypukły jak oryginalny a jest praktycznie płaski (raczej trochę pofalowany) i odstaje na krawędziach około 1 milimetra... Ehh, przynajmniej sitko jest w porządku ;)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #64 dnia: 10 Grudzień 2016, 21:33:24 »
Nie da się tego naprawić, dopasować, wygiąć?

« Odpowiedź #65 dnia: 11 Grudzień 2016, 16:00:19 »
Gdyby to była tylko kwestia wygięcia, to tak, ale ja musiałbym go wytłoczyć. Oryginał przypomina trochę kapelusz grzyba, jest lekko wypukły na środku. Odeślę i okaże się czy to jakiś wadliwy egzemplarz czy po prostu nie pasują te prysznice do Astorii.

« Odpowiedź #66 dnia: 28 Grudzień 2016, 15:02:48 »
Odkopię znowu. Macie może jakiś patent na spienianie mleka tą 5-otworkową orygninalną dyszą? Nie bardzo wiem pod jakim kątem ją ustawić w dzbanku. Albo mam zero piany albo same wielkie bąble. Po zatkaniu 4 dziurek wykałaczkami wychodzi fajny wir i kefirek, tylko trochę to trwa niestety.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #67 dnia: 28 Grudzień 2016, 15:57:48 »
Ja robię dokładnie tak jak w tym filmiku i wychodzi bardzo dobrze.

Marek.

« Odpowiedź #68 dnia: 28 Grudzień 2016, 19:24:18 »
Działa  [emoji38] Potrzebny był trochę inny kąt dyszy niż byłem przyzwyczajony. Dzbanek trzymam teraz z boku ekspresu, oparty o tackę, bo inaczej się nie mieści. Przydałaby się dłuższa dysza.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #69 dnia: 28 Grudzień 2016, 19:30:15 »
Ja wysuwam dyszę w prawo, poza tackę, pod kątem około 35/40 stopni i spieniam trzymając dzbanek obok ekspresu. Staram się to robić jak na tym filmiku.

Marek.

Offline Navi

• Ekspres: Cma Astoria Cke/VBM Replica HX
  • Młynek: Rancilio Rocky/f64/sette
« Odpowiedź #70 dnia: 16 Styczeń 2017, 14:35:16 »
Niestety wyczyszczenie otworu w tej małej śrubce nic nie dało, zresztą nie było to bardzo zatkane. Efekt dalej taki sam, co można jeszcze zrobić (pompa moim zdaniem pracuje cicho). Poniżej załączam filmiki, tak leci na nierozgrzanym ekspresie, jak osiągnie normalną temperaturę to leci lepiej. Wygląda to tak, że przez pierwsze kilka sekund leci prawie normalnie (ale dioda miga od razu), a później jest taka sinusoida. Jak coś to mogę nagrać filmik na rozgrzanym - jak się mocno uprę to idzie wycisnąć jakieś espresso, ale trwa to ze 2-3 minuty ;)

eh, znów tych linków nie mogę zarzucić, co trzeba zrobić żeby móc je załączać?

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #71 dnia: 16 Styczeń 2017, 15:29:45 »
Trzeba mieć jakąś minimalną liczbę postów. Wrzuć filmiki np ze spacją po http, moderator poprawi.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #72 dnia: 16 Styczeń 2017, 19:39:01 »
Navi, a odkamieniałeś to w ogóle? Ja ze swoim pierwsze co zrobiłem, to demontaż na części pierwsze i wrzucenie wszystkiego(no, prawie) do wody z kwaskiem cytrynowym + grzanie i na noc... Problemów nie ma. A jak masz możliwość, to zdejmij obudowę, uruchom pompę i sprawdzaj po kolei wszystkie elementy - luzuj lub odkręcaj śruby na drodze wody, żeby zobaczyć w którym miejscu woda nie chce przejść. A trochę drogi ma...

Offline Navi

• Ekspres: Cma Astoria Cke/VBM Replica HX
  • Młynek: Rancilio Rocky/f64/sette
« Odpowiedź #73 dnia: 18 Styczeń 2017, 14:25:31 »
No właśnie chyba go nigdy porządnie nie odkamieniałem - ogólnie przydałby się mu pełen remont, bo mam uszkodzone przełączniki, popękaną tackę - ale brak czasu, a kawę zawsze jakoś robił (choć niewiele, bo to maszyna w domu stoi i rano tylko piłem) - choć teraz przestał :(

No dobra to filmik, tylko się nie przestraszcie, bo mocno zaniedbana maszyna, rozkręciłem co tam na górze się dało, ale wraz nie leci (jak zimny), jak się rozgrzeje to leci prawie normalnie ale jakieś 50ml i się przycina.

https://1drv.ms/v/s!Agxc2xL_RpQfh50FCboKHncH4ruThA
« Ostatnia zmiana: 26 Styczeń 2017, 17:00:06 wysłana przez Spinacz »

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #74 dnia: 24 Marzec 2017, 12:31:45 »
No i zaczynają się schody, mam nadzieję, że nie strome. Mam problem, nie wiem czy istniał od początku czy pojawił się teraz. Zawsze mam ekspres na programatorze, gdzie rano załączony jest przez 4h, wieczorem również 4h, a w weekendy przez 13h. Zawsze wieczorem opróżnianiam tackę, czasem częściej. Tym razem załączyłem programator na stałe ponieważ wieczorem miałem gości, którzy pili kawę po godzinach załączenia. Zapomniałem ustawić programator na noc,a dziś pracuję w domu, więc grzeje się do teraz, czyli od 16 to będzie 26 h. Przelała mi się tacka ociekowa i poleciało na podłogę. Okazuje się, że do tacki ujściem zaworu trójdrożnego kapie powoli woda jak na filmiku.

Co z fantem zrobić?

Marek.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi