Autor Wątek: Nieśmiała prośba o pomoc  (Przeczytany 7420 razy)

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
Odp: Nieśmiała prośba o pomoc
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Grudzień 2016, 14:51:35 »
czy nie zaczynać przygodo od czegoś tańszego, a również dobrego.
równie dobre i 10x tańsze od ekspresu? w tym również do kaw mlecznych? Proszę bardzo: http://1.bp.blogspot.com/-aQnfjqFaO5k/Uj8IiOsui5I/AAAAAAAAFZk/u-mpJ7piDoY/s1600/kawa1.png
Zaoszczędzone środki można przeznaczyć na rzeczy naprawdę ważne, tj. ziarno + młynek.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Grudzień 2016, 15:47:21 »
Idąc tym tropem kawiarkę zamieniam na phin'a. I kolejne 100 kilka PLN wędruje do kieszeni  :diabelek:

@brio11 - jeśli chcesz mieć w domu kawę lepszą niż "na mieście" to idź w kolbę. Jeśli chcesz mieć przeciętną to idź w automat.

Budżet wiadomo, że z gumy nie jest - i jak doliczysz tamper, dzbanek i chemię i inne pędzelkowe akcesoria to się okaże że budżet się skończył. Ja bym wybrał lepszy młynek (ergonomia) i tańszego ARCa. Młynek i tak obudzi domowników - nie będzie różnicy czy to automat czy młynek gastronomiczny. Jedyna szansa na względną ciszę to młynek ręczny - ale wtedy się nakręcisz do espresso - Comendante, Lido, Feldgrind.
LMWDP #469

Offline brio11

« Odpowiedź #17 dnia: 07 Grudzień 2016, 20:37:48 »
Dzięki za konkretne komentarze.
Wydając mimo wszystko nie mało chciałbym mieć w tej cenie trochę lepszą kawę niż tą na mieście. Dream bardzo mi się podoba ale to chyba za dużo jak na początek, jeśli wpadnę w wir kawowy i zdobędę podstawową wiedzę wtedy zainwestuję w trochę lepszy sprzęt, dlatego na tą chwilę zdroworozsądkowo bliżej mi do ARC'a.
Tak jak wspominałem więcej robionych będzie kaw mlecznych. Kiedy odwiedzają nas rodzina/znajomi proporcjonalnie więcej idzie kaw czarnych.

@Grex,
Cytuj (zaznaczone)
równie dobre i 10x tańsze od ekspresu?
nie popadajmy w skrajności, chodzi mi o wyważenie tych kwestii, nie chcę na początek specjalnie wydawać za dużo i z tego nie skorzystać.

Offline brio11

« Odpowiedź #18 dnia: 19 Grudzień 2016, 14:38:43 »
Cześć ponownie,

Sprawa ma się następująco, udało nam się trafić bardzo ciekawą promocję w jednym ze sklepów RTV/AGD, możliwość testowania ekspresu automatycznego przez 30 dni, zdecydowaliśmy się i na testy wybraliśmy Nivonę 757, tak jak mówiliście - kawa średnia, do tego chłodna. Cappuciono daję jeszcze radę.

Decyzja zapadła więc i kupujemy kolbę. Mamy natomiast pytanie, szukałem dość długo kolby z możliwością automatycznego spieniania mleka (rurka zamiast dyszy). Czy istnieje takie combo?
Znalazłem jedynie 2 modele De Longhi, ale posiadają pojemnik czego nie chcę.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Grudzień 2016, 00:13:27 »
Nie wiem po co Ci takie automatyczne spienianie, ale są też zewnętrzne spieniacze -- może coś takiego się sprawdzi? Wlewasz mleko, ono się spienia i grzeje jednocześnie. Na gęste cappu jak znalazł, do malowania trochę zabawy z przelewaniem do dzbanków i wychwyceniem momentu.

Offline fiks Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Mara X, Chemex, AeroPress, FP, Drip, Moka Pot
  • Młynek: Turin Sk40, Timemore S3, Wilfa Svart
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Grudzień 2016, 08:38:40 »
Dorzucę moje 3 gorsze.
Zdecydowanie lepiej kupić kolbę z normalną, najprostszą rurką do spieniania, bez żadnych dodatkowych systemów.
Może nauki będzie ciut więcej, ale jeśli chcemy się "bawić w kawę" to taka nauka to chyba sama przyjemność hm?  ;)
Cappu będzie pyszne i kremowe, bez suchej piany.
Na forum, w dziale pchli targ, można znaleźć mnóstwo ciekawych ofert różnorakiego sprzętu. Warto tam zaglądać! :taktak:
"Equality is a myth to protect the weak. Some of us are strong in the Force, others are not. Only a fool believes otherwise.”

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Grudzień 2016, 08:42:49 »
Jest jeszcze taki cudak jak Breville 980 i jego wariacje. Zmieli kawę, zrobi tamping i sam spieni. Ale budżet tu już raczej znacznie większy a trwałością pewnie bliżej do automatów niż do włoskich maszyn bardziej manualnych.

Offline lisssek

• Ekspres: Alternatywa: Bialetti Kitty 6 i 12 tz, phin, Kalita, Gabi, AP, French Press, V60-2,
  • Młynek: Nivona Cafe Grano 130, C40 IH
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Grudzień 2016, 09:05:23 »
szukałem dość długo kolby z możliwością automatycznego spieniania mleka (rurka zamiast dyszy). Czy istnieje takie combo?
Też na początku nie miałem przekonania do "ręcznego" spieniania i chciałem to ominąć. Przerabiałem niby jeden z najlepszych tj Jura za ponad 300 zł (jeśli chcesz się przekonać to mogę sprzedać - jest w idealnym stanie :)). Mogę teraz stwierdzić, że ciężko uzyskać podobny efekt do tego z dyszy. Tak na prawdę to alternatywą jest tylko frenchpress/ubijak do mleka i tym sposobem można uzyskać nawet 1l spienionego mleka w postaci pięknego jogurtu (w przypadku ubijaka można nawet zrobić to bez brudzenia innych naczyń do podgrzewania).

Offline brio11

« Odpowiedź #23 dnia: 20 Grudzień 2016, 09:21:59 »
Dzięki bardzo za konkretne wytłumaczenie i argumenty. Kupię po prostu normalny z dyszą. Mam nadzieje, że dbanie o czystość dyszy nie zajmuje zbyt wiele czasu ;)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Grudzień 2016, 09:36:33 »
Wystarczy przetrzeć dyszę wilgotną ścierką gąbczastą i puścić na chwilę parę.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi