Autor Wątek: Jaki ekspres do biura (12 os) około 20 kaw dziennie kwota 1500-5000  (Przeczytany 14034 razy)

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Jaki ekspres do biura (12 os) około 20 kaw dziennie kwota 1500-5000
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Listopad 2016, 08:26:33 »
Akurat Aulika nadaje się do...... 222
Zaparkowała 2 tyg temu i wolę FP albo strzykawę.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Listopad 2016, 08:52:32 »
KrzychK - no ale zdanie większości kolbiarzy, czy tych pijanych dripa w domowych warunkach, na temat automatu będzie podobne.
Tu bardziej chodzi o zdanie tych od rozpuszczalnej czy co tam powszechne w biurach. Na 12 osób pijących u małżonki nikt się nie skarży,  no może poza żoną. Ją akurat można usprawiedliwić.
LMWDP #469

Offline ph88

• Ekspres: Bezzera Unica PID, Saeco Nina Plus Cappuccino, Bialetti Moka Express (3 cups)
  • Młynek: Fiorenzato F4 E nano
« Odpowiedź #32 dnia: 14 Listopad 2016, 10:41:13 »
Na 12 osób pijących u małżonki nikt się nie skarży,  no może poza żoną. Ją akurat można usprawiedliwić.

No właśnie. Tak jest w przypadku kaw rozpuszczalnych i dokładnie odwrotnie jest jeśli chodzi o przygotowanie kaw z kolby. Moi goście, bez wyjątku, zadają mi zawsze pytanie: "chce Ci się tak bawić?" (z tą kolbą) albo "ja to bym nasypał kawy i zalał, 10sek i gotowe". Goście dostaną dobrą kawę z kolby i nawet nie pochwalą, że dobra. Jest tak dlatego, bo ludzie nie są w stanie zauważyć różnicy. Piją byle co, jedzą byle co, oglądają byle co, jest im to bez różnicy. Dodatkowo ludzie są bardzo leniwi. Dlatego w biurze, przy 12 kawach dziennie tylko ekspres automatyczny ma sens - wtedy wypiją byle co i się samo zrobi, czyli dokładnie tak jak chcą.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #33 dnia: 14 Listopad 2016, 11:05:15 »
Mój tata mówi tak samo, "chce Ci się tak bawić?", ale za każdym razem jak przyjdzie w odwiedziny, czy to do domu, czy do biura, to mówi, że napije się "tej dobrej" kawy (pod warunkiem, że ja mu zrobię). Proponowałem mu, że kupie mu na urodziny, czy na święta jakiegoś dripa i młynek elektryczny, ale wyraźnie mówi, że szkoda kasy, bo będzie się kurzyć, w domu pije rozpuszczalną.

Wracając do tematu, to nie tak, że ludzie nie czują różnicy, po prostu niektórzy nie przywiązują do kawy takiej wagi, żeby wysilić się choć trochę aby uzyskać lepszy napój, dla tego przy ekspresie kolbowym zapewne rozpuszczalna nadal będzie w ruchu.

Edyta: Po zastanowieniu jeśli będzie dobre ziarno w młynku to może przerzucą się na zalewajkę. Może dobrym pomysłem byłoby dokupic do ekspresu i młynka jakiegoś french-pressa.

Pozdrawiam, Marek

Poprawiłem błąd. f.
« Ostatnia zmiana: 14 Listopad 2016, 13:20:21 wysłana przez fux »
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline TK Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Dream; Aeropress; Hario V01; GAT 3tz; tygielek
  • Młynek: MSJ; Rhinowares; stare ręczne stożki
« Odpowiedź #34 dnia: 14 Listopad 2016, 20:40:02 »
Dokładnie, dużej ilości osób się po prostu nie chce, drugie tyle nie widzi różnicy. Po kilku pierwszych przelewach na świeżo mielonych kawach, nie mogłem uwierzyć w to, jaka jest przeskok względem kaw z marketu.
Mimo to nie jestem w stanie przekonać teściowej, by spróbowała wypić coś lepszego niż jedyną słuszną kawę - Tchibo Family. Jej smakuje najbardziej na świecie i nie ma dyskusji.

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #35 dnia: 14 Listopad 2016, 21:38:10 »
Michał, za te pieniądze (jedna z wypaśniejszych wersji) można dużo kupić.
Tu trzeba kawę dobierać do automatu, aby to co on zapodaje było znośne, nie normalne bez wodotrysków, ale normalne - a znośne.

Czyli mała różnica pomiędzy tym potworem (23kg) a xsmall, który ma te same problemy z jakością końcowego produktu - ale ma dwa klawisze i waży ok. 1 kg
(o cenie nie będę wspominał).

ps. ci od rozpuszczalnej dalej stoją przed czajnikiem po wrzątek, zaufaj - wiem co mówię.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #36 dnia: 14 Listopad 2016, 22:39:16 »

ci od rozpuszczalnej dalej stoją przed czajnikiem po wrzątek, zaufaj - wiem co mówię.
Wierzę.
U mnie stoi młynek zasypany Synestezją, obok Phin, aero i v60.  A szefowa sypie po łyżeczce neski, cukru i zabielacza do filiżanki, zalewa wrzątkiem i jest szczęśliwa.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #37 dnia: 15 Listopad 2016, 19:35:43 »
u mnie w pracy kiedyś zrobiłem szefowi i koledze kenię z aeropressu, stwierdzili, że dobra, po czym posłodzili i dolali mleka...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi