Autor Wątek: Młynek do 1000zł  (Przeczytany 9746 razy)

Offline grezel

Młynek do 1000zł
« dnia: 07 Listopad 2016, 09:30:31 »
Witam, zaczynam swoje przygody z espresso i ekspresem kolbowym ( De Longhi 860M), a co się z tym wiąże potrzebuję młynka. Mój budżet jest dość ograniczony i chciałabym zmieścić się w kwocie 1 tys. zł.  Na ten moment brałam pod uwagę młynki:
- GRAEF CM 800, 802, 900
- Ascaso i-1 mini
- Ascaso i-2 mini
- Baratza Virtuoso
- Baratza Preciso.
Wiem, że na tym forum mogę liczyć na pomoc osób znających się na rzeczy, dlatego bardzo proszę o opinię, wyrażenie swojego zdania na temat w/w młynków, ewentualnie proszę o jakieś inne propozycje sprzętowe :)
Pozdrawiam

Offline malkos Mężczyzna

• Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: Młynek do 1000zł
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Listopad 2016, 12:44:34 »
Z wymienionych to Ascaso :)
Właściciel sklepu :: https://swiezopalona.pl
Zapraszam po kawę na :: https://swiezopalona.pl/kategoria/26/kawa-ziarnista

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Listopad 2016, 13:20:31 »
nie wiem czy się orientujesz, ale ten ekspres do normalnego użytku wymaga jeszcze przeróbki sitek (w zestawie są tylko takie z podwójnym dnem, przystosowane do sklepowych mielonek) http://coffeesnobs.com.au/Attachments/P1010668.jpg Dopiero po takiej przeróbce możesz młynkiem wpływać na przebieg ekstrakcji. Bez przeróbki nie wiem czy kupowanie młynka za 1000zł ma sens.

Jeśli masz jeszcze możliwość wymiany na inny model to w podobnej cenie można kupić dużo lepszej klasy ekspres kolbowy, nie wymagający żadnych kombinacji (marki ascaso, gaggia).

Offline grezel

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Listopad 2016, 13:48:13 »
 Do grex  niestety nie wiedziałam o konieczności przeróbki sitek a co do wymiany ekspresu na inny model to nie mam takiej możliwości. Na czym owa przeróbka polega, wiąże się ona z wymiana sitek czy modyfikacją załączonych do ekspresu ?

Offline grex

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Listopad 2016, 14:21:20 »
 https://youtu.be/i83W7LY9z1I?t=1m14s Można samemu albo zlecić u ślusarza.
Z młynków w tym budżecie najlepszy do użytku  z ekspresem jest ascaso i1, jedyny z wymienionych ma płaskie żarna.

Offline grezel

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Listopad 2016, 14:30:23 »
grex Bardzo dziękuje za informację :) Pozdrawiam

Offline wushu81

• Ekspres: Steel Uno Prof Pid, Mocamaster KBG 741, Bialetti Venus,
  • Młynek: Eureka Mignon, Concept 5120
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Grudzień 2016, 11:53:27 »
Dlaczego z płaskimi żarnami jest lepszy? Czy w domowym użytku (max 2 kawy dziennie) to się da odczuć? Celuje w Baratze Preciso.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Grudzień 2016, 12:00:50 »
Ktoś zrobił naukowe, eksperymentalne badania i stwierdził, że najlepsze są niemieckie młynki Mahlkonig z płaskimi żarnami, mocowanymi wertykalnie (EK43, Guatemala, Kenya). W domowym użyciu do espresso dobre są mniejsze młynki z mniejszymi żarnami (50mm, 58mm, 64mm) położonymi horyzontalnie (Macap, Compak, Mazzer, Eureka, Fiorenzato itp. itd.)

Offline grex

« Odpowiedź #8 dnia: 21 Grudzień 2016, 12:27:25 »
Dlaczego z płaskimi żarnami jest lepszy?
mieli bardziej jednorodnie i jest w stanie zmielić drobniej niż stożkowy.
Czy w domowym użytku (max 2 kawy dziennie) to się da odczuć?
da się to odczuć i ma to znaczący wpływ na ekstrakcję, im lepszy przemiał tym mniejsza szansa na kanałowanie i tym równiejszy przepływ wody przez ciastko kawowe. Inaczej mówiąc kawa lepiej i równiej się zaparza.

Przynajmniej tak to wygląda w porównaniu graef800 (stożkowe) do eureki (płaskie). Ten drugi mieli wyraźnie lepiej, szczególnie przy najdrobniejszym  przemiale jest to widoczne. Baratza preciso nie znam, więc czy i jak mocno różni się od graefa trudno powiedzieć. Teoretycznie konstrukcja żaren i ich rozmiar podobne.
« Ostatnia zmiana: 21 Grudzień 2016, 13:06:13 wysłana przez grex »

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Grudzień 2016, 12:45:34 »
Dlaczego z płaskimi żarnami jest lepszy? Czy w domowym użytku (max 2 kawy dziennie) to się da odczuć? Celuje w Baratze Preciso.
Jak jesteś początkujący to pewnie odczujesz niewielką albo żadną róznice. Zbyt dużo błędów popełnia sie na poczatku przy parzeniu kawy w ekspresie kolbowym. (pewnie  nawet Ditting/Mahlkonig Peak  by na Tobie duzego wrażenia nie zrobił  ;)
 Z czasem jak już wszystkie ogniwa łancucha kawowego zaczniesz wymieniać na lepsze (łacznie z "manu" która nabierze wprawy) pewnie zauważysz ze  grex  piszacy o płaskich żarnach miał racje.
« Ostatnia zmiana: 21 Grudzień 2016, 12:47:53 wysłana przez PiotrekBM »

• Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Grudzień 2016, 12:52:02 »
Ktoś zrobił naukowe, eksperymentalne badania i stwierdził, że najlepsze są niemieckie młynki Mahlkonig z płaskimi żarnami, mocowanymi wertykalnie (EK43, Guatemala, Kenya). W domowym użyciu do espresso dobre są mniejsze młynki z mniejszymi żarnami (50mm, 58mm, 64mm) położonymi horyzontalnie (Macap, Compak, Mazzer, Eureka, Fiorenzato itp. itd.)

Antonio nie strasz poczatkującego ,ze tylko płaskie i wertykalne muszą być. ;) bo nowego kawosza całkiem zniechęcisz. Te pozostałe co wymieniłeś też sa b dobre.
ps swoją drogą Mahlkonig sie chyba sam zakręcił z tą filozofią bo obecnie twierdzi, ze Peak jest lepszy do espresso niż słynny EK 43 a ma horyzontalne żarna.
Nie pamiętam dokładnie ile ale cos kolo 11-13% miał dawać lepszy , głębszy smak espresso( no chyba ze to kwestia nakrecenia klienta na nowy produkt  :taktak:)

« Ostatnia zmiana: 21 Grudzień 2016, 13:01:23 wysłana przez PiotrekBM »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Grudzień 2016, 13:16:45 »
Tak, to się tak jakoś kręci i nakręca ;). Jedni muszą mieć EK43, inni muszą mieć Mythosa, jeszcze inni muszą mieć Peak, aby zrobić dobre espresso. Do tego maszynę najlepiej od La Marzocco lub Aurelię albo Victorię Arduino. Mnie wystarczy cokolwiek ;). Dobre espresso = dobry ekspres + dobry młynek + dobra kawa + trochę wiedzy i manualnych zdolności.

Offline wushu81

« Odpowiedź #12 dnia: 21 Grudzień 2016, 14:21:32 »
dzięki :) Czy wspomniana Eureka w wersji  Mignon będzie zatem lepszym wyborem od Baratza Preciso? Cena nie różni się za bardzo.
Sugerowałem się testami i opiniami Baratzy m.in. z tego testu
Atutem przy Baratzie jest również łatwość czyszczenia, podonie jak w moim Concept'cie. Bez śrubkrętów itp.
No i jeszcze jedno, czy Eureka przemili również grubiej pod przelewowy tak jak to robi Preciso?
« Ostatnia zmiana: 21 Grudzień 2016, 14:28:46 wysłana przez wushu81 »

« Odpowiedź #13 dnia: 21 Grudzień 2016, 14:25:15 »
Tak, to się tak jakoś kręci i nakręca ;). Jedni muszą mieć EK43, inni muszą mieć Mythosa, jeszcze inni muszą mieć Peak, aby zrobić dobre espresso. Do tego maszynę najlepiej od La Marzocco lub Aurelię albo Victorię Arduino. Mnie wystarczy cokolwiek ;). Dobre espresso = dobry ekspres + dobry młynek + dobra kawa + trochę wiedzy i manualnych zdolności.
Z tym cokolwiek to tak nie do końca prawda...Ale dalej napisałes dobre espresso= dobry ekspres+ dobry młynek +dobra kawa + "troche" wiedzy i zdolności  i z tym się zgadzam całkowicie. :taktak:
 Ja musze coś  w niedalekiej przyszlości kupić bo Lelit , którego miałem znacząco podnósł poziom espresso.
Wróciłem (przymusowo)  do plastikowego ekspresu (niewazna marka ) za 400 zł i ... no właśnie...szkoda gadać. :ohyda:
Wyciągnąć muszę  chyba kawiarke i ja przeprosić. :poklon:
Młynek który miałem został, kawa swieża, podobna jak wcześniej , ręka powiedzmy "nabita " lepiej niż rok temu. Wiedza o parzeniu kawy też inna niż przed rokiem, a efekt zupełnie inny.
Jednym słowem smak kawy zależy od najsłabszego ogniwa w kawowym łancuchu, i tym razem mam taką nadzieję, ze to nie ja jestem tym najsłabszym ogniwem. ;)

« Ostatnia zmiana: 21 Grudzień 2016, 14:34:40 wysłana przez PiotrekBM »

Offline wushu81

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Grudzień 2016, 14:51:03 »
W tym linku co podałem, to w pewnym momencie obrócili talerz ze zmieloną kawą tak, jakby preciso lepiej mielił. Obejrzałem porównanie jeszcze raz, i rocky wypadł lepiej pod espresso :/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi