Już po pierwszych testach Brewista Smart Dripper'a
Wykorzystałem resztę ziaren z Kofi Brand - Tanzania AA Top Lunji Estate (Brewers 2017).
Przepis tak jak w instrukcji do drippera: 20g kawy, 300ml wody 94C, czas 3:30.
Dwa pierwsze napary średnio. Lekko przeparzone. Czasy powyżej 4:00. Za drobny przemiał.
W trzecim zaparzaniu zwiększyłem grubość przemiału aż do 38 kliku na Comandante. I dopiero wtedy zmieściłem się w 3:30.
Napar wyszedł przedni
Duża słodycz, brak goryczy, i fajny długi winogronowy posmak.
Jeszcze chyba nie robiłem dripa na tak grubym przemiale, zwykle na V60 przy takiej dozie miele na 30 kliku. Aczkolwiek tutaj przepływ jest dużo wolniejszy niż w Hario, co też pozytywnie przekłada się na większy balans, bardziej wyczuwalną słodycz, oraz mniejszą kwaskowatość.
Jeszcze potestuję kilka dni na innych ziarnach, i wysyłam do kolejnej osoby