Autor Wątek: Wybór (lub odpuszczenie kupna) ekspresu do domu  (Przeczytany 7647 razy)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Wybór (lub odpuszczenie kupna) ekspresu do domu
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Listopad 2016, 21:37:41 »
W Wałbrzychu była kiedyś całkiem fajna palarnia Polit. Z nastawieniem na espresso, ale przed laty innych kaw praktycznie nie było.

Offline Pekin

« Odpowiedź #16 dnia: 02 Listopad 2016, 21:53:59 »
Nie wiem czy myślimy o tej samej, ale teraz jest palarnia przy ulicy Długiej, koło Kauflanda. Kupowałem tam już trochę kaw dla dziewczyny. Bardzo miła obsługa, zawsze super doradzą.

No nic, skoro ona nie chce, kupię sam dla siebie.

Polecacie młynek km3873 i niech taki będzie. Moja dziewczyna, która robi w gastro już trochę czasu (sama korzysta z kawiarki) zasugerowała żebym się skupił na dripperze albo chemexie.
Jakie są zasadnicze różnice między nimi jeśli chodzi o efekt końcowy?

Zostają jeszcze Aeropress, frenchpress. Dużo tego, zapoznałem się z tym, jak parzy się kawę każdą z tych metod ale nie mam bladego pojęcia na czym się skupić i dlaczego  ::)
« Ostatnia zmiana: 02 Listopad 2016, 22:10:52 wysłana przez Pekin »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Listopad 2016, 22:16:29 »
czytaj forum :) napisz jaką kawę lubisz i jakie ilości pijasz, to się określi co ma sens - aczkolwiek np chemex jest raczej do dużych kaw(więcej niż kubek), do takiego standardowego 200-250 ml to drip, aeropress, french press... wybór jest, a wszystko się sprowadza do tego czego oczekujesz od kawy.

Offline Pekin

« Odpowiedź #18 dnia: 02 Listopad 2016, 22:37:30 »
piję niedużo, muszę mieć ochotę. Powiedzmy 5 tygodniowo i to już jest max. Nie pijam kawy z cukrem, zazwyczaj czarną, czasem cappucino. Bardzo lubię jak na kawie jest delikatna pianka.
Jeśli chodzi o smak to nie lubię kwaskowych, bardziej słodkie/orzechowe/czekoladowe ze zbilansowaną goryczką. Myślę, ze gusta kawowe mam raczej "bezpieczne", tj. takie które podpasowałyby większości.

W sumie jak byłem w Albanii to codziennie piłem espresso i się obyć bez tego nie mogłem :D

Offline dopeman

« Odpowiedź #19 dnia: 03 Listopad 2016, 07:39:08 »
A to tego Italico już nie możesz kupić? Albo automat, do 500 się chyba znajdzie, a spieniać mleko można ręcznie.
Jeśli Ty chcesz się rozwijać, a rodzina nie, to żeby był wilk syty i Kansas city może być jeszcze Ascaso.
Można kupić ekspres który ma sitko na saszetki i można włożyć normalne, albo z zaworkiem. No i młynek do tego. Ale tu byś musiał z Januszem rozmawiać i uzgodnić raty bo przekroczysz budżet.
A najlepiej to kup to italico i daj sobie spokój. Siłą ludzi się nie nawraca, gadaniną też rzadziej, częściej własnym życiem i przykladem ;)
Toteż kupisz sobie bratku młynek ręczny, dripper, świeże dobre ziarenka i pod naszym okiem będziesz sobie kawę robił taką, aż sami do Ciebie przyjdą ;)

Offline Pekin

« Odpowiedź #20 dnia: 03 Listopad 2016, 14:36:58 »
Niestety nie ma juz w sprzedaży tych ekspresów i jest duży problem z kapsułkami. Gdyby było inaczej to problemu by nie bylo.
Myślałes o jakims konkretnym modelu Ascaso?

Ile czasu trwa średnio zmielenie ziarna w mlynku ręcznym (na kawę do drippera, ok. 200ml)?

Lepszy ręczny od wspomnianego wcześniej elektrycznego?

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Listopad 2016, 14:59:49 »
espresy kapsułkowe to fatalne rozwiązanie, trzymałbym się z dala. Samo urządzenie może i tanie ale marża na kawie po zapakowaniu jej w kapsułki nawet x10, a sama kawa najniższych lotów.

Z ascaso podstawowym modelem jest basic, gaggia i ascaso to najtańsze marki produkujące solidne ekspresy. Ale do ekspresu powinien być lepszy młynek, np. i2 
Drobny przemiał w ręcznym Hario to około 10sek/1g, im grubiej mielisz tym szybciej. Jeśli w przyszłosci rozważasz również ekspres to może lepiej skupić się póki co na lepszym młynku i tanim zaparzaczu (Phin, moka, drip itp.), a sam ekspres później jak trafi się okazja.
« Ostatnia zmiana: 03 Listopad 2016, 15:40:57 wysłana przez grex »

Offline Pekin

« Odpowiedź #22 dnia: 03 Listopad 2016, 19:07:24 »
Zdecydowałem się na dripper i osprzęt potrzebny do parzenia kawy tą metodą. Przenoszę się zatem do tego wątku http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=55.new#new i liczę na równie cenne wskazówki :)

Offline vini Mężczyzna

• Ekspres: Kawiarka, Aeropress,
  • Młynek: Comandante
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Listopad 2016, 19:44:37 »
Bardzo przyjemny wątek, w którym główny zainteresowany nie jest jeszcze zafiksowany na jakiś cel, a wręcz jest otwarty na sugestie  :brawa:  :D

Offline wowa50

• Ekspres: deLonghi EC200CD
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Listopad 2016, 13:49:28 »
Chciałbym powitać zacnych ekspertów z forum i mając na uwadze by nie tworzyć niepotrzebnie nowych wątków- pozwalam sobie przykleić się do tego tematu...
Jako laik i konsument kawy "z marketu" chciałbym wzbogacić doznania kubków smakowych i przejść na trochę wyższy level, w związku z czym zawitałem na to forum z prośbą o poradę.
Otóż jak wspomniałem mając ekspres deLonghi EC200CD i kawę mieloną (Lavazzę lub ostatnio ulubioną Segafredo) postanowiłem zakupić w końcu jakiś dobry (ale nie za drogi!) ekspres z młynkiem i zdegustować jakiejś kawy z najbliższej palarni.
Oczywiście po lekturze forum już wiem, że jak ma być dobry to nie może być tani...ale w związku z tym, że pijamy z żoną wyłącznie kawę czarną bez udziwnień to pomyślałem o zakupie(narazie) dobrego młynka do posiadanego ekspresu i wizycie w palrni kawy...
Poproszę abyście ewentualnie poprawili mój tok myślenia-jeżeli błądzę a jeśli jest poprawny to prosiłbym o propozycje za jakim sprzętem mam się rozglądać...

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Listopad 2016, 14:33:02 »

pomyślałem o zakupie(narazie) dobrego młynka do posiadanego ekspresu i wizycie w palrni kawy...

Bardzo dobry plan. Ja bym szukał używanego gastronomicznego - wiem że duże i "ładne inaczej" - sam tak zrobiłem i jestem zadowolony.

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Listopad 2016, 16:06:52 »
pijamy z żoną wyłącznie kawę czarną bez udziwnień to pomyślałem o zakupie(narazie) dobrego młynka do posiadanego ekspresu i wizycie w palrni kawy...
kafetiera+młynek+dobre ziarno i masz znakomitą czarną kawę, w niczym nie ustępującą tej z ekspresu.

Offline wowa50

• Ekspres: deLonghi EC200CD
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Listopad 2016, 18:21:42 »
Ze młynek żarnowy- to już wyczytałem-prześledziłem kilka wątków na forum -chyba MacapM2M cieszy się uznaniem, tylko czy mój "zwykły" ekspres nadaje się do tego? chyba kawa ma być mielona grubiej? bo nie bardzo kojarzę to co poleca grex- czyli kafetiera...ale proszę o wyrozumiałość-jeszcze wszystkiego nie zdołałem doczytać...

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Listopad 2016, 19:03:09 »
Kawiarka, moka - taki włoski sprzęcik stawiany na gazie. Kup młynek i zaczynaj zabawę, sprzętów do testowania jest multum.

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Listopad 2016, 19:25:24 »
Jak ktoś chce jeszcze bardziej przybajerzyc to syfon plus dobry młynek. Dobra Kawiarka zawsze się przyda, można od niej zacząć przygodę z kawą, można pózniej mieć ją na wyjazdy, aluminiowa jest bardzo lekka. W domu pije espresso, ale u znajomych bardzo lubię się napić kawy z kawiarki, podobnie na urlopie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi