Autor Wątek: Bezzera MAGICA S a podobne ekspresy kolbowe.  (Przeczytany 10908 razy)

Offline Aseort

Bezzera MAGICA S a podobne ekspresy kolbowe.
« dnia: 20 Październik 2016, 19:30:56 »
Witam - zastanawiam się odnośnie wyboru ekspresu do kawy ale mam delikatny mętlik w głowię więc z przyjemnością udzielam się o poradę do bardziej zaawansowanych. Otóż będę potrzebował ekspresu do kawy jedno-kolbowego, przenośnego bez możliwości podłączenia go do poboru wody. Przeliczam że dzienne wydawanie kaw nie będzie przekraczało 70-90 kaw (dziennie) w zależności od sytuacji. Najlepiej byłoby dobrać jakiś ekspres dwu kolbowy lecz problem polega na tym iż istnieje duża możliwość braku podłączenia go do instalacji elektrycznych co powoduje, że będzie musiał posiadać max. 1.6kW - Nie ma sensu według mnie kupować ekspresu z gazem bo, co by nie było, będzie wymagało podłączenia go do prądu a wiadomo jak to jest w plenerze bądź niewielkiego cateringu- choć z wielką chęcią wysłucham propozycji jak to rozwiązać. I o ile mam już pewne doświadczenie w branży to zastanawiam się czy ekspres z PID to będzie niezbędny wymóg.
Obecnie upatrzyłem sobie - Bezzera MAGICA S PID( ma ktoś może jakieś doświadczenie z tym ekspresem) Jest również Bezzera UNICA PID ale pojemność bojlera skutecznie mnie odstrasza - Z przyjemnością wysłucham propozycji do ceny około 4500zł - Dzięki i pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: 20 Październik 2016, 19:35:46 wysłana przez Aseort »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Bezzera MAGICA S a podobne ekspresy kolbowe.
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Październik 2016, 19:50:37 »
Magica PID to chyba 1000 wiecej od zakładanego budżetu. Chyba że o używanym myślisz.
PID ci raczej zbędny na eventach, większość zamówi kawę z mlekiem.
Szukaj HXa z jak największym pojemnikiem na wodę i jak największą tacką na ścieki.
Unica i inne jednobojlerowce odpuść.
LMWDP #469

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Październik 2016, 20:51:04 »
Ja bym się zastanowił nad NS Oscar II. NS produkuje bardzo wytrzymałe ekspresy, dodatkowo masz programowanie elektroniczne, jak będziesz robił dużo kaw to będziesz mógł sobie zautomatyzować, uprościć pracę. PId jest moim zdaniem zbędny. Jak byś miał budżet około 6tyś zł to już by był większy wybór. W cenie do 4.5tyś nie ma prawie wyboru. Niby jest Bezzera bz10, czy Rocket Apartamento, ale słabo widzę te ekspresy w pracy pod dużym obciążeniem. Trudny wybór w tym budżecie :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Październik 2016, 20:59:04 »
Jak dorzucisz trochę to będziesz miał BAR ONE 1GR z własnym zbiornikiem na wodę o pojemności aż 5 litrów, z termoblokiem wyposażonym w elektroniczny termostat i z bojlerem na parę / gorącą wodę o pojemności 4 litrów. Niezależne od siebie układy - kawowy i parowy. Moim zdaniem najlepsze rozwiązanie do mobilnych punktów. W cenie 4500 trudno będzie znaleźć odpowiedni, nowy sprzęt. Możesz poszukać też tego modelu używanego, w starszej wersji z bojlerem a nie z termoblokiem.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Aseort

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Październik 2016, 21:57:52 »
No dobrze niech będzie aczkolwiek stawiałem na odrobinę mniej - Koło 6000 - Problem polega też wiadomo na tym iż do tej ceny dochodzi agregat w razie czego ale lepiej wydać te 1000-1500 więcej niż się później męczyć z nie-wiadomo czym nie-wiadomo jak. Ale z chęcią wysłucham więcej propozycji ;)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Październik 2016, 22:07:14 »
Ekspres to tylko część wydatków. Musisz jeszcze przewidzieć kasę na młynek i akcesoria kawowe.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Aseort

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Październik 2016, 23:00:42 »
Tak wiem, na pewno będę się jeszcze udzielać po radę ewentualnie poszukując młynka do kawy ale póki co komplet według mojego mniemania należy zacząć od ekspresu - przecież to główny punkt całego programu a jego uszkodzenie bądź też serwis będzie dużo bardziej odbijał się na całokształcie działalności. Ale wiadomo akcesoria dobiera się dopiero pod dane maszyny ... No chyba że ktoś już bardzo oszczędza i dostał za darmo i lepiej mu kupić ekspres do tampera który już posiada :lol2: A odnośnie - BAR ONE 1GR - całkiem przyjemny jeśli chodzi o bebechy za wyjątkiem jednej rzeczy - 2,4kW - o ile damy rade sie podłączyć do jakiejś sieci jeszcze przejdzie ale podłączając pod zewnętrzne źródła mocy nie sądze by tylko ekspres na tym chodził ( np młynek bądź czekoladziarka ewentualnie czajnik bądź inne wymyślne urządzenie) To agregat z odpowiednia mocą do tej maszyny spokojnie zagłuszy pół festiwalu/festynu/imprezy/wesela/ (wpisz na co masz ochotę). W dodatku wcale nie mówię że nie zechciałbym w razie naprawdę dobrze prosperującej działalności zamienić tego typu ekspres na jakichś dwu kolbowy bądź dokupić jakąś wersję z jedną kolbą ale o maxymalnej mocy nie przekraczającej 1,4kW ... Co by nie było 2,8kW z dwóch podobnych to już dużo ale to już stanowczo późniejsze pomysły i na razie trzymajmy się sytuacji obecnej.
A i DrUsagi - masz 100% racje jeśli chodzi o kawę z mlekiem do tego zdążyłem już nawyknąć lecz mi chodzi nie tylko o maszynce to nabijania złociszy (bo równie dobrze ekspres przelewowy dał by rade z kawą za 20 zł) ale również o czymś gdyby w razie czego nie wypaliło spokojnie można postawić na stole i rozkoszować się dobrą kawą. Ten NS Oscar 2  całkiem przyjemny wezmę go pod uwagę :)
« Ostatnia zmiana: 20 Październik 2016, 23:21:58 wysłana przez Aseort »

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Październik 2016, 23:42:59 »
Ja mam Bezzera Magica S PID (z HX). Jestem super zadowolony. Nie tylko wielkość zbiornika na wodę i bojlera się liczy, ale przy eventach chyba też tacka ociekowa. Przecież nie będziesz latał z tacką co kilka kaw ? A tę Bezzera ma większą niż Rocket. Temperaturę trzyma OK, powtarzalność kaw na bardzo dobrym poziomie, no ale my robimy najwyżej po 6 kaw na raz, dziennie ok.15-20 kaw. Mleczne i espresso.
« Ostatnia zmiana: 20 Październik 2016, 23:50:56 wysłana przez hlary »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Październik 2016, 02:04:25 »
Tacka może mieć odpływ do naczynia, niezależnie od swej objętości.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Październik 2016, 02:44:29 »
Tak, tylko, że kolega chciał jakoś tak mobilnie. A tu wychodziłby cały zestaw z tacką, podłączeniem do tacki, większym naczyniem ściekowym :)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Październik 2016, 07:08:10 »

A tu wychodziłby cały zestaw z tacką, podłączeniem do tacki, większym naczyniem ściekowym :)

Do pracy ciągłej każda tacka będzie za mała.

Offline Aseort

« Odpowiedź #11 dnia: 21 Październik 2016, 10:06:10 »
Tacką się nie przejmujcie - wystarczy odpowiednio zamontowana rurka i dziura w tejże tacce a na końcu baniaczek dla bardzo leniwych - Na pewno z tym to sobie spokojnie poradzę - W końcu należy dostosować sprzęt do swoich wymagań co nie ? :)

Offline piomic

« Odpowiedź #12 dnia: 21 Październik 2016, 10:46:52 »
Nie wiem jak inne – Rocket ma w tacce zaślepkę z gotowym podłączeniem odpływu.

Offline Aseort

« Odpowiedź #13 dnia: 21 Październik 2016, 11:23:14 »
Piomic a jakie są twoje doświadczenia w korzystania z Rocketa?

Offline piomic

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Październik 2016, 12:55:03 »
Bardzo dobre. Lubi się grzać jak długo stoi - no ale ja używam go w domu, dla dwóch osób.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi