Autor Wątek: Młynki ręczne by leinbrock's  (Przeczytany 9396 razy)

Offline lisssek

• Ekspres: Alternatywa: Bialetti Kitty 6 i 12 tz, phin, Kalita, Gabi, AP, French Press, V60-2,
  • Młynek: Nivona Cafe Grano 130, C40 IH
Młynki ręczne by leinbrock's
« dnia: 18 Październik 2016, 07:30:26 »
Leinsbrocki pojawiają się na różnych portalach dosyć często ale rzadko się tu o nich wspomina. Są faktycznie takie "Ideal"?
Patrząc na same żarno wygląda mało agresywnie? Nadawałoby się do dripów?

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Młynki ręczne by leinbrock's
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Październik 2016, 09:55:03 »
Ten konkretny egzemplarz trochę zbyt zarośnięty jak dla mnie. Doczyścić się pewnie uda. A do przelewów jak najbardziej się nadają.

Tak naprawdę czy to wiekowy Zassenhaus, Leinbrock czy Armin czy inne Ideal'e czy Mokki - ich konstrukcja jest taka sama. Same żarna stalowe, o ile nie mają nalotów z rdzy będą się głównie różniły agresywnością i szybkością mielenia. Ideałem dla mnie był Peugeot który z ziarnami rozprawiał się w 40 obrotów, podczas gdy jego niemieccy bracia byli wolniejsi, często ponad dwukrotnie wolniejsi. Jakość przemiału będzie porównywalna.

Z wiekiem i użytkowaniem wyrabia się w tych młynkach oryginalna górna tuleja. Dobrze jest więc od środka ustabilizować (a przy okazji wycentrować) oś wklejając na żywicę tuleję ślizgową. Zazwyczaj uda się tylko jedną na górze od środka komory, ale czasem jest szansa na drugą tuż nad wewnętrznym żarnem. Koszt tulejek to kilka PLN,  a rezultaty ze stabilizacji bardzo korzystne.
LMWDP #469

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Październik 2016, 10:36:40 »
Leinsbrocki pojawiają się na różnych portalach dosyć często ale rzadko się tu o nich wspomina. Są faktycznie takie "Ideal"?
Patrząc na same żarno wygląda mało agresywnie? Nadawałoby się do dripów?

Mam takiego Ideal'a. Dobrze spasowany, dosyć stabilny, z wygodną korbką, ale zmiana grubości mielenia jest trochę upierdliwa. Do mielenia na dripy się nadaje, ale jakość przemiału jest jak to w takich młynkach, niespecjalna. A ten Twój egzemplarz rzeczywiście jest podniszczony.
« Ostatnia zmiana: 18 Październik 2016, 10:43:37 wysłana przez WS »

Offline lisssek

• Ekspres: Alternatywa: Bialetti Kitty 6 i 12 tz, phin, Kalita, Gabi, AP, French Press, V60-2,
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Październik 2016, 11:39:10 »
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Ten egzemplarz jakoś tak wyszedł niekorzystnie, ogólnie stan wygląda dobrze jak na ten rocznik.
Ten konkretny egzemplarz trochę zbyt zarośnięty jak dla mnie. Doczyścić się pewnie uda.
W środku zarośnięty nie jest, po prostu niedoczyszczony z kawy. Rączka itd jest do czyszczenia.
Waham się bo chciałbym dostać "czyste" dripowe napary a obecnie mam z tym problem. Myślałem, że zrobię to mniejszym kosztem.
Do mielenia na dripy się nadaje, ale jakość przemiału jest jak to w takich młynkach, niespecjalna.
Sugerujesz Wilfe, Severina itd czy coś innego masz na myśli?

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Październik 2016, 13:30:27 »
Absolutnie nie zgadzam się z tezą, że jakość przemiału ze starych młynków jest niespecjalna do dripow. Nie wiem jak to wygląda w przypadku Leinbrocks'a, ale stare młynki Zassenhaus, PeDe, Peugeot itp. mielą wyraźnie lepiej niż np. wszelkie Porlexy lub inne o podobnej konstrukcji. Te stare konstrukcje są wręcz stworzone do super przemiałów dripowych:-)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Październik 2016, 13:40:53 »
mój Leinbrocks ma dosyć mały zakres regulacji, więc do małego dripa tylko się nada. Za to mieli super drobno, więc używam go właśnie w tym celu do dżezwy. Na najgrubszym ustawieniu mieli równiej niż ceramiczne stożki. Jedynie zmiana ustawień żaren niewygodna. Te tzw. alternatywne czy manualne metody zaparzania, to przecież wynalazek z czasów sprzed ekspresów, więc jak najbardziej stare młynki wytwarzane były do takich celów.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Październik 2016, 13:47:24 »
Cytat: WS w Dzisiaj o 10:36:40
Do mielenia na dripy się nadaje, ale jakość przemiału jest jak to w takich młynkach, niespecjalna.
Sugerujesz Wilfe, Severina itd czy coś innego masz na myśli?
Absolutnie nie zgadzam się z tezą, że jakość przemiału ze starych młynków jest niespecjalna do dripow. Nie wiem jak to wygląda w przypadku Leinbrocks'a, ale stare młynki Zassenhaus, PeDe, Peugeot itp. mielą wyraźnie lepiej niż np. wszelkie Porlexy lub inne o podobnej konstrukcji. Te stare konstrukcje są wręcz stworzone do super przemiałów dripowych:-)
Te tzw. alternatywne czy manualne metody zaparzania, to przecież wynalazek z czasów sprzed ekspresów, więc jak najbardziej stare młynki wytwarzane były do takich celów.

Odpowiem hurtowo, bo tak wygodniej. Przemiał z takiego starego młynka jest niespecjalny w porównaniu do porządnego, sklepowego młynka z dużymi żarnami. Nie wiem, skąd się bierze przekonanie, że do alternatyw przeznaczone są ręczne młynki.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Październik 2016, 14:07:37 »
może ręczne młynki nie dają najlepszego z możliwych przemiałów pod takie metody, bo przecież z czasem wchodzą nowe rozwiązania. Niemniej do tego celu były tworzone przynajmniej kiedyś. Sklepowy młynek nawet używany nie kosztuje 50 zł, jest dużo bardziej złożony i zajmuje dużo więcej miejsca. To trochę tak jak porównywać pługu ciągniętego przez konia i nowoczesnego traktoru, każdym można wykonać robotę. Wiadomo że lepiej mieć traktor ;), ale nie każdy może sobie nań pozwolić.

W sumie to teraz popatrzyłem lisssek, że masz quito i i2 to zastanawiam się po co byłby Ci ten Leinbrock's ?

Offline lisssek

« Odpowiedź #8 dnia: 18 Październik 2016, 15:06:48 »
W sumie to teraz popatrzyłem lisssek, że masz quito i i2 to zastanawiam się po co byłby Ci ten Leinbrock's ?

Do ekspresu mam i2, alternatywy parzę w pracy gdzie używam Quito (do AP, phina i V02). Z quito mam problem źle wklejonego żarna górnego, który został rozpoznany na forum.  Nie mogę go wrócić bo niechcący uszkodziłem plastikowy dekielek. Obecnie nie mogę uzyskać ciekawych naparów mimo użycia najlepszych kaw. Stąd zdecydowałem się na zakup antycznego młynka, który dałby mi punkt odniesienia do poprawnego przemiału, pozwolił powalczyć z naprawieniem Quito i rozwinął trochę w dziedzinie młynków ręcznych. Ot taka moja historia życia...:)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Październik 2016, 15:52:34 »
może ręczne młynki nie dają najlepszego z możliwych przemiałów pod takie metody, bo przecież z czasem wchodzą nowe rozwiązania. Niemniej do tego celu były tworzone przynajmniej kiedyś. Sklepowy młynek nawet używany nie kosztuje 50 zł, jest dużo bardziej złożony i zajmuje dużo więcej miejsca. To trochę tak jak porównywać pługu ciągniętego przez konia i nowoczesnego traktoru, każdym można wykonać robotę. Wiadomo że lepiej mieć traktor , ale nie każdy może sobie nań pozwolić.

Przy takim podejściu, pomyśl o nożu. Dużo miejsca Ci nie zajmie, a przy okazji zaoszczędzisz kasę, bo pewnie jakiś już masz. Trzeba nim tylko ziarenka równiutko podziabać i będzie git. A poważniej, to gastronomiczny młynek można niedrogo kupić. Najmniej, za La Scalę (Macap) zapłaciłem 50 zł, a kilka miesięcy temu kupiłem La San Marco za 150 zł. W takim młynku zwykle wystarczy żarna wymienić, dużo miejsca też nie zajmie, bo ma kilkanaście centymetrów szerokości. I tak, za parę stówek, można mieć dobry młynek do wszelkich zastosowań.

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Październik 2016, 17:41:57 »
Patrząc realnie na ceny. Ładny stary ręczniak to koszt 75-100 PLN. Elektryk sklepowy to 450-700.
Nie piszemy o okazjach.
LMWDP #469

Offline JanekdF Mężczyzna

• Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Październik 2016, 18:26:36 »
Plus trzeba mieć gdzie w pracy postawić tego Macapa, nawet jeśli kosztował 50 zł. Ja do robotniczych dripów zaprzęgłem najpierw Hario, ale trafił mi się fatalny egzemplarz ze zdecentrowanym żarnem. Przemiał był fatalny, w filtrze zostawało bagno zamiast mokrego gruzu. Trafił mi się mały Kym (przy okazji kupna Europiccoli, ale o tym ciiii :P ), którego po wyczyszczeniu zaprzęgłem właśnie pod dripy. Ziarno mieli się równiej, a sam młynek mogę schować do szuflady i nikogo w oczy nie kole.
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

• Global Moderator
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Październik 2016, 18:40:06 »
Bo ma być jeszcze praktycznie. Choć ten młynek kusi ceną, nie będę latał mielić kawy do garażu - ale może komuś w przyzakładowej kuchni uda się z niego korzystać.
LMWDP #469

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Październik 2016, 22:14:19 »
@WS
Nóż jednak nie jest narzędziem które zostało stworzone z takim przeznaczeniem. Prędzej myślałbym o moździerzu jak już. Z tego co czytałem to młynki do espreesso przeważnie nie są nadzwyczaj dobre przy grubych przemiałach.

Z używanym sprzętem jeszcze jest kwestia tego, że kupując okazyjnie sprzęt, na którym człowiek się nie zna, można łatwo wtopić. Dlatego ja pomijając to, że nie mam miejsca na takie urządzenie,  które oprócz szerokości ma też głębokość i wysokość, nie odważyłbym się kupić czegoś co może być poważnie uszkodzone. Może się okazać że nie opłaca się go naprawiać, a pieniądze przeznaczone w najlepszym wypadku są zamrożeniem kapitału i przestrzeni, którą taki ewentualny grat będzie zajmował.  Nie mam żyłki handlarza żeby potem kolejnej osobie wcisnąć nic nie wartego śmiecia.

EDIT:
Cytuj (zaznaczone)
Obecnie nie mogę uzyskać ciekawych naparów mimo użycia najlepszych kaw.

Lisssek szczerze wątpię czy sam młynek Ci pomoże, choć trzymam kciuki. Ja bym starał się jednak w całym procesie szukać elementów do poprawy, nie tylko młynku. Poczynając od wody która może niesamowicie zmieniać smak kawy, poprzez sposób polewania, temperaturę, czas. Możesz też spróbować odsiać pył przez jakieś sitko.

Co właściwie jest problemem z tymi przelewami że z najlepszych kaw Ci nie wychodzi? Może podaj konkretną kawę, przepis wg jakiego robiłeś i problem jaki występuje w filiżance.
« Ostatnia zmiana: 18 Październik 2016, 22:31:55 wysłana przez krystians »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Październik 2016, 23:08:34 »
Z tego co czytałem to młynki do espreesso przeważnie nie są nadzwyczaj dobre przy grubych przemiałach.

A co konkretnie, bo trochę to dziwne. Żarna przeważnie są takie same w młynkach tej samej firmy, niezależnie od przeznaczenia młynka. Chyba nie myślisz o specjalistycznych modelach do espresso, jak K30, którym brakuje skali. Ale klasyczne w budowie młynki, z dokręcanym żarnem, nie mają takich problemów.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi