Autor Wątek: Przesiadka z Jura Z5 na co??  (Przeczytany 5983 razy)

Offline daniel_t

• Ekspres: R58
  • Młynek: F64 EVO
Przesiadka z Jura Z5 na co??
« dnia: 15 Październik 2016, 11:02:41 »
Witam.
Po 8 latach automatu Jura Z5 - chcę przesiąść się na ekspres kolbowy, jako że piję ciągle czarną kawę - automat po kilku latach przestał spełniać wymagania. Jako, że nigdy nie miałem do czynienie a obsługą ekspresu kolbowego - czy wybór np. Alex Duetto III jest dobrym wyborem? Przewertowałem kilka tematów - i dobrze się o tym ekspresie mówi. Może ktoś z bardziej doświadczonych użytkowników jest w stanie pomóc w wyborze lub odpowiednia nakierować?
Pozdrawiam
Daniel

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Przesiadka z Jura Z5 na co??
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Październik 2016, 12:56:43 »
Znam kilka osób które ostatnio wyposażyły się w ten ekspres. Polecam kontakt z nimi. Jeśli jesteś zainteresowany to proszę o kontakt na priv lub e-mail.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Październik 2016, 15:36:06 »
Mam Alexa pierwszej generacji.
Jest ok.
Może Janusz przybliży różnice. Nie sądzę aby były jakieś kosmiczne.
Dobry wybór. Jest rezerwuar lub podłączenie do sieci, kanalizacja.
Rozważ stację uzdatniania wody.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline daniel_t

« Odpowiedź #3 dnia: 15 Październik 2016, 17:11:02 »
Buduje dom, będzie stacja uzdatniania wody. Teraz na rok jeszcze w starym bo niestety u Jurze kawa co raz słabsza. Myślę też o R60v, czy ma znaczenie duże to, na jakim ciśnieniu robi się espresso? Tzn początek małe potem duże i znowu małe? Jaki że pije tylko czarna to rozróżniam kawy czy smaki. Zależy mi na maszynie na bite kilka lat.
« Ostatnia zmiana: 15 Październik 2016, 17:15:38 wysłana przez daniel_t »

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Październik 2016, 19:02:29 »
Ja już nie pamiętam, kiedy kupiłem.
Z 5 lat temu jakiś przegląd u Janusza.
Bez uwag.

Offline pawelele

• Ekspres: Rocket Cellini Plus V3 PID
  • Młynek: Fiorenzato F64 evo/macap m2m do alternatyw
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Październik 2016, 01:08:36 »
Ja uważam, że za podobną cenę znacznej różnicy nie będzie w jakości, na pewno alex duetto jest najpraktyczniejszy ale kwestia wyglądu pozostawia wiele do życzenia. A co do profilowania ciśnienia to jest to dla pasjonatów i baristów, w domu trudno wypić tyle espresso na raz aby poczuć różnicę i ustawić najlepsze dla danej kawy. Także w podobnej cenie jest jeszcze rocket r58 (mam V3 plus pid i jest super, wadą mała tacka ale rzadko kiedy rzeczy ładne są praktyczne) i profitec pro 700, który jest pięknie wykonany z zewnątrz i w środku, i ma praktyczny wyświetlacz na obudowie, który też mierzy czas ekstrakcji espresso.Do tego jakiś młynek 64 mm (fiorenzato f64, rocket fausto, profitec t64, CEADO E6P) i zestaw idealny :)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Październik 2016, 09:04:50 »

Offline daniel_t

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Październik 2016, 09:56:00 »
W Rocket z tego co widziałem, to jest lampka która na barometrze świeci jak już jest ok 30 sekund ekstrakcji. Czyli na mój chłopski rozum - wszystkie 3 podobne do siebie jeżeli chodzi o jakość, robienie kawy, spienianie mleka - brać co w danej chwili ma najlepszą cenę, jeżeli wygląd dla mnie jest sprawą drugorzędną? Dziś już chcę decyzję podjąć i w poniedziałek gdzieś kupić ekspres. Jeszcze jedna ważna sprawa - serwis. Czy niezależnie od firmy, znajdę kogoś kto serwisuje ekspresy czy muszę dobierać serwis strickte pod markę?

Isiek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Październik 2016, 10:14:34 »
Ja akurat od kilku miesięcy mam R58, to oczywiście kwestia gustu, bo klasa sprzętu w przypadku Alexa, Profitec i Rocketa (modele DB) jest praktycznie identyczna. Fajne w modelach dwubojlerowych jest to, że nie ma żadnego kompromisu w obsłudze, wszystko (wodę na kawę i parę) produkują na bieżąco i w nieograniczonych;) ilościach. W R58 lampka nie sygnalizuje czasu ekstrakcji. Pojemności zbiornika na wodę czy tacki- nie ma to znaczenia, podłącz do wodociągu i odpływ do kanalizacji- zupełnie inna śpiewka ;)
Mi w rakiecie właśnie podoba się brak sterowania PID na obudowie (jest podłączany moduł na kabelku) ale to nie ma pewnie większego znaczenia.
Profitec i Rocket mają na pewno od ręki w Nadarzynie, ja tam kupiłem swój.
Do domu wystarcza mi w zupełności młynek F4Enano, mieli porcję kawy do podwójnego sitka w około 16-17sec, do pojedynczego w 11, akurat czas na rozłożenie filiżanek.
Pozdrawiam

Offline daniel_t

« Odpowiedź #9 dnia: 16 Październik 2016, 10:20:17 »
Dzięki Isiek za wypowiedź o młynkach, bo też się zastanawiałem nad młynkiem, czy do domu potrzebuję taki z 3,5 czy jakiś tańszy - od razu zaznaczam, że zupełnie odpuściłem temat młynków czy tamperów - w ogóle się nie rozglądałem. Czy z ekspresów - da się coś urwać czy mają sztywne ceny narzucone przez producenta? Tzn, jeżeli ktoś może podpowiedzieć za jaką cenę mogę dostać R58, D3 czy nawet R60v.

Offline jgx Mężczyzna

• Girls From Your Town - Anonymous Casual Dating - No Verify
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Październik 2016, 11:16:36 »
Czy z ekspresów - da się coś urwać czy mają sztywne ceny narzucone przez producenta?
Podjedz do wspomnianego tu Nadarzyna - ostatnio kupowałem ze znajomym dla niego co prawda nie tej klasy co TY (znajomy miał do wydania 3 koła trochę dołożył ale nie żałuje :):)) i przy kupnie byliśmy usatysfakcjonowani. Ale jak pisze - trzeba osobiście pogadać, na telefon nic raczej nie załatwisz...
https://SecreLocal.com - Dm Dating - No Selfie - Anonymous Casual Dating -   Live Chat Dating

Offline daniel_t

« Odpowiedź #11 dnia: 16 Październik 2016, 12:46:12 »
Do Nadarzyna mam 340 km - także kawał drogi i czasu - jeden dzień wycięty z życia.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Październik 2016, 16:35:23 »
dlatego podanie lokalizacji w profilu byłoby wskazane, łatwiej by było pomóc i nakierować w odpowiednie miejsce...

Offline daniel_t

« Odpowiedź #13 dnia: 16 Październik 2016, 17:09:20 »
dlatego podanie lokalizacji w profilu byłoby wskazane, łatwiej by było pomóc i nakierować w odpowiednie miejsce...
Uzupełnione.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Październik 2016, 18:11:10 »
Gadaj z Januszem lub innym dystrybutorem na forum. Roger.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi