Autor Wątek: Elektroniczny termometr w grupie - zakładał ktoś?  (Przeczytany 3408 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Elektroniczny termometr w grupie - zakładał ktoś?
« dnia: 11 Październik 2016, 09:14:02 »
Zaczynam o tym myśleć powoli, natomiast u mnie nie ma grupy e61 i miejsce na termometr takie jak w e61 jest jakieś 2 cm od frontu... Analogowy termometr do e61 odpada, ale może ktoś próbował z jakimś elektronicznym?

Offline Jeżyk

Odp: Elektroniczny termometr w grupie - zakładał ktoś?
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Październik 2016, 20:24:55 »
Kiedyś już to pisałem ale umknęło na pewno. W moim ekspresie jest taka grupa:   W miejsce tego wkręta wkręciłem taki z nawierconym otworem 2mm Nie na wylot! włożyłem tam końcówkę sondy K z multimetru. Sondę posmarowałem pastą do procesorów, żeby lepiej przewodziła temperaturę.  Odczyt jest dokładny i w miarę dobrym miejscu. Po kilkunastu dniach dałem sobie spokój bo poznałem temperatury we wszystkich momentach nagrzewania ekspresu, po spuszczeniu wody i w czasie ekstrakcji. Wiem po prostu czego mogę się spodziewać i tyle. Oczywiście Ty masz inną grupę (nie wiem gdzie masz ten wkręt o którym napisałeś) i pomiar może być inny ale zasada pewnie taka sama.  Można kupić coś takiego http://www.chriscoffee.com/E61_Group_Digital_Thermometer_Adapter_p/sss-04.htm ale czy jest sens wydawać 400zł na taki gadżet? Odpowiedz sobie na to sam.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Październik 2016, 21:20:39 »
W moim ekspresie jest taka grupa
O Jeżu... na tym forum pisać "taka grupa" o mitycznej e61? Wstyd! ;)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Październik 2016, 22:25:52 »
to z linka oczywiście nie wchodzi w grę, bardziej myślałem o tym w kontekście nauki programowania i zrobieniu sobie takiego termometru, który by mi wyświetlał na wyświetlaczu temperaturę na grupie, wody w bojlerze, ciśnienia na grupie i ciśnienia w bojlerze ;) taka mała wydumka z raspberry pi do podszkolenia się w tematach informatycznych... standardowy nie wchodzi w grę bo ten imbus, który na e61 jest dokładnie na środku, u mnie jest... grupa wygląda tak:

a miejsce na termometr jest w takim miejscu... :/

a nie chcę ciąć przedniego panelu ani w nim wiercić. na styk może się zmieści jakaś mała termopara kątowa, bez przeróbek panelu mogę pomarzyć o termometrze do e61, już pomijam to, że by sporo wystawał... kiepska sprawa niestety.  przeszedł mi nawet teraz przez myśl zamontowania kiedyś standardowej grupy e61, ale raz, że to pewnie tani zakup nie jest, a dwa - wymagałoby to przeróbki wyjścia na zasilanie i powrót w bojlerze, a do tego dorobienia nowych przewodów do nich. plus do tego raczej modyfikacja obudowy, żeby dało się to zainstalować, no i przerobienie(albo dorobienie) przedniego panelu, żeby to się jakoś ze sobą zgrywało. taniej by chyba było ekspres zmienić...
« Ostatnia zmiana: 12 Październik 2016, 22:29:25 wysłana przez siewcu »

Offline dopeman

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Październik 2016, 22:36:13 »
Ten do e61 wygląda tak że w (taką jak ta na zdjęciu) śrubę wkręcasz drugą w której są kabelki od termometru.
Mysle że jakbyś wykręcił i nawiercił tą i potem zapakował tam termoparę k z jakąś pastą termoprzewodzącą to by zadziałało.
No chyba że ta śruba nie wchodzi głęboko do środka w grupę i nie ma kontaktu z wodą?

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Październik 2016, 16:41:23 »
u mnie jest... grupa wygląda tak:
No i gitarrrra. Trzeba zmienić ten wkręt na taki długi jak powoli wnętrze grupy, nawiercić otwór w tym wkręcie średnicy nieco większej niż końcówka termopary. Wkładasz posmarowaną pastą termoprzewodzącą termoparę i blokujesz kawałkiem jakiegoś tworzywa. Masz pierwszy pomiar wyprowadzony na termoparze. Następne pomiary z projektu wymyślisz bez problemu. Są przetworniki ciśnienie/prąd można znaleźć coś potrzebnego, tylko to nie są tanie rzeczy.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi