Jeżyk porównanie do samochodu i pralki było czystym, mało wyrafinowanym sarkazmem. Wg mnie odchodzi się już od plombowania wszystkiego jak popadnie – przykładem jest brak plomb gwarancyjnych na obudowach sprzętu audio czy RTV – a przecież mógłbym otworzyć i włożyć spinacz w elektronikę. Mają coś producenci czy sprzedawcy do ukrycia, niech sobie plombują – mają takie prawo.
Kończąc temat samej naklejki na ekspresie nazwijmy ją dla uproszczenia „gwarancyjną” (mogę chyba nie znać słów pisanych w języku angielskim) – naklejka powinna być w języku polskim (np. „Plomba Gwarancyjna”) a w polskiej „Instrukcji obsługi” oraz „Karcie gwarancyjnej” wymieniona jako jeden z elementów ważności praw do naprawy gwarancyjnej.
W instrukcji obsługi, w polskiej wersji językowej, którą otrzymałem nie ma w ogóle takiego słowa jak „gwarancja”. W „Karcie gwarancyjnej” oczywiście jest, choćby w nazwie, natomiast nie ma słowa o naklejce (w odpowiedzi #18 jest jej zdjęcie). Tak, że w mojej ocenie - można ją spokojnie zerwać !
Uważasz Jeżyk inaczej – masz takie prawo. Co do tego zagadnienia, na tym etapie nie ma co wracać i zaśmiecać forum.
Tak naprawdę pomijając nieszczęsne ponad 12 bar na grupie, z poczynionego zakupu jestem bardzo zadowolony – sklep, obsługa i sam towar 1 klasa.Jeżyk napisał:
GWARANCJA i RĘKOJMIA to nie to samo co zgodność towaru z umową. Niektóre firmy nie udzielają w ogóle gwarancji na swoje produkty. Całą odpowiedzialność zrzucając na sprzedającego towar w postaci "zgodności towaru z umową sprzedaży" Poszukaj co to jest gwarancja, rękojmia i zgodność towaru z umową, kiedy się je stosuje. Czasem sprzedawca zakłada naklejki na sprzedawany towar, żeby wiedzieć czy ktoś w nim grzebał. A takie zapisy już są w "karcie gwarancyjnej" o ile takowa jest.
Bez obrazy, ale troszkę pokalapućkowało Ci się – w sumie łykend jest:
Niezgodność towaru z umową - art. 4 – 11 ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego(stosuje się do umów sprzedaży zawieranych przed 25 grudnia 2014 roku).
Rękojmia - art. 556 – 576 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny(stosuje się do umów sprzedaży zawieranych od 25 grudnia 2014 roku)
Gwarancja - art. 577 – 582 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny(stosuje się do umów sprzedaży zawieranych od 25 grudnia 2014 roku). Jest to tzw. gwarancja kodeksowa. Dobrowolna (gwarancja nie musi być udzielona, a jej udzieleniu decyduje gwarant).
PS
Zresztą i tak z gwarancji prawie nigdy nie korzystam tylko z rękojmi.
Jeżyk napisał:
Z tego co ja zrozumiałem, nie ma możliwości otworzyć ekspresu bez zerwania jakiejś naklejki (wg mnie TAK), która może być (i zapewne jest) plombą (wg mnie NIE).
Na podchwytliwe pytanie Mistrza Antonio postaram się zaraz odpisać – jednak wcześniej łyczek, już zimnej Ariadna Americano