Autor Wątek: WYBÓR EKSPRESU AUTOMATYCZNEGO - PREZENT  (Przeczytany 2715 razy)

Offline Jan

WYBÓR EKSPRESU AUTOMATYCZNEGO - PREZENT
« dnia: 09 Październik 2016, 02:33:22 »
Witam serdecznie, jestem nowym użytkownikiem. Poszukuję ekspresu automatycznego jako prezent dla rodziców. Budżet to około 2000zł. Po wielu analizach w finale został Saeco hd8911/09 vs Nivona 646. Prosiłbym o rzetelną poradę, który z tych dwóch byłby lepszym rozwiązaniem, chyba że jeszcze jakiś inny. Od razu zaznaczam, że odpowiedzi w stylu kup sobie dobrą kolbę i młynek, itp. że będzie lepiej za bardzo mnie nie interesują. Proszę tylko drogich użytkowników o ocenę wyboru, ew. doradzenie jeszcze jakiegoś innego ekspresu. Z góry dzięki za odpowiedź  :-)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: WYBÓR EKSPRESU AUTOMATYCZNEGO - PREZENT
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Październik 2016, 07:18:18 »
Nivona. Bo dystrybutor i serwis są na lepszym poziomie.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Październik 2016, 09:06:14 »
Proszę zadać sobie trochę trudu i przejrzeć te kilka wątków.

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Październik 2016, 18:04:50 »
Z tych dwóch Nivona, jednak zanim podejmiesz ostateczną decyzję przeżyj forum, gdyż ten temat był już setki razy wałkowany i całkiem prawdopodobne, że po krótkiej lekturze dojdziesz do wniosku, że automat to wcale nie jest najlepsze rozwiązanie. I nie, nie mam tutaj na myśli kolby.
Jaką kawę do tej pory pili rodzice? Fusiate zalewane w szklance wrzątkiem? Jeśli tak to całkiem prawdopodobne, że lepszym rozwiązaniem będzie zakup ekspresu przelewowego oraz młynka. W twoim budżecie spokojnie się zmieścisz, a i jeszcze na dobrą kawę na początek zostanie  :szampan:
Przy wyborze automatu nie zapomnij, że wymaga on stosowania dedykowanej chemii.

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Październik 2016, 09:22:36 »
Shaggy_Paw ma trochę racji ale gdybyś się zdecydował jednak na Nivone to napisz do mnie może uda się coś ciekawego zaproponować :)
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi