@Dopeman
Dziś rano zrobiłem test, odnośnie mieszania na samym początku zaparzania Dripa. Zaparzałem w V60-01. Kawa z naszej lutowej wysyłki, ta sama grubość milenia, ta sama metoda ( z naszej instrukcji). Mieszałem kawę tak samo jak to jest pokazane na filmiku u Matta. Drugie mieszanie to,zgodnie z naszą instrukcją mieszałem delikatnie zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
Efekty: Mieszanie "Mattowe" znacznie wydłużyło czas ekstrakcji aż do 2:54. W smaku lekka, mało wyczuwalna gorycz, ale myślę że pojawiła się przez wydłużony czas ekstrakcji. Gdy napar ostygł był bardzo wyraźny i owocowy.
Mieszanie "coffee12" czas ekstrakcji poprawny, zakończyłem wszystko w czasie 2:18, przyjemny i czysty napar, mniej intensywny. Wyraźniejsza kwasowość.
Wnioski: Osobiście przypadł mi bardziej napar zrobiony naszą metodą, ale myślę że Matt specjalnie użył tego typu mieszania i ma on sens jeżeli użyjemy jego metody parzenia która została zaprezentowana na filmiku. (przesyłam dwa zdjęcia pokazujące końcowy efekt zaparzania, po lewej mieszanie moje, po prawej Matta)

[/img]