Autor Wątek: HX - po czyszczeniu bojler się nie napełnia  (Przeczytany 14290 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
HX - po czyszczeniu bojler się nie napełnia
« dnia: 24 Wrzesień 2016, 22:32:48 »
co mogłem zrobić źle? zdemontowałem bojler, wrzuciłem do kwasku, podobnie z czujnikiem wody, kolankami i trójnikami. więcej w zasadzie nie ruszałem, i poza tym, że przy przepuszczeniu wody przez wylewkę(która jest na drugim hxie) cieknie mi z kolanka, to bojler się nie napełnia... nie pomaga wkładanie i wyciąganie czujnika wody, czy też jedno odpinanie, odkręcenie zaworu pary również nic nie daje. ekspres się włącza i grzałka pracuje na sucho... a pompa działa tylko przy włączeniu wylewki, ale tam leci woda bezpośrednio ze zbiornika. jakiś pomysł co mogłem uszkodzić albo co źle zrobiłem?

Offline Jeżyk

Odp: HX - po czyszczeniu bojler się nie napełnia
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Wrzesień 2016, 22:38:18 »
Sprawdź prawidłowość podłączenia przewodów do sterownika poziomu wody i może jeszcze odpowietrznik. Skoro grzałka się załącza bez wody to coś jest nie tak z poziomami.
« Ostatnia zmiana: 24 Wrzesień 2016, 22:43:32 wysłana przez Jeżyk »
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Wrzesień 2016, 22:41:48 »
przewody są podłączone identycznie, a odpowietrznik to zawór antydepresyjny, tak? nawet jeśli on, to i tak słabo, bo przy włączonym ekspresie odkręciłem rurkę od(chyba) napełniania bojlera i nic sie nie stało...

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #3 dnia: 24 Wrzesień 2016, 22:52:00 »
Grzałka się załącza pomimo braku wody, tak?

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #4 dnia: 24 Wrzesień 2016, 22:55:25 »
tak

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Wrzesień 2016, 23:15:56 »
Ekspres jest podłączony do instalacji wodnej?

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Wrzesień 2016, 23:32:56 »
nie, do pojemnika(miska, garnek) z wodą, stojącego obok

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #7 dnia: 24 Wrzesień 2016, 23:56:07 »
Grzałka nie ma prawa się załączyć bez wody. Od poziomu wody w bojlerze są 2 czujniki min i max. Elektronika działa w ten sposób: Mamy pusty bojler, załączamy ekspres i wtedy elektronika załącza pompę pompując wodę do bojlera. W momencie dotarcia wody do czujnika minimum załącza się grzałka a woda pompowana jest w dalszym ciągu aż do momentu osiągnięcia poziomu max. Wtedy wyłącza się pompa. W bojlerze jest zawór odpowietrzający, który jest otwarty aż do osiągnięcia pewnego ciśnienia w bojlerze. Od tej pory zawór ten jest cały czas zamknięty. Gdy w bojlerze zostanie osiągnięte ciśnienie ustawione na czujniku ciśnienia to wtedy wyłącza się grzałka. Ciśnienie lekko spada i grzałka wówczas się znowu załącza. I tak w kółko. Załóżmy, że pobierasz ciepłą wodę z bojlera. Wówczas pompa może nie nadążyć z dostarczeniem świeżej wody do bojlera i poziom wody spada. Gdy spadnie poniżej minimum, grzałka się wyłącza.  Tak więc załączenie grzałki jest od ciśnienia w bojlerze i uwarunkowane jest co najmniej niskim poziomem wody. Gdy poziom wody spadnie poniżej minimum, grzałka NIE MA PRAWA SIĘ ZAŁĄCZYĆ! No, chyba że elektronika jest uwalona albo pomylone są podłączenia. Czujniki poziomu wody to 2 druty z nierdzewki różnej długości. Przeanalizuj działanie ekspresu i wyciągnij wnioski.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #8 dnia: 25 Wrzesień 2016, 00:23:58 »
chyba coś pomyliłeś, bo u mnie nie ma czegoś takiego jak pobieranie wody z bojlera - bojler jest tylko i wyłącznie w celu nagrzania wymiennikÓW ciepła - podkreślam, bo są dwa - jeden do wody, drugi na grupę kawową. z bojlera bezpośrednio można pobrać tylko parę. szkoda, że fotek nie porobiłem, ale wygląda to wszystko dziwnie w środku - nie ma bezpośredniego połączenia grubym przewodem między pompą a bojlerem. rozchodzi się to na trzy strony - hx wylewki wody, hx grupy i cienka rurka do napełniania bojlera.
« Ostatnia zmiana: 25 Wrzesień 2016, 00:44:32 wysłana przez siewcu »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Wrzesień 2016, 07:12:56 »
Musi być jakiś zawór na wejściu do bojlera. Ale u Ciebie nawet pompa się nie uruchamia, by bojler napełnić?
Wygląda to na problem z automatycznym napełnianiem bojlera... Jest w tym układzie chyba tylko jedna sonda poziomu wody czy dwie, jak pisał Jeżyk?
« Ostatnia zmiana: 25 Wrzesień 2016, 07:26:28 wysłana przez Antonio »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Wrzesień 2016, 09:41:35 »
Jeszcze dużo przede mną, muszę wymyślić jakieś rozsądne miejsce, z podłączeniem do wody. Niestety ciśnienie na wejściu musi być większe niż ciśnienie w bojlerze, inaczej się nie napełni.

Może o to chodzi?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Wrzesień 2016, 10:20:19 »
W takich starych maszynach powinien być też jakiś ręczny zawór do napełniania bojlera.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #12 dnia: 25 Wrzesień 2016, 10:33:11 »
czujnik poziomu wody jest jeden, montowany od góry i, nie wiem dlaczego, regulowany - sonda rusza się w obudowie, i tu też mam zagadkę jak ustawić. sonda jest jedna, i zgaduję, że dlatego, że to podwójny hx - mógłbym w bojler zalać nawet płyn chłodniczy od samochodu, i będzie z niego czysta kawa i woda z wylewki, ale pary bym się bał ;) a zawór ręczny... jest jeden zawór, ale na dole - próbowałem spuścić nim wodę z bojlera, wyleciała może łyżka stołowa. no cóż, spróbuję dzisiaj gdzieś go podłączyć do instalacji... może się napełni.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Wrzesień 2016, 11:39:23 »
Bojler powinien być wypełniony wodą do 55%-75% swojej objętości. Jak to ocenisz bez naczynka połączonego, nie wiem.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #14 dnia: 25 Wrzesień 2016, 11:52:20 »
podłączyłem do instalacji wodnej, i co się okazuje? prąd na grzałce jest(sprawdzone przypadkiem organoleptycznie), woda z wylewki leci zimna, nic nie grzeje... a nie mam jak sprawdzić, czy cokolwiek leci do bojlera - pompa nie pracuje, odkręcenie zaworu pary też nic nie zmienia. brakuje mi pomysłów, szczególnie że wczoraj grzałka działała a jedyne co się zmieniło, to podłączyłem go pod instalację... no i raz uruchomiłem na chwilę podłączony pod instalację z odpiętą grzałką. a wszystko jest poskładane tak jak było... pomijam to, że muszę zmienić uszczelki miedziane, bo z braku nowych(nietypowa grubość) musiałem poskładać na starych i jest nieszczelne.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi