Autor Wątek: zawór bezpieczeństwa - jak sprawdzić?  (Przeczytany 4060 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
zawór bezpieczeństwa - jak sprawdzić?
« dnia: 18 Wrzesień 2016, 21:04:33 »
astoria z tematu o okazjach jest jednak moja :D i dzięki wielkiej pomocy DrUsagi zacząłem próby naprawy... ale kręcąc śrubką od presostatu(trzymało jakieś 0,45 b w bojlerze), przy jakichś 0,6b zaczyna się otwierać zawór bezpieczeństwa... w atp niestety na zamówienie, i szkoda mi trochę pieniędzy na wymienianie na ślepo części - bo nie na tym rzecz polega. da się go w jakiś w miarę prosty sposób sprawdzić? nie wiemy niestety, czy zawór uszkodzony, czy może manometr zaniża - ten też na zamówienie, a nie mam pomysłu na jaki go podmienić, żeby działało i było tanio...

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: zawór bezpieczeństwa - jak sprawdzić?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Wrzesień 2016, 21:59:58 »
Wymieniałem w swojej Astorii ten zawór. Jest w jednym z tematów w dziale serwisowym. Stary działał ale puszczał parę powoli. Pracował jednak do końca, jak chcesz to ci prześlę. Do testu powinien nadać się.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Wrzesień 2016, 22:12:42 »
ale jesteś pewny, że otwiera się przy 2b dopiero?

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Wrzesień 2016, 06:46:20 »
Z mego cały czas powoli uchodziła para, dlatego wymieniłem. Działał do końca. Nie wiem przy ilu otwierał się, ale na pewno nie tak jak twój, bo ciśnienie trzymał. Nowy kosztuje ok  80 zł, to nie majątek, warto zamówić.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Wrzesień 2016, 09:01:49 »
to z moim jest podobnie, leci para ale nie jestem pewny, czy się otwiera - i boję się to testować dalej...

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Wrzesień 2016, 13:35:30 »
Co do zaworu bezpieczeństwa to możesz wsadzić tam jakikolwiek Ci się podoba. Byle gwint się zgadzał... ale to można mufami sobie dostosować i miał odpowiednie parametry pracy... czyli taki który otwiera się minimum przy 1,8 bara.
Ja mam taki za 64 zł brutto - gwint 1/4 cala.

A co do manometru... ustaw sobie presostat tak aby wskazywał 0,2 -0,3 bara. Jeżeli przy takim ustawieniu będziesz miał w miarę mocną parę to znaczy że zaniża.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi