Dzień dobry Wszystkim,
to mój pierwszy "poważny" post na forum (witałem się w odpowiednim dziale wcześniej). Postanowiłem nie zakładać nowego tematu skoro sprawa dotyczy dźwigniowców La Pavoni i napisać tutaj.
W głowie urodziła mi się myśl zakupu ekspresu ciśnieniowego - mocna kawa z kawiarki to jednak nie espresso. Zacząłem poszukiwania standardowo: bojlerowce, może thermoblock, kiedy już w głowie miałem plan zakupu ekspresu typu Ascaso Steel Uno trafiłem na ekspresy dźwigniowe (może kiedyś taki Longinus zagości na moim blacie
). Z racji wyglądu, dostępności części, ceny zainteresowałem się La Pavoni Europiccola i Professional.
Jeśli chodzi o mój profil picia kawy to ekspres przede wszystkim dla mnie (moja dziewczyna nie pija kawy, może raz na tydzień zrobię jej cappuccino). Piję kawę rano oraz po powrocie z pracy, na weekendy pewnie jeszcze jedna, czy dwie kawy w dzień - do takiego picia wystarczyłaby pewnie Europiccola, ale skłaniam się ku modelu Professional z uwagi na wizyty gości i potrzeba od czasu do czasu zrobienia więcej kaw jednorazowo 4-5 plus spienienie mleka.
Przejrzałem tematy związane z Europiccolą i Professionalem i mam kilka pytań/wątpliwości.
1. Jak rozumiem jedno naciśnięcie dźwigni da ok 30 ml napar - z tego co tu wyczytałem jest możliwe uzyskanie większej pojemności za drugim pociągnięciem ale wymagać to będzie odrobiny wprawy.
2. Czy wodę da się łatwo z bojlera usunąć (pomijam opcję przewrócenia go do góry nogami), kilka razy do roku zdarzają mi się dłuższe wyjazdy i chciałbym wtedy całkowicie "wyłączyć" ekspres.
3. Planuję zakup od Francesco, w tej chwili ma 2 Professionale pre milenium (dodatkowa zaleta to prysznic i sitko IMS) i ewentualnie Europicole post milenium (rozumiem, że główna różnica to pojemność bojlera i średnica grupy) - co wybrać (Europiccolę licząc się z sytuacją braku wody/pary przy rzadkich wizytach gości czy starszą wersję Professionala, czy czekać na Professional post milenium)? NPF do starszej grupy da się kupić, więc jak już będę mieć cały zestaw to zmieniać na coś innego nie zamierzam.
4. Czy do takiego picia kawy ekspres dźwigniowy jako jedyny wystarczy czy jednak na tę chwilę wybrać kolbę?
5. Młynek jaki planuję zakupić to Kazak - raz, że zrobiony w Polsce, dwa że z tego co czytałem b. dobra jakość przemiału i do espresso i do alternatyw - w pracy mam zamiar robić albo dripa albo aeropress, więc opcja przenoszenia plus cisza rano przy mieleniu (nie boję się oporu młynka przy jasno palonych kawach).
Oczywiście mam świadomość, że to ja będę użytkownikiem (zadowolonym lub nie) i to ostatecznie ja podejmę decyzję, ale liczę na małą pomoc i ukierunkowanie w wyborze ekspresu.
Zdaję sobie również sprawę z tego, że czeka mnie sporo nauki przy obsłudze dźwigni, wyczucia ekspresu, jego kaprysów itp.ale to kwestia czasu i kawy by dojść do odpowiedniego poziomu.
Młynek na pewno ręczny, a Kazak jest dla mnie optymalny jeśli chodzi o cenę, uniwersalność użycia - chyba, że w podobnej cenie kupię coś lepszego.