Autor Wątek: Pomoc w wyborze.  (Przeczytany 10115 razy)

Offline rafall92

• Ekspres: Moccamaster CD10, AP, Hario Decanter, Origami
  • Młynek: 1zpresso Q2 + K-Plus
Odp: Pomoc w Wyborze
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Wrzesień 2016, 15:04:35 »
Już zamówiłem :) właśnie przeglądam dział z przelewowymi i widzę że już coś wychacze i będzie git. Jeszcze raz wielkie dzięki

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade

Offline rafall92

« Odpowiedź #17 dnia: 17 Wrzesień 2016, 15:12:47 »
Właśnie o tym mówiłem. Brak na magazynie. Nie wiadomo kiedy będzie :)

Offline Felix Mężczyzna

• Ekspres: Sage Express Impress, Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Wrzesień 2016, 15:16:44 »
Sprawdź tutaj: http://sklep.javacoffee.pl/pl/akcesoria-do-parzenia-kawy/72-melitta-aroma-excellent-glass.html

A może ekspres od razu z młynkiem? Moi znajomi kupili sobie taki niedawno i są zadowoleni. Jest jeden warunek - jak wsypią dobre ziarna, to kawa jest dobra. Jak wsypią byle co, to i w kubku jest byle co ;)
Tego typu urządzenia mają jednak jeden istotny minus - są "głupie". Można wybierać ilość filiżanek, ale dotyczy to wyłącznie ilości zmielonej kawy. Ekspres zawsze pobiera tyle wody ile ma. Można wybrać z menu jedną filiżankę i ekspres zmieli ziarna na jedną filiżankę, ale jak w zbiorniku jest pół litra wody, to zrobi lurę. Można też odwrotnie - wlać jedną filiżankę wody do zbiornika, a zmielić ziaren na 10.
No i wybór jest znacznie mniejszy, niż wśród ekspresów bez młynka.
Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem, po obiedzie ze snem.

Offline Expel Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade

Offline rafall92

« Odpowiedź #20 dnia: 17 Wrzesień 2016, 16:29:29 »
Widzę że jest też tu: ht tp://sklep.javacoffee.pl/pl/akcesoria-do-parzenia-kawy/72-melitta-aroma-excellent-glass.html?gclid=Cj0KEQjw0_O-BRCfjsCw25CYzYoBEiQAqO9BDNO27HfUoLQSR2KUqRsDSOZhazokCxMR3Rq36GcqtxgaAjEF8P8HAQ

Jednak mam pytanie, tak czysto z ciekawości . Czy znacząco przewyższa ten model, bo wizualnie ten lepszy :)?
htt p://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6267708653

Offline Felix Mężczyzna

• Ekspres: Sage Express Impress, Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Wrzesień 2016, 20:50:52 »
Oba modele są OK. Oba mają rekomendację European Coffee Brewing Centre odnośnie temperatury/czasu parzenia, a to coś tam w branży znaczy ;)

Powiem tak: gdybym miał wybierać dla siebie, szukałbym różnic w budowie "prysznica", który podaje wodę, interesowałoby mnie czy mogę przerobić ekspres żeby wstawić Chemexa albo V60. Gdybym kupował dla mamy i wiedząc, że oba są ok, pewnie brałbym ładniejszy ;)

Co do zakupu egzemplarza powystawowego, nie doradze bo jestem raczej sceptyczny.

Offline Expel Mężczyzna

« Odpowiedź #22 dnia: 17 Wrzesień 2016, 21:02:03 »
Masz aromaboya, ten sam sprzedawca ma ich troche. Co powiesz na jego temat? Warto? Czy to taka zabawka ktora przegrzewa wodę i leje ja wszędzie tylko nie na kawę? Bo powiem ze cena 120 zł za bialą wersję brzmi logicznie.

Offline Felix Mężczyzna

« Odpowiedź #23 dnia: 17 Wrzesień 2016, 21:15:25 »
Aromaboy to fajny, ale trudny ekspres. Raczej nie dogrzewa i leje tylko na środek. Dlatego przy "standardowej" procedurze stosowanej przy większych  ekspresach, kawa wychodziła mi niedoparzona. Jak zmielisz drobniej i rozgrzejesz najpierw ekspres, jest ok. Na dodatek jest problem z dostępnością filtrów, ja zaginam V60-01. Dla mnie olbrzymim plusem jest fakt, że bez problemu mieści mi się na biurku obok komputera :) 

Offline Expel Mężczyzna

« Odpowiedź #24 dnia: 17 Wrzesień 2016, 21:41:19 »
No to odpada :( chce kupić przelew żeby wstać zmielić, wsypać, nacisnąć przycisk i wyciągnąć kawę. Jeżeli trzeb go rozgrzewać to odpada.  Bo do zabawy to mam cały przekrój driperów :D

Offline rafall92

« Odpowiedź #25 dnia: 17 Wrzesień 2016, 21:44:39 »
Co do zakupu egzemplarza powystawowego, nie doradze bo jestem raczej sceptyczny.

Wrzuciłem zły link. Ten sam ekspres, ale oczywiście egzemplarz nowy. Zobaczę co mi odpisza z tego sklepu, odnośnie tej Melitty. Narazie zestaw wygląda tak
Moccamaster CD 10
Bialetti Tuttocrema
Bialetti Moka Express 6
Severin KM 3873

Offline Felix Mężczyzna

« Odpowiedź #26 dnia: 17 Wrzesień 2016, 22:48:45 »
@rafall92 "Będzie Pan zadowolony" :) Tylko nie jestem pewien co do 6ki. Mi do kaw mlecznych dla dwóch osób kawiarka 3tz wystarcza, może w wątku o kawiarkach znajdziesz więcej informacji.

@Expel przez rozgrzewanie mam na myśli przepuszczenie wody "na pusto" bez zmielonej kawy, ewentualnie przelanie wody z czajnika. Filtr zawsze warto przepłukać, więc w innych ekspresach przelewowych też to robię, tylko mniej, szybciej. No i Melitta stoi przy komputerze, nawet nie muszę wstawać  :jezyk:
« Ostatnia zmiana: 17 Wrzesień 2016, 22:55:12 wysłana przez Felix »

Offline rafall92

« Odpowiedź #27 dnia: 18 Wrzesień 2016, 12:29:06 »
Ostatnie pytanie o filtr. Czy do ekspresu Moccamaster każdy filtr papierowy o rozmiarze 4 się nada?  A może zainwestować w jakiś metalowy, aby nie było zachodu z kupowaniem, bo czyszczenie problemem by nie bylo :p Tylko pytanie czy też każdy będzie ok.
« Ostatnia zmiana: 18 Wrzesień 2016, 12:34:10 wysłana przez rafall92 »

Offline Expel Mężczyzna

« Odpowiedź #28 dnia: 18 Wrzesień 2016, 12:49:06 »
6 dla dwóch osób będzie dobra. Mam taką w domu i rodzice z niej chętnie piją kawę z mlekiem.

Offline rafall92

« Odpowiedź #29 dnia: 18 Wrzesień 2016, 13:05:54 »
Chyba się nie zrozumieliśmy. Wziąłem Kawiarke Bialetti rozmiar 6, ale ja pytam o filtry do kawy do ekspresu Moccamaster CD 10 z swiezopalona. I chodzi mi o to czy każdy filtr papierowy o rozmiarze 4 ( takie są sprzedawane dla tych ekspresów)  będzie ok,  i czy nie lepiej kupić metalowy i tu również czy ten dedykowany za ok 150 będzie się różnił znacznie od takiego za 50-60

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi