Autor Wątek: Pomoc w wyborze.  (Przeczytany 10127 razy)

Offline rafall92

• Ekspres: Moccamaster CD10, AP, Hario Decanter, Origami
  • Młynek: 1zpresso Q2 + K-Plus
Pomoc w wyborze.
« dnia: 16 Wrzesień 2016, 13:04:22 »
Witam. Chciałbym prosić o pomoc w wyborze ekspresu do kawy. Zastanawiam się nad :
SEVERIN KV 9748  a De'Longhi ECAM 22.110 B. Ten pierwszy mam możliwość zakupienia w promocji dzięki czemu mieści się on w budżecie który wynosi 1400zł

Poprawiłem tytuł. f.
« Ostatnia zmiana: 19 Wrzesień 2016, 19:17:31 wysłana przez fux »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Pomoc w Wyborze
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Wrzesień 2016, 13:29:16 »
Witaj i zapraszam do zapoznania się z kilkoma ostatnimi wątkami  :mhh: znajdziesz kilka odpowiedzi, plus może doprecyzujesz do czego szukasz ekspresu. Wiem że nie te budżety ale tematy i odpowiedzi tam poruszane są uniwersalne. Nieważne czy putasz o automat do 1000, do 2000, do 3000 pln. Wpisz też "9748" i "22.110" w forumową wyszukiwarkę.  A jeśli nie chcesz czytać i szukac to wybierz 22.110 jako że do dostania jest za 1300 PLN.  :kwiat: ???
LMWDP #469

Offline rafall92

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Wrzesień 2016, 15:30:15 »
Severina na promocji na allegro mam okazję kupić w podobnej cenie, dlatego pytam

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Wrzesień 2016, 15:51:00 »
Rozumiem że poczytałeś wątki, wiesz już z czym się je automat, poszukałeś na forum i znalazłeś info o tych dwóch maszynach. Wszystko wskazuje, że pierwsza decyzja była słuszna i promocja wygrywa. No to bierz go  miotla i podziel się na forum wrażeniami :szampan:

Choć słowa o tym Severinie nie ma... za to o DeL 22.110 jest w kilku miejscach nawet ze szczegółami do czego on się sprawdzi i na co zwracać uwagę i jak na tle innych maszyn wypada.

I nadal nie wiemy co ten ekspres - poza ogólnie rozumianą kawą - ma robić. :mhh:

LMWDP #469

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Wrzesień 2016, 16:42:36 »
Nie wiem czy forum ewoluuje, czy co? Czy jest reklamowane na onecie? Albo może ulotki ktoś wkłada za wycieraczkę? Kiedyś takie pytania trafiały sie raz na parę miesięcy, a teraz codziennie ktoś zadaje pytanie czy kupić kawę Parana z Biedronki czy może lepszy będzie Bellarom z Lidla. Czy Philips HD1080/-91 będzie lepszy czy gorszy od Saeco Kawomatora2000 z funkcją natrysku cukru do kawy.

:ogien:

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Wrzesień 2016, 19:00:10 »
Ewoluuje, rozrasta się, dominuje. I bardzo dobrze. Jeszcze lepiej, że co dzień są pytania.

Offline rafall92

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Wrzesień 2016, 12:40:12 »
Zastanawiam się jeszcze nad krups ea 8160, ale podobno są bardzo awaryjne.
Co do ekspresu fajnie jakby miał to co ecam 22.110 + cyfrowy wyświetlacz, bo to co jest w tym krupsie fajnie to regulacja ilości kawy,  a w delonghi trzeba to programować
« Ostatnia zmiana: 17 Wrzesień 2016, 12:45:48 wysłana przez rafall92 »

Offline Expel Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Wrzesień 2016, 12:42:48 »
Widzę ze nadal nie odrobiłaś lekcji i nie przeczytałeś niczego co Doktorek pisał.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Offline rafall92

« Odpowiedź #8 dnia: 17 Wrzesień 2016, 12:56:48 »
Przeczytałem :), ale nie mam takiego budżetu jak większość tutaj, dlatego pytam o opinię. Nie znam rynku,  być może wchodzą jakieś nowe urządzenia a posty z zapytaniem o ten model którym jestem zainteresowany nie ma dużo

Offline Expel Mężczyzna

« Odpowiedź #9 dnia: 17 Wrzesień 2016, 13:11:24 »
Wchodzą, ale nie za te pieniądze, za te pieniądze kup cokolwiek bo wszystko będzie zachowywalo się tak samo. Kup to co jest ładne. Ale nie wiem jaki jest sens kupować ekspres automatyczny nie mając kasy na jakikolwiek akceptowalny.  Nie lepiej te pieniądze lepiej zainwestować?  Za 1500zl kupisz kolbe i Młynek używane z których uzyskasz kawę lepsza od automatu za 15 tysięcy. I to bez jakiejkolwiek wiedzy. Najlepszy automat nie zrobi tak dobrej kawy jak najgorsza kolba.  Do tego sam serwis rwgo sprzętu będzie cię kosztował pareset złotych rocznie( mówie o automacie) .
Nie rozumiem po co wydawać kasę na coś z czego kawa będzie niesmaczne, jeżeli można mieć coś z czego kawa będzie smaczna i zmieścić się w budżecie. A do tego będzie przy tym kupa zabawy, kombinowania, doskonalenia.

PS. Nadal nie wiemy co chcesz za kawę uzyskać. Czy espresso czy cappuccino czy duża czarna...

« Ostatnia zmiana: 17 Wrzesień 2016, 13:13:54 wysłana przez Expel »

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Wrzesień 2016, 13:14:08 »
No właśnie.  A ty masz mniejszy budżet. I nie szkoda kasy na pośrodki? Nie można napisać co pijesz teraz,  jakie kawy,  jakie ziarno? Nie można powiedzieć jak masz zamiar użytkować automat. Chcesz regulować ilość kawy. Czyli czego,  ilości zmielonej czy w filiżance? Chcesz mieć kubek kawy z automatu?
LMWDP #469

Offline rafall92

« Odpowiedź #11 dnia: 17 Wrzesień 2016, 13:25:25 »
Ekspres miał być prezentem dla rodziców. Co piją?  Z tego co wiem to kawy marketowe, zalane wrzątkiem :) Wspominali że chcieliby jakiś ekspres kupić, przerzucić się na jakąś lepszą kawę ziarnista, spróbować jakichś z mlekiem typu latte więc chciałem im zrobić prezent, i myślałem że za te cenę kupię coś przyzwoitego.  tak jak mówię nie znam się a rodzice będą mieli czas to coś poeksperymentuja, smakoszami nie są.
Co do tej regulacji ilości kawy, to chodzi o ilość płynu w filiżance.

Być może kolba będzie lepsza, nie wiem nie znam się dlatego pytam. Myślałem nad automatem bo to większa wygoda więc stąd nad takim ekspresem się oglądałem. Więc może jakieś kolby godne polecenia, tak aby zmieścić się jeszcze z mlynkiem bo jeśli dobrze poczytałem to jeśli młynek to tylko zarnowy?  Także do tej ceny 1400-1500 chciałbym zakupić najlepszy możliwy sprzet
« Ostatnia zmiana: 17 Wrzesień 2016, 13:35:06 wysłana przez rafall92 »

Offline Expel Mężczyzna

« Odpowiedź #12 dnia: 17 Wrzesień 2016, 13:43:25 »
Jak dla rodziców...  To nie kupował bym kolby. Nie wiem jak twoi rodzice, ale jak moi patrzą jak robię kawę to stwierdzają że im by się tak bawić nie chciało i wolą sobie zalać kawę w szklance. Z kolbą jest tak :
Wcaczasz ekspres z 30 min wcześniej
Musisz wyregulowac mlynek co przy nowe kawie pochłania około 50g kawy na start co najmniej,  musisz uzyskać +-50 ml w około 26s

Kupowanie komuś kolby na prezent to tylko robienie komuś kłopotów, bo jak nie czują zajawki na kawę to się tylko zniechęca i to dość szybko.

Jak chcesz kupić rodzicom prezent i chcą spróbować dobrej kawy to tak. Kup im kawiarke np bialetti rozmiar 6 do tego Młynek np severin 3783, do tego french Press, i do tego ekspres przelewowy na melita z swiezopalona.  Zamknięte się w 900zl spokojnie.  Za pozostała kasę kup im dobra kawę od jednego z polecanych na forum "palaczy"  i wilk syty i owca cała.

Offline rafall92

« Odpowiedź #13 dnia: 17 Wrzesień 2016, 14:52:05 »
Niestety wszystko jest poza samym ekspresem. Będę się musiał rozglądnac gdzie indziej. Nie mniej jednak dzięki za pomocne informacje i uchronienie moich pieniędzy przed wyrzuceniem w błoto

Offline Expel Mężczyzna

« Odpowiedź #14 dnia: 17 Wrzesień 2016, 14:59:31 »
To skoro wszystko ejst to kup młynek który napisałem. Ma zarna stożkowe, do tego kawę i jesteśmy domu.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi