Autor Wątek: Rocket R58- stałe przyłącze  (Przeczytany 2663 razy)

Isiek

• Gość
Rocket R58- stałe przyłącze
« dnia: 14 Wrzesień 2016, 20:40:51 »
Hejka, planuję podłączenie w najbliższych dniach mojej Rakiety do stałego przyłącza wody- mam już wszystkie rurki, kolanka, reduktor ciśnienia itp. itd..... Po obejrzeniu wężyka, który fabrycznie jest dołączony do ekspresu stwierdzam brak gumowych uszczelek, zarówno od strony podłączenia do ekspresu jak i redukcji z filtrem. Końce są mosiężne i ukształtowane stożkowo, stąd moje pytanie- Czy nie są jednak potrzebne gumowe uszczelki???
Pozdrawiam

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Rocket R58- stałe przyłącze
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Wrzesień 2016, 10:42:41 »
Nie. To są zaciskowe uszczelnienia. Świetny patent.

Isiek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Wrzesień 2016, 11:37:17 »
Dzięki Antonio, pozdrawiam serdecznie

Isiek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Wrzesień 2016, 13:25:41 »
No to zrobione.... było troszkę z tym zabawy ale WARTO. Regulator ciśnienia w instalacji nastawiłem na 3 bary.
Antonio, wyraziłeś opinię w którymś z wątków, że rota powinna chodzić na sztywnym przyłączu. Potwierdzam, pompa chodzi delikatnie ciszej (tu myślałem, że różnica będzie większa) i płynniej wchodzi w pełne ciśnienie. Po podniesieniu dźwigni, najpierw wskazówka zwalnia na 6 barach i płynnie przechodzi na 9. Wcześniej było to jak "uderzenie cegłą" a pompa czasem"cykała" jak namolny zegarek. Ustawiłem ciśnienie wg. instrukcji na ślepym sitku- na 9 bar, ale przy ekstrakcji na podwójnym sitku osiągało 8 bar, więc podniosłem o 1 w górę- jest ok.
Czy przedkłada się to na smak kawy? Jeszcze nie wiem.....

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Wrzesień 2016, 08:15:15 »
Przy ekstrakcji osiągnie tyle ile dostatnie oporu od kawy. OPV odetnie dopiero jak opór będzie zbyt duży.

Isiek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Wrzesień 2016, 11:22:02 »
Piomic, wcześniej przy korzystaniu ze zbiorniczka z wodą, zawsze, czy była kolba podpięta, czy nie i niezależnie od ilości kawy itp., ciśnienie wynosiło 9 bar. Teraz w zasadzie podobnie, bez kolby jest 8,5 bara, przy ekstrakcji, niezależnie od parametrów- jest 9.
Pozdrawiam

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi