Autor Wątek: Pomoc w wyborze dobrego ekspresu do 2500 zł  (Przeczytany 29715 razy)

Offline ArturBy

Pomoc w wyborze dobrego ekspresu do 2500 zł
« dnia: 13 Wrzesień 2016, 23:24:21 »
Cześć,

Chce kupić dobry ekspres do kawy do 2500 zł (2700 max) - im mniej tym oczywiście lepiej natomiast zależy mi głównie na jakości kawy i kilku funkcjach:
po 1. Dobry młynek do kawy
po 2. wbudowany filtr do wody, który działa podobnie jak ten w dzbankach brity, może mieć inną nazwę, może nie być go odrazu w zestawie ale musi być przynajmniej do dokupienia (w każdym razie chce aby miał możliwość filtrowania wody)
po 3. automatyczne czyszczenie bo jestem dosyć leniwy i po to płace 2500 zł żebym nie musiał za wiele robić :)
po 4. Podoba mi się funkcja gdzie możemy włożyć rurkę bezpośrednio do kartonu z mlekiem i chciałbym aby taką właśnie funkcję ów ekspres posiadał (chyba, że ma ona jakieś wady i skutecznie mi ją odradzicie)

5. na pewno musi mieć także funkcje robienia dobrego espresso i cappuccino fajnie by było gdyby miał też late ale to nie jest już aż tak ważne.
6. możliwość regulacji mocy i ilości kawy
7. możliwość zapamiętywania ustawień / ulubionej kawy

Nie "siedzę" w temacie ekspresów więc proszę o profesjonalną doradę.
Jeżeli chodzi o powyższe funkcje to znalazłem coś takiego: Zelmer ZCM4822X (CM4822) koszt na ten moment: 2 190 zł (teoretycznie promocja :P )
Niby ma większość opcji na których mi zależy ale marka jeżeli chodzi o ekspresy mnie nie przekonuje - natomiast nie mówie nie.
Po prostu proszę o radę )

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc  :ok:

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Pomoc w wyborze dobrego ekspresu do 2500 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Wrzesień 2016, 06:34:24 »
1. chyba żaden automat w tej cenie nie będzie miał dobrego młynka, jeśli cene pomnozysz przez 2 to raczej też nie  ;)
2. wodę wlewasz do zbiornika - możesz przecież lać z dzbanka i wtedy nie będziesz musiał kupować dedytkowanych filtrów - a te zwykle są dosyć drogie
3. automatyczne czyszczenie... tak naprawdę to tylko przepłukiwanie, o ekspres trzeba dbać bez względu na to czy to automat czy kolba - przy tym pierwszym będzie chyba nieco więcej roboty
4. nie odradzimy - lepsza rurka z kartonu niż wbudowany pojemnik, który trudno umyć
5. espresso niemal żaden automat nie zrobi, zrobię niewielką kawę i pochodne ale z pewnością nie będzie to klasyczne espresso
6. te fukcje to chyba już standard? za to głowy nie dam
7. jw.

Przejrzyj podobne wątki, w tym budżecie zwykle polecamy ekspresy Nivona.

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Wrzesień 2016, 09:15:43 »
generalnie warto wiedzieć, że ekspresy automatyczne to są urządzenia do biura, sklepu itp. gdzie nie ma żadnego zaplecza kuchennego, a nie do domu.

Robią kiepską kawę, więc jeśli liczysz na dobre espresso to nic z tego. Są wykonane z plastiku (normalne ekspresy są z metalu), często się psują i są drogie w utrzymaniu (chemia + filtry do ekspresu Jura to koszt ok. 400-500zł/rok, w części modeli nie można używać filtrów-zamienników, do tego co jakiś czas serwisanci zalecają - odpłatnie -rozebranie i gruntowne czyszczenie w serwisie, bo samo płukanie nie wystarczy - to razem mamy tak z 600zł/rocznie na samo czyszczenie.) Po 4 latach wydatki na chemię przekroczą cenę samego ekspresu.... o ile w ogóle dożyje tego wieku bo wielu użytkowników skarży się na awarie krótko po skończeniu się gwarancji.

Kwota ok. 2k to o wiele za mało na porządny automat, raczej od 4,5k wzwyż (a i tak nawet te drogie mają sporo wad wyżej wymienionych). Zerknij na sprzęt jakiego używa się dobrych w kawiarniach - nie znajdziesz tam automatów tylko kolbowiec+młynek (oba całe z metalu). To chyba każdemu powinno dać do myślenia...
« Ostatnia zmiana: 14 Wrzesień 2016, 09:34:43 wysłana przez grex »

Offline ArturBy

« Odpowiedź #3 dnia: 14 Wrzesień 2016, 17:15:46 »
1. chyba żaden automat w tej cenie nie będzie miał dobrego młynka, jeśli cene pomnozysz przez 2 to raczej też nie  ;)
2. wodę wlewasz do zbiornika - możesz przecież lać z dzbanka i wtedy nie będziesz musiał kupować dedytkowanych filtrów - a te zwykle są dosyć drogie
3. automatyczne czyszczenie... tak naprawdę to tylko przepłukiwanie, o ekspres trzeba dbać bez względu na to czy to automat czy kolba - przy tym pierwszym będzie chyba nieco więcej roboty
4. nie odradzimy - lepsza rurka z kartonu niż wbudowany pojemnik, który trudno umyć
5. espresso niemal żaden automat nie zrobi, zrobię niewielką kawę i pochodne ale z pewnością nie będzie to klasyczne espresso
6. te fukcje to chyba już standard? za to głowy nie dam
7. jw.

Przejrzyj podobne wątki, w tym budżecie zwykle polecamy ekspresy Nivona.

Dlaczego akurat Nivona?
Jakieś argumenty?

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Wrzesień 2016, 20:06:12 »
Argument jest taki że w tym budżecie nie ma nic lepszego.  Jak zwiększysz budżet do 6k PLN to polecę QM Monza. On zrobi przynajmniej espresso.
A jeśli myślisz że wydasz 2500 i nie będziesz musiał nic czyścić to niestety tak się nie da. Jak o automat nie zadbasz to będziesz pić żywe kultury bakterii.
LMWDP #469

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Wrzesień 2016, 21:28:38 »
Nie no, po zaparzeniu to już w znacznym stopniu martwe.

Offline ArturBy

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Wrzesień 2016, 01:12:59 »
A Ekspresy DeLonghi?
Saeco, Philips (właściwie to jeden producent)?
Krups?

Czym różnią się od wyżej wymienionej Nivony?
Są w podobnych cenach.

Co masz na myślisz pisząc regularne czyszczenie?
Ekspres sam się przepłukuje więc co muszę zrobić oprócz wrzucenia raz na jakiś czas odkamieniacza?

• Administrator
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Wrzesień 2016, 06:50:04 »
OK, kup to co Tobie się podoba i bądź zadowolony z wyboru. Chciałeś porady i ją dostałeś. Możesz też wierzyć, że przelanie ciepłą wodą to to samo co mycie (po co komu w takim razie zmywarka jeśli wystarczyłby prysznić?). Sugeruję, abyś poczytał najpierw kilka wątków o automatach a dopiero potem pytał - o Nivonie, Saeco, Krupsach itd pisaliśmy wielokrotnie.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Wrzesień 2016, 06:56:27 »
W zasadzie zmywarka to taki prysznic w obudowie ;-).

Podłączę się pod temat. Posiadam automat Krupsa. Teraz pewnie bym nie kupił, zakupu dokonałem przed zalogowaniem się na to forum. Kawa pozostawia wiele do życzenia chociażby w porównaniu z aeropressem czy dripem, ale żona robi sobie kawy mleczne, więc nie narzekam, chciałem, mam.

Do rzeczy. Zostało jeszcze rok gwarancji. Rozsądek podpowiada, że wypadałoby umyć porządnie w środku, czy rozkręcenie ekspresu do czyszczenia nie naruszy jakoś gwarancji?

Pozdrawiam, Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

• Administrator
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Wrzesień 2016, 07:04:35 »
Racja, różni się tylko tymi magicznymi kosteczkami, płynami i długim czasem działania programu itd ;-) Przepłukiwanie w ekspresie trwa bardzi krótko.

Co do pytania - teoretycznie każda ingerencja we wnętrze ekpresu spowoduje utratę gwarancji. To co może zrobić użytkownik jest opisne w instrukcji. Zapewne możesz wyciągnąć blok zaparzający i go umyć a także dostepne po jego wyjęciu wnętrze ekspresu (komorę). Do tego dostępny jest czasem moduł spieniający lub wręcz cały obwód mleczny, który wymaga szczególnej troski. W praktyce masz używać regularnie chemię a okresowo oddawać ekspres do serwisu do czyszczenia.

Offline grex

« Odpowiedź #10 dnia: 15 Wrzesień 2016, 09:43:28 »
Posiadam automat . Teraz pewnie bym nie kupił, Kawa pozostawia wiele do życzenia chociażby w porównaniu z aeropressem czy dripem
ciekawe czy pytający skorzysta z Twojego świadectwa popartego doświadczeniem z tego typu sprzętem, czy też "wie lepiej".

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Wrzesień 2016, 11:49:49 »
Nie wiem czy pytający skorzysta, jeśli tak to brawo. Mój automat jest jednym z tańszych, jak już pisałem, kawa to nic szczególnego, dużo lepsza z aeropressu za mniejsze pieniądze, ratują ją tylko dobre ziarna. Działa chyba tylko dla tego, że używam wody z osmozy i regularnie czyszczę wtedy kiedy poprosi, aczkolwiek zastanawiam się jaki syf jest w środku i jak długo z tym syfem w środku da radę podziałać, czy doczeka do zakończenia gwarancji. Za pieniądze za jakie go kupiłem raczej nie kupiłbym nic sensownego nowego, ale mając tą wiedzę co dziś, nie wydawałbym na automat, tylko na akcesoria do alternatywy, które i tak kupiłem, a po woli zbierał na jakiś porządny ekspres i młynek. Gdybym poszedł taką drogą miałbym dzisiaj ekstra 1200 zł w kieszeni.

Na dzień dzisiejszy mam już dobry młynek i w zasadzie praktycznie dogadaną sprawę kupna używanego HX z naszego forum. Żona w pierwszym odruchu powiedziała, że odda automat moim rodzicom (chyba ich nie lubi ;) ) ale po przemyśleniu stwierdziła, że najpierw zapozna się z nowym nabytkiem i sprawdzi czy jej pasuje i da radę obsłużyć.

Pozdrawiam, Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Wrzesień 2016, 11:55:50 »
Zapewne możesz wyciągnąć blok zaparzający i go umyć a także dostepne po jego wyjęciu wnętrze ekspresu (komorę).
Nie w krupsie :hihihi:

Offline porthos

« Odpowiedź #13 dnia: 16 Wrzesień 2016, 11:46:39 »
Wariant nr 1
Mając 2,5k do wydania zainteresowałbym się Saeco Lirika OTC - spełnia większość Twoich założeń. Resztę pieniędzy, pozostałych z zakupu, przeznaczyłbym na dobre ziarenka. ;)

Wariant nr 2
Mając 2,7k do wydania - dozbierałbym do Jura E6/E60 ;P

« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2016, 12:01:02 wysłana przez porthos »

Offline grex

« Odpowiedź #14 dnia: 16 Wrzesień 2016, 12:22:46 »
Zapewne możesz wyciągnąć blok zaparzający i go umyć a także dostepne po jego wyjęciu wnętrze ekspresu (komorę).
Nie w krupsie :hihihi:
ani w Jurze

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi