Autor Wątek: Młynek do Rancilio SILVIA E 2016  (Przeczytany 8915 razy)

Offline Boger_PL

• Ekspres: RS / Ascasso Uno Prof ???
  • Młynek: ?
Odp: Młynek do Rancilio SILVIA E 2016
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Wrzesień 2016, 21:38:34 »
Przejrzałem stronę delicarte.pl pod kątem Ascaso Dream i ta wersja aluminiowa średnio podchodzi mi pod względem "designu". Wersje lakierowane na google image sprawiają lepsze wrażenie. Wiem, że wygląd nie wpływa na proces parzenia kawy ;), ale ma on stać w kuchni a nie w restauracji więc siłą rzeczy musi wpasować się w otoczenie :)

@Janusz, nie wiem jaką będziesz miał cenę na UNO PROF (pozwolę sobie spytać na prv), ale muszę jeszcze dokupić młynek i nie wiem czy budżet to wytrzyma... Co do nazwy tematu to do momentu jego założenia byłem zdecydowany na RS i szukałem tylko młynka - stąd wygląda on tak a nie inaczej.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Wrzesień 2016, 21:49:45 »
Wersja aluminiowa (czyli 100% Polerowane Aluminium) to tylko jedna z 15 wersji kolorystycznych ekspresów DREAM. I trudno znaleźć ekspresy w takiej gamie kolorystycznej i aby tak można było je dopasować do wystroju kuchni. Ja znam tylko jedną firmę produkującą ekspresy w podobnej ilości kolorów. Na stronie delicarte.pl jest tylko przykład. Więcej informacji znajdziesz na stronie poświęconej wyłącznie ekspresom ASCASO tj. www.ascaso.pl. Jest w tej chwili w przebudowie w związku z dużymi zmianami jakie zaszły w produkowanych ekspresach. Ale jutro powinna już ruszyć.
Też stoję na stanowisku, że ekspres i młynek powinny wpasować się w otoczenie.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Boger_PL

« Odpowiedź #17 dnia: 12 Wrzesień 2016, 21:58:05 »
Dzięki, w międzyczasie znalazłem na Twojej stronie odniesienie do cennika na stronie ascaso.
« Ostatnia zmiana: 12 Wrzesień 2016, 22:11:24 wysłana przez Boger_PL »

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Wrzesień 2016, 22:00:44 »
Baratza pod espresso bym odradzał , chyba że faktycznie pod sklepowe kawy.
A o takie kawy chodziło mi o to ze sklepowe/masowe czyli raz ze mocno palone po drugie ze niewiadomo kiedy więc zwetrzale/suche. W większości wypadków woda przeleciał przez nie w kilka sekund a nawet jak się uda zmielic coś bardzo drobno to tak  z siak wyjdzie smak pomiędzy piołunem, palonymi mi trocinami a ziemią. Taką kawę juz lepiej wypić z jakiegoś dripa lub po turecku. Tutaj czy z Twojego ekspresu czy z Sylvia wyjdzie to samo.

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Wrzesień 2016, 22:07:02 »
zanim wywalisz grube tysiące na zakupy zerknij też na alternatywne metody parzenia. Ekspres za 2k wcale nie jest konieczny żeby zrobić dobrą kawę. Phin za 20zł jest o niebo łatwiejszy w obsłudze i zrobi równie dobrą kawę, a sporo osób twierdzi, że lepszą. Jest to o tyle fajne urządzonko że pojemność naparu można sobie regulować a w ekspresie nie bardzo.
Konieczne (w każdej metodzie parzenia) są tylko dobre ziarna, młynek, ew. filtr do wody. Bez ekspresu spokojnie można się obejść, albo np. dokupić później.

Offline Boger_PL

« Odpowiedź #20 dnia: 12 Wrzesień 2016, 22:13:18 »
Robiłem edit poprzedniej wiadomości, ale w międzyczasie dopisaliście coś więc przenoszę niżej:

Abstrahując jeszcze od głównego tematu tego wątku zastanawiam się, czy jak na moją bliską zeru wiedzę w kwestii przyrządzania kawy, nie idę w zbyt zaawansowany sprzęt. Do tej pory pijałem byle jaką kawę z marketu (wcześniej wspomniana lavazza oro, itp. w wersji już zmielonej, bo nie posiadam młynka), którą ze względu na zerową powtarzalność piłem z większą (rzadziej) lub mniejszą (częściej) przyjemnością. Jak słusznie zauważyli koledzy z początku wątku, przy takim młynku/ekspresie, grzechem jest sypać marketowe paskudztwo do kolby. Zastanawiam się czy moje kubki smakowe są gotowe by dostrzec różnicę w smaku tak przygotowanej kawy... :)

Smutno byłoby wydać kilka tys. a na koniec nie odczuć różnicy.

Inna kwestia, że na początku roku miałem podobny dylemat odnośnie zmiany grilla węglowego na gazowy i po tych kilku miesiącach nie wyobrażam sobie grillowania na węglach więc może podobnie będzie z kawą :)

@grex - z phinem chyba mam ten problem, że używam płyty indukcyjnej a na niej one chyba nie działają. Miałem jednego ale dałem rodzicom bo oni mają kuchenkę gazową.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Wrzesień 2016, 22:14:26 »
Boger_PL, brakiem wiedzy się nie przejmuj. Jeśli dasz radę to przyjedź do firmy która będzie Ci sprzęt sprzedawała a przejdziesz małe przeszkolenie. Po czymś takim start jest dużo łatwiejszy. Przynajmniej u nas działa to bardzo dobrze.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Wrzesień 2016, 22:18:45 »
zanim wywalisz grube tysiące na zakupy zerknij też na alternatywne metody parzenia. Ekspres za 2k wcale nie jest konieczny żeby zrobić dobrą kawę. Phin za 20zł jest o niebo łatwiejszy w obsłudze i zrobi równie dobrą kawę, a sporo osób twierdzi, że lepszą. Jest to o tyle fajne urządzonko że pojemność naparu można sobie regulować a w ekspresie nie bardzo.
Konieczne (w każdej metodzie parzenia) są tylko dobre ziarna, młynek, ew. filtr do wody. Bez ekspresu spokojnie można się obejść, albo np. dokupić później.
o to to! polać mu, mądrze gada :)

a co do wątpliwości odnośnie kubków smakowych - na to jest bardzo prosta metoda. nie masz podanego miasta, więc lokalizacji nie podpowiem, ale masz wiele tematów na forum o polecanych kawiarniach, gdzie można się napić dobrej kawy - jeśli masz możliwość, odwiedź jakąś porządną kawiarnię, najlepiej kilka razy i kilka różnych, żeby wyrobić sobie zdanie na temat, co do którego masz wątpliwości. przynajmniej będziesz wiedział(mniej więcej) do czego dążyć i popróbujesz różnej kawy - a najlepiej spróbuj też różnych metod, żeby mieć szerszy pogląd na to, co w ogóle jest dostępne jeśli chodzi o metody zaparzania. może akurat odejdziesz od zakupu ekspresu i pójdziesz w alternatywy ;)

a co do phina - pomyliłeś z kawiarką :) choć wydaje mi się, ze widziałem gdzieś takie, które działają na indukcji...

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Wrzesień 2016, 22:23:05 »
phinem chyba mam ten problem, że używam płyty indukcyjnej a na niej one chyba nie działają. Miałem jednego ale dałem rodzicom bo oni mają kuchenkę gazową.
ale tego się nie stawia na gazie jak kawiarki :) lejesz do Phina wodę z czajnika.  Tu masz przykładowy filmik :

Różnicę odczujesz najbardziej po zmianie ziaren i zakupie porządnego młynka, woda jakiej użyto też ma znaczenie bo przecież kawa w 99,9% to woda.  Smak wyrabia się z czasem, to nie tak że od razu smak cię zachwyci. Ale jak będziesz przez rok pił tylko dobrą kawę i potem spróbujesz  znów marketowej to wtedy różnicę zobaczysz od razu i jak wiele osób tutaj już do niej nie wrócisz.
« Ostatnia zmiana: 12 Wrzesień 2016, 22:26:29 wysłana przez grex »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Wrzesień 2016, 22:28:15 »
Ale jak będziesz przez rok pił tylko dobrą kawę i potem spróbujesz  znów marketowej to wtedy różnicę zobaczysz od razu i jak wiele osób tutaj już do niej nie wrócisz.
nie zgadzam się. dużo szybciej można się zniesmaczyć jeśli chodzi o sklepową kawę...

Offline Boger_PL

« Odpowiedź #25 dnia: 13 Wrzesień 2016, 00:04:10 »
siewcu, dzięki za sugestię. Może rzeczywiście powinienem przejść się i wypić kilka dobrych kaw żeby złapać jakiś punkt odniesienia. Jestem z Poznania i pamiętam, że kiedyś piłem wyśmienitą kawę w kawiarni w Starym Browarze. Może podjadę tam odświeżyć pamięć :)
Co do phina to rzeczywiście pomyliłem z kawiarką. Wstyd.

Na tą chwilę rozważam Ascaso Steel Uno Prof + młynek Ascaso i-1 Steel do kompletu. Przed podjęciem decyzji wypiję jednak rzeczywiście kilka dobrych kaw w kawiarniach i skonsultuję temat z małżonką ;) Kasa niemała więc trzeba się z tym przespać na spokojnie.

Póki co dziękuję za podpowiedzi.

Offline byrzydal Mężczyzna

« Odpowiedź #26 dnia: 13 Wrzesień 2016, 06:44:45 »

Jestem z Poznania i pamiętam, że kiedyś piłem wyśmienitą kawę w kawiarni w Starym Browarze. Może podjadę tam odświeżyć pamięć :)

Zajrzyj jeszcze do wątku o poznańskich kawiarniach, jakieś miejsca tam polecano:
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=956

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Wrzesień 2016, 07:44:08 »
I nie skupiaj się tylko na espresso, zamów też jakiegoś dripa i coś z aeropresu.

Offline MichalCz Mężczyzna

• Użytkownik komercyjny
    • www.kawomaniak.pl
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Wrzesień 2016, 08:00:10 »
Wytłumaczice mi dlaczego jak ktoś pisze, że chce automat to piszecie mu bierz kolbę, a jak napisze, że chce kolbę to zaraz piszecie idź w alternatywy.
Weź RS i Eureke lub któryś z ładnych zestawów od p.Janusza i będzie po problemie. Oba ewentualne zestawy parzą dobre espresso i spienić także potrafią.
pozdrawiam
www.kawomaniak.pl Kawa i akcesoria

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Wrzesień 2016, 08:19:51 »
Raczej piszemy: przemyśl również inne opcje. A to dlatego, że z niewiedzy są pomijane. Większość tu ma tę drogę za sobą, szersze spektrum, więcej doświadczeń, którymi się dzielimy.

Łatwo wydać kasę, szczególnie cudzą ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi