Autor Wątek: Młynek do Rancilio SILVIA E 2016  (Przeczytany 8931 razy)

Offline Boger_PL

• Ekspres: RS / Ascasso Uno Prof ???
  • Młynek: ?
Młynek do Rancilio SILVIA E 2016
« dnia: 12 Wrzesień 2016, 18:51:44 »
Cześć,

Szukam jakiegoś przyzwoitego ekspresu do domu i na początku planowałem zakup jakiegoś automatu do 3k. Niestety w założonym wątku http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3126.0, koledzy sprowadzili mnie na ziemię i odradzili taki zakup :/

Poczytałem, pomyślałem i wstępnie przekonałem małżonkę do Rancilio SILVIA E 2016. Zastanawiam się jednak, jaki młynek do niego kupić. Budżet - hmmm... wiem, że wg Was to najważniejszy element zestawu, jednak wolałbym nie wydawać majątku. Myślałem o NIVONA Cafe Grano 130 lub Wilfa WSCG-2 (więc budżet w okolicy 400 zł) jednak jeżeli uważacie to za zły wybór, to jestem otwarty na propozycje. Jeżeli w tej cenie nie ma nic godnego uwagi to zaproponujcie coś sensownego przy zachowaniu umiaru w zakresie ceny.
Ile w ogóle powinienem przeznaczyć na młynek do tego ekspresu i kaw które przygotowuję?

Co do kawy to małżonka pija zwykłą czarną, a ja białą - czyli czarna + mleko :)

Na tą chwilę posiadam ekspres Rowenta Addagio, a kawy jakie kupuję to zazwyczaj różne rodzaje Lavazza (Oro, Espresso, itp.).

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Młynek do Rancilio SILVIA E 2016
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Wrzesień 2016, 19:15:41 »
Do takich kaw każdy młynek będzie dobry a Silvia to zdecydowanie za dużo bo taki sam napar wyjdzie z ekspresu za 300 płn.  Natomiast jak rozważysz swiezo palone kawy z małych palarni to jak najbardziej pancerny młynek o wewnętrznej konstrukcji metalowej bo te tańsze opcje będą ciągłym źródłem frustracji.

Offline Boger_PL

« Odpowiedź #2 dnia: 12 Wrzesień 2016, 19:22:14 »
"do takich kaw" - co masz na myśli? Typ pijanych kaw czy użyte ziarna?

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Wrzesień 2016, 19:47:30 »
to tak nie działa że kupisz sobie dobry kolbowiec, do tego byle jaki młynek i dalej będziesz jechał na marketowych tchibo/lavazza oczekując, że ten ekspres magicznie wyczaruje dobrą kawę z byle jakiego surowca.

Kolejność powinna być odwrotna, ekspres ma najmniejsze znaczenie.
« Ostatnia zmiana: 12 Wrzesień 2016, 20:02:49 wysłana przez grex »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Wrzesień 2016, 20:00:00 »
dobre, kolbowiec za 2200 ale na młynek budżet max 400 a kawy mają być z marketu, bo tutaj szkoda każdej złotówki...  :smiech:

mi wyszło podobnie, po co lepszy ekspres skoro szkoda kasy na młynek i kawę? zostań przy tej rowencie, syp do niej mielonki z marketu i wystarczy. ekspres sam kawy nie zrobi, tani młynek nie zmieli kawy tak, żeby wykorzystać możliwości ekspresu, a badziewna kawa... no cóż. ja tu nie widzę żadnej chęci do robienia dobrej kawy, jedynie do postawienia ekspresu, który sam z badziewia ma zrobić dobrą kawę :D

taka rada ode mnie - zmień podejście, albo zmień forum... bo z takim podejściem to się tutaj nic nie dowiesz.

Offline Boger_PL

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Wrzesień 2016, 20:01:04 »
dobre, kolbowiec za 2200 ale na młynek budżet max 400 a kawy mają być z marketu, bo tutaj szkoda każdej złotówki...  :smiech:

mi wyszło podobnie, po co lepszy ekspres skoro szkoda kasy na młynek i kawę? zostań przy tej rowencie, syp do niej mielonki z marketu i wystarczy. ekspres sam kawy nie zrobi, tani młynek nie zmieli kawy tak, żeby wykorzystać możliwości ekspresu, a badziewna kawa... no cóż. ja tu nie widzę żadnej chęci do robienia dobrej kawy, jedynie do postawienia ekspresu, który sam z badziewia ma zrobić dobrą kawę :D

taka rada ode mnie - zmień podejście, albo zmień forum... bo z takim podejściem to się tutaj nic nie dowiesz.

@grex (EDIT. rozumiem, że edycja posta i jego całkowita zmiana wynik z jakiejś refleksji? dobre i to... Szkoda tylko, że moja poniższa wypowiedź w tym momencie traci całkowicie sens...)

Czytaj ze zrozumieniem, a jeżeli nie potrafisz to się nie wypowiadaj bo do tematu raczej nic mądrego nie wniosłeś.

Temat kaw jest dla mnie nowością i nie ukrywam tego. Na tą chwilę pijam byle co i przeszkadza mi to więc chcę to zmienić. Wymieniłem dwa modele młynków bo z tego co zauważyłem to są one w tej cenie polecane, a nie wiem czy do typu kaw które pijamy jest konieczność posiadania czegoś lepszego. Poza tym napisałem, że jeżeli jest to za mało to proszę o propozycje rozsądnego minimum.

W kwestii kupowanej kawy to napisałem "na tą chwilę" więc zakładam, że wraz z zakupem nowego ekspresu zacznę interesować się lepszymi ziarnami. Na tą chwilę nie widzę w tym sensu, bo nie posiadam młynka ani ekspresu, który będzie potrafił taką kawę prawidłowo zaparzyć.

@siewcu

Drugi analityk od siedmiu boleści. Rzeczywiście być może trzeba rozważyć zmianę forum bo jeżeli panuje tutaj taki standard wypowiedzi jaki oboje prezentujecie, to szkoda czasu. Jeżeli jest to jakieś kółko wzajemnej adoracji i klepania się po plecach to dajcie znać -  szkoda w takim bądź razie czasu.

Wydaje mi się, że jasno przedstawiłem swoje potrzeby - chciałem automat, ale po uzyskaniu kilku informacji i późniejszej analizie forum, zmieniłem zdanie i zdecydowałem się wstępnie na Rancilio Silvia.Proszę o pomoc w wyborze do niego młynka, a jedyne co piszecie to zamiast propozycji, same drwiny. Lekko żałosne podejście.

Korzystam z kilku różnych for - IT, audio, fotografii, itp. (w tamtych akurat kwestiach bardziej jako doradzający niż pytający) i nigdzie nie spotkałem się z takim podejściem, jakie oboje zaprezentowaliście. Słabe. W związku z tym prośba - doprecyzowałem swoje zamiary w tym poście. Jeżeli możecie coś doradzić to będę wdzięczny. W przeciwnym przypadku darujcie sobie dalsze wypowiedzi - zakładam, że udzielają się tutaj ludzie z większą dawką empatii i profesjonalizmu, które wypowiedzą się bardziej konkretnie.
« Ostatnia zmiana: 12 Wrzesień 2016, 21:25:51 wysłana przez Boger_PL »

Offline MichalCz Mężczyzna

• Użytkownik komercyjny
    • www.kawomaniak.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Wrzesień 2016, 20:09:17 »
http://olx.pl/oferta/mlynek-demoka-minimoka-m-207-CID628-IDh5Jx9.html obejrzyj
Porozmawiaj również z p. Januszem on może ma coś w dobrej cenie
p.s Kolego nie martw się każdy kiedyś zaczynał, wszystkiego trzeba się nauczyć
pozdrawiam
www.kawomaniak.pl Kawa i akcesoria

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Wrzesień 2016, 20:11:50 »
Jeżeli nowy młynek do takiego ekspresu to raczej w granicach tysiąca złotych, na przykład jakiś Macap, Eureka lub Baratza.

Offline Boger_PL

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Wrzesień 2016, 20:17:47 »
MichalCZ - dzięki za propozycję, ale żona z domu by mnie wywaliła gdybym jej postawił w kuchni takiego przemysłowego grzmota ;) Doprecyzuję, że oprócz prawidłowego mielenia młynek musi również w miarę wyglądać.
WS - ok, spodziewałem się trochę takiej informacji. Możesz polecić coś konkretnego? A ten Rocky do zestawu? Warto go rozważać?

PS. Nie napisałem tego, ale preferuję nówkę ponieważ potrzebuję fv.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Wrzesień 2016, 20:24:14 »
Macap M2M. Eureka Mignon, Baratza Preciso.

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Wrzesień 2016, 20:41:31 »
Miałem kiedyś Rockiego do Silvii i dawał radę. Zaznaczyć jednak trzeba ze Silvia wymaga bardzo dobrego , równego przemiału. Młynki które wymieniłeś to tylko do alternatyw.
W młynie: ziarna

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

• Ekspres: Alternatywy
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Wrzesień 2016, 20:42:52 »
Jak Żonie ma się podobać to Eureka - ma różne kolory do wyboru  ;)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Wrzesień 2016, 21:00:53 »
Off-Topic:
Młynki które wymieniłeś to tylko do alternatyw.
A co to, alternatywy od macochy, że wymagania niewielkie?

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Wrzesień 2016, 21:04:21 »
@Boger_PL- najtańszy nowy młynek z fakturą to Ascaso i-2 mini (780zł). 200 zł więcej i masz i-1 z większymi żarnami. Przy budżecie do 3 tys. ja bym się skontaktował z @Janusz (delicarte.pl) i rozważył zakup zestawu Ascaso Dream z termostatem elektronicznym + młynek i-2 mini. Z rabatem udzielonym przez p. Janusza lub czekając na promocję świąteczną powinieneś się zmieścić w budżecie lub nieznacznie go przekroczyć z młynkiem i-1.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Wrzesień 2016, 21:07:03 »
Jeżeli nowy młynek do takiego ekspresu to raczej w granicach tysiąca złotych, na przykład jakiś Macap, Eureka lub Baratza.

Bardzo zawężone grono...I jakoś nie dopasowane do RS. Może UNO PROF... Będzie okazyjna cena - niebawem zacznę wyprzedaż modeli z bojlerami.
Boger_PL - powinieneś chyba zmienić tytuł tego wątku. Tobie nie tylko chodzi o młynek...
« Ostatnia zmiana: 12 Wrzesień 2016, 21:13:34 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi