Autor Wątek: Bezzera 09 czy warta 3200 zl?  (Przeczytany 17749 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Bezzera 09 czy warta 3200 zl?
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Wrzesień 2016, 14:46:32 »
Nagrzewanie się, zabawa z temperaturą - nie widzę tego na co dzień. Chcę kawy, podchodzę, mielę i  po minucie mam filiżankę kawy. Gdybym chcąc kawę włączał ekspres i czekał to chyba nigdy bym się nie napił.
Miałem Steela z PIDem, mam E61, nie miałem Bezzery. Oba nastaw temperatury trzymały, oba albo startowały z timera godzinę przed pobudką albo, co uważam za praktyczniejsze, chodziły 24/7.
LMWDP #469

Offline Dodo

• Ekspres: Ascaso Steel Duo Prof Termoblok
  • Młynek: i-mini i1
« Odpowiedź #31 dnia: 12 Wrzesień 2016, 14:52:52 »
Myślę że teoretycznie powinno uzyskać się ten sam efekt na obu maszynach, jednak jako kupujący mam wątpliwości czy dokonam dobrego wyboru , dlatego pytam.

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #32 dnia: 12 Wrzesień 2016, 15:08:20 »
Wszystko zależy ile tych kaw naraz masz zamiar robić.

Offline Dodo

« Odpowiedź #33 dnia: 12 Wrzesień 2016, 15:21:31 »
Robię od 2 do 5 kaw naraz( w tym 2-3 mleczne) dwa razy dziennie.

Offline jgradon

• Ekspres: AEG 1000AE
  • Młynek: Krups
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Wrzesień 2016, 22:40:49 »
Z podobnym jak koledzy dylematem piszę - wymieniam bieżący sprzęt i walczę z forum, testami i małżonką($) i cały czas mam jakieś wątpliwości(choć na wiele aspektów otworzyliście mi oczy).
Bezzera BZ10 S PM - dlaczego? Bo nagrzewa się szybciej(10 vs 30 min) niż e61 a czasami potrzebuję tak zwyczajnie włączyć, namielić, zrobić i wypić i wyjść, bo HX, bo cenowo jeszcze się mieści w budżecie, bo mi się podoba.
Do tego młynek - myślałem o MaCap M2D(jakieś lepsze alternatywy w cenie do 1500?).

Oczekuję, że będę otrzymywał stabilne, powtarzalne i zacne ekstrakcje, będę mógł efektywnie spieniać mleko i całość procesu nie będzie na tyle upierdliwa żeby mi nie zepsuć frajdy z picia kawy.
W tygodniu robię po 4 espresso/capu dziennie, w weekendy 2-3 razy więcej.
I teraz do Was szanowni pytanie - jeśli nie Bezzera BZ10 to co? Spróbujcie mi ostatni raz przed zakupem, zamieszać w głowie ;)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #35 dnia: 21 Wrzesień 2016, 23:58:35 »
Zmień młynek Wega 5.8 tym budżecie wciągnie  nosem M2D. Zapytaj Antonio o dostępność.

Bz10 jest ok, ale ja bym dogrzał jeszcze z 10 minut. Zresztą sam się będziesz mógł przekonać.
LMWDP #469

Offline mathu

• Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
« Odpowiedź #36 dnia: 22 Wrzesień 2016, 14:24:15 »
10 minut to za mało, chyba że najpierw przelejesz tak z pół litra wody przez grupę. Co i tak zresztą polecam robić.

Offline jgradon

• Ekspres: AEG 1000AE
  • Młynek: Krups
« Odpowiedź #37 dnia: 22 Wrzesień 2016, 16:54:34 »
To jest tak, przeważnie będę miał czas żeby pogrzać ekspres powiedzmy 20 min, ale niekiedy nie będe chciał/mógł tyle czekać.
I teraz pytanie jeśli z takiego BZ10 po 20 min lub Rocket Appartamento/Bezzera Magico po 30 minutach dostanę espresso perfekcyjne w 98%(pomijam kawę i mielenie jako stałe)  to BZ10 po 10 min lub te 2 pozostałe e61 też po 10 minutach dadzą mi co? Espresso perfekcyjne w 95%? Załózmy że przepuszczam przez grupę racjonalną ilość wody(50-100ml). Jak dalekie będzie takie espresso z tych sprzętów po 10 minutach grzania(to jest dla mnie granica praktyczności) od takiego wygrzanego 20-30 min? O dodatkowy 1% przez kolejną godzine grzania na pewno nie będę walczył - nie chcę być niewolnikiem tego tematu.

Offline mathu

• Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
« Odpowiedź #38 dnia: 22 Wrzesień 2016, 17:40:55 »
Dadzą espresso kwaśne. O to się tutaj rozchodzi.

Musisz po prostu lać wrzątek z bojlera przez grupę i portafilter aż się wszystko łącznie z rurkami nagrzeje. Nie ma problemu, żeby już po 15 minutach robić smaczną kawę. Grupa musi być tak gorąca, żebyś ledwo mógł ją dotknąć palcem (jak szklanka z wrzątkiem).
« Ostatnia zmiana: 22 Wrzesień 2016, 17:43:46 wysłana przez mathu »

Offline Dodo

« Odpowiedź #39 dnia: 22 Wrzesień 2016, 18:11:56 »
Jak dla mnie to BZ10 grzeje się krócej od czegokolwiek z grupą e61 jednak i tak musi to być minimum 30 min. W tym modelu grupa żyje własnym życiem, czyli jest podgrzewana przez grzałkę której nie można sterować więc jakiekolwiek zmiany temperatury są ograniczone. Też miałem dylemat z wyborem ekspresu i stwierdziłem że jeśli HX to z grupą e61, jednak ten czas nagrzewania nie jest czymś co chcę mieć w ekspresie domowym. To jest tylko moja opinia a każdy wybiera to co mu lepiej pasuje.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #40 dnia: 22 Wrzesień 2016, 22:13:33 »
Linea mini też ma grzałki w grupie...

Offline ph88

• Ekspres: Bezzera Unica PID, Saeco Nina Plus Cappuccino, Bialetti Moka Express (3 cups)
  • Młynek: Fiorenzato F4 E nano
« Odpowiedź #41 dnia: 03 Październik 2016, 16:00:35 »
Jak myślicie, czy warto dopłacać do wartości Rancilio Silvia te 1100zł, żeby kupić Bezzera BZ09?

Czy przez to, że BZ09 ma prawie dwa razy większy bojler od RS będzie się dużo dłużej nagrzewać? Typowe użycie: rano dwa capu, w ciągu dnia 1-2 espresso, w weekendy trochę więcej espresso i capu.

Pytanie konstrukcyjne RS i wszystkie Bezzery:
Czy oprócz uszczelki na górze grupy (do której dochodzi góra kolby po założeniu) są jeszcze zastosowane jakiekolwiek inne uszczelki, które się "wyrabiają"? Czy zęby kolby, zamykające ją w grupie pracują bezpośredniu na obudowie/metalu grupy, czy siedzi tam coś jeszcze. Dlaczego pytam... Posiadam budżetowy ekspres Saeco i zęby kolby nie nachodzą bezpośrednio na metal, ale przesuwają się po po takich plastikowych półkolach osadzonych w grupie, część nr 9: http://{{*CIACH*}}up.picr.de/19290807zv.png. Niestety te plastiki się zużyły, a wymiana ich jest niemożliwa - trzeba kupić całą grupę (koszt 1/3 ceny ekspresu). Chcę uniknąć takiej sytuacji w przyszłości.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #42 dnia: 03 Październik 2016, 17:40:24 »
W Silvi masz jeszcze oring bojlera, to raczej długo trzyma. Potem grubą płaską uszczelkę w zaworze pary (dokupiłem w ATP za grosze) oraz w zaworze pary dwa małe orngi też do dosztukowania z dowolnego źródła. Zerknij w mój wątek o Silvi w dziale remontowym to  będziesz widział co w środku i gdzie siedzi.

Offline ZaZ Mężczyzna

• Ekspres: ECM, La Pavoni
  • Młynek: A-i3....F4E
« Odpowiedź #43 dnia: 04 Październik 2016, 08:35:45 »
I teraz pytanie jeśli z takiego BZ10 po 20 min lub Rocket Appartamento/Bezzera Magico po 30 minutach dostanę espresso perfekcyjne w 98%(pomijam kawę i mielenie jako stałe)  to BZ10 po 10 min lub te 2 pozostałe e61 też po 10 minutach dadzą mi co? Espresso perfekcyjne w 95%? Załózmy że przepuszczam przez grupę racjonalną ilość wody(50-100ml). Jak dalekie będzie takie espresso z tych sprzętów po 10 minutach grzania(to jest dla mnie granica praktyczności) od takiego wygrzanego 20-30 min? O dodatkowy 1% przez kolejną godzine grzania na pewno nie będę walczył - nie chcę być niewolnikiem tego tematu.
Nie  doczytałeś wielu wątków tego forum, albo nie rozumiesz tematu. Perfekcyjne to będziesz miał kiedyś  jak się nauczysz robić.... espresso. To tak na marginesie.
Co do wygrzewania ekspresu tak jest  i inaczej nie chce być. Chyba że termoblok- wtedy szybko i po sprawie. Ja w instrukcji mam, że ekspres jest gotowy po ok 15 minutach. Faktycznie jest gotowy i  pod parą, tylko temperature  na wyjściu ma 70 st i przelewanie  przy tej temperaturze nic nie daje. A po 25 min jest super.  W BZ 10 będzie zapewne  lepiej ale nie   na tyle stabilnie żeby mieć stałe 90-92st. To też hx.
Poza tym dłużej będziesz po  wszystkim sprzątał  niż czekał te dodatkowe minuty.

Offline Cinello

• Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #44 dnia: 14 Listopad 2016, 19:44:31 »
Prysznic pasujący do BZ09 to ten sam co do Rancilio- IMS RA 200? IM, TC czy może żaden, który wybrać :)?
« Ostatnia zmiana: 14 Listopad 2016, 21:17:16 wysłana przez Cinello »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi