Autor Wątek: Bezzera 09 czy warta 3200 zl?  (Przeczytany 17721 razy)

Offline mathu

• Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Bezzera 09 czy warta 3200 zl?
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Wrzesień 2016, 19:48:47 »
Nagrzewa się szybko bo dobrze przewodzi ciepło, boiler nie jest cienki - liczy się go razem z wodą a grzałka (przynajmniej w ascaso) obejmuje go u podstawy, na styku z grupą właśnie. A nie stygnie równie szybko bo otoczenie (powietrze) ma niskie ciepło właściwe.
Ale boiler nagrzewa się parę minut aż zgaśnie światełko i już, a grupa nie. Nawet jeśli grupa jest podpięta do grzałki przy bojlerze, to nie uwierzę, że po zgaśnięciu światełka już jest cała zagrzana. A w Bezzerze grzałka grupy dostarcza ciepło non stop przez jakieś 15 minut. Po prostu nie uwierzę, że ciepło z bojlera przenika do grupy Ascaso szybciej niż elektryczna grzałka dostarcza energię bezpośrednio do grupy w Bezzerze.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Wrzesień 2016, 20:03:05 »
Nie mam porównania do Bezzery, nie używałem. Wiem jak jest w basicu. Pewnie nie jednocześnie ale bardzo szybko. Z grupą musi się jeszcze nagrzać kolba, no ale to dotyczy każdego ekspresu. Ten układ naprawdę fajnie trzyma ciepło mimo (a może właśnie dzięki?) grzałki na zewnątrz.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Wrzesień 2016, 23:47:48 »
Chłopie dawaj na całego. Ja kupiłem Bezzerę Magica S PID z HX-em. Jak możesz dawaj na pompę rotacyjną z bezpośrednim podłączeniem. :taktak:

Offline audiofil Mężczyzna

• Ekspres: ECM Casa IV
  • Młynek: Macap M2M
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Wrzesień 2016, 11:01:58 »
nie da się u mnie na stałe podłączyć a szkoda.Niegdysłem sporo kaw mlecznych teraz jakoś mniej lub wcale.Wtedy myslałem bardzo poważnie nad HX-em teraz niekoniecznie.Poza tym duży bojler to potrzeba dość długiego czasu jego wygrzewania i tu znów ciągły brak czasu.Ceremoniał przy parzeniu 1 espresso trochę mnie stopuje przed zakupem dużego ekspresu.Wygrywa smak przed praktycznością np automatu i tu jest pies pogrzebany.Po co ja zacząłem pić kawę ? :sciana: Przez 20 lat pijałem ze smakiem kilogramy herbat i był spokój.

Offline dopeman

« Odpowiedź #19 dnia: 10 Wrzesień 2016, 11:20:42 »
No to kup małą dzwigienkę zamiast dużego ekspresu :)

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Wrzesień 2016, 11:31:27 »
Bezzera Magica S PID nie ma podłączenia do wody, ma dużą tackę ociekową (większą niż Rakieta). Nagrzewa się tak ze 30, ale lepiej 45 minut. Ale już nagrzana grupa dłuuuuugo trzyma.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Wrzesień 2016, 15:31:45 »
Po prostu nie uwierzę, że ciepło z bojlera przenika do grupy Ascaso szybciej niż elektryczna grzałka dostarcza energię bezpośrednio do grupy w Bezzerze.

Dla niedowiarków najlepsze są doświadczenia, przekonanie empiryczne. Zawitaj do nas albo w październiku do Blue City w Warszawie a z przyjemnością dam Ci się sparzyć grupą kawową w ASCASO BASIC po 2 minutach a w STEEL UNO PROF po 5 minutach od włączenia. Możesz zabrać stoper i termoparę.
« Ostatnia zmiana: 10 Wrzesień 2016, 15:50:31 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Wrzesień 2016, 15:39:06 »
Ejże ejże - nie tak szybko. To ja tu własną piersią bronię konstrukcji ascaso a Ty mi takie herezje w usta wkładasz?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Wrzesień 2016, 15:44:21 »
Dopiero się zacznie jak będą już modele UNO i DUO PROF z termoblokiem i elektronicznym termostatem. Już niedługo... 8)
Ty pisałeś o starym modelu BASIC z bojlerem. Nie produkowanym już od 2012 roku. Termoblok daje dużo szybsze nagrzewanie (także grupy) i dużo lepszą stabilność temperaturową. Nie piszę więcej bo znów będzie że reklamuję usilnie ASCASO.
« Ostatnia zmiana: 10 Wrzesień 2016, 15:46:48 wysłana przez Janusz »

Offline Dodo

• Ekspres: Ascaso Steel Duo Prof Termoblok
  • Młynek: i-mini i1
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Wrzesień 2016, 13:49:28 »
Witam, jak by Pan porównał stabilność temperaturową nowych steel prof do takiej bezzera bz10 czyli do HX-sa z bojlerem 1,5l. Jestem na etapie zakupu nowego ekspresu im dłużej zwlekam i czytam tym mam więcej wątpliwości.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Wrzesień 2016, 13:58:47 »
Niestety zabraniają mi tu reklamować w ten sposób produkty ASCASO. Proszę o przesłanie zapytania na adres e-mail.

Offline Dodo

« Odpowiedź #26 dnia: 12 Wrzesień 2016, 14:18:56 »
Pytanie celowo chciałem zadać tutaj po to aby inni bardziej doświadczeni forumowicze też mogli się do tego odnieść. Wiem że przy pewnej praktyce i najlepiej z termometrem w grupie można regulować temperaturę w HX-sie. W nowych steel-ach ma to być regulowane inaczej ale też jest możliwe. Zauważyłem że producent podaje wahania temperatury na termobloku, jednak mnie interesuje jak jest z temperaturą na grupie, czy ktoś to sprawdzał?
Takie dane są tutaj podawane ale w stosunku do HX-ów nawet są filmiki.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Wrzesień 2016, 14:24:13 »
 :hihihi: ale na takie proste pytanie można odpowiedzieć nic nie reklamując. :hihihi:

@Dodo - pytasz o stabilność temperatury wody wylatującej z grupy podczas ekstrakcji?
Czy to grupo/bojler, czy to E61 czy grupa Bezzery - wiesz że to niby podobne ale co innego ciepło podtrzymuje - to z wylewek bez problemu uzyskasz te magiczne 25ml a nawet 50ml o w miarę stałej temperaturze. To jaka ona będzie i czy da się ją kontrolować to już zupełnie inny temat.

Co do termometru i E61 - tam temperaturę "widzisz" bo jest on wetknięty przy końcówce toru wodnego. Bezzera chyba na taki podgląd nie pozwoli, podobnie jak grupo/bojler z PIDem - bo czujniki PIDu są zazwyczaj z dala od prysznica i rzadko kiedy są w wodzie zanurzone. Chcesz mieć super dokładny pomiar - kup SCACE.
« Ostatnia zmiana: 12 Wrzesień 2016, 14:29:45 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

Offline Dodo

« Odpowiedź #28 dnia: 12 Wrzesień 2016, 14:35:03 »
Tak dokładnie o to pytam. Konstrukcje obu maszyn są inne jednak w bardzo podobny sposób ogrzewają przepływającą wodę. Porostu nie wiem co wybrać Bezzere bz10 czy poczekać na Steel duo prof. Powiem szczerze że największym minusem jaki widzę w HX -sie to nagrzewanie i zabawa z temperaturą. Wiem że nie jest to zgodne z tym co mówi się na tym forum dlatego pytam o suche fakty.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Wrzesień 2016, 14:40:07 »
Filmiki obrazujące stabilność temperaturową w ekspresach z termoblokami (ale bez termostatów elektronicznych) były już prezentowane. Pomiar był wykonywany w filiżance podczas ekstrakcji kawy. Prezentowane one były na naszym facebooku, na stronie producenta oraz w moim wątku w Supermarkecie. Nowych tego typu filmików z termostatami elektronicznymi póki co nie mam. Dostępne są jedynie wykresy obrazujące przebieg temperatury przy wykonywaniu 200 filżanek kawy. Trudno też cokolwiek w tym sensie porównywać ponieważ metody pomiaru są różne. Sam napisałeś, że w HXach temperatura była regulowana z termometrem w grupie. Do grupy E61 termometr można wsadzić a do innych grup nie. Nie jest to więc dobra metoda porównania. Sądzę, że najlepszą metodą byłby pomiar temperatury w filiżance podczas prawidłowej ekstrakcji na espresso. Takimi filmikami jak napisałem jeszcze nie dysponujemy. Możemy je wykonać na ekspresie DREAM z termostatem elektronicznym ale nie na modelu STEEL PROF bo one jeszcze fizycznie do nas nie dojechały. No i wówczas do czego je porównać ? Sądzę, że najlepiej by było jakby nasz forumowy kolega Poe zrobił test porównawczy wraz z wykresami odchyłek temperatury w czasie dla kilku zaproponowanych modeli ekspresów różnych producentów. Ja deklaruję udostępnienie na takie testy tak modelu DREAM z termostatem elektronicznym jak i modelu STEEL UNO PROF z takim samym termostatem. Tylko czy inni w tym samy czasie też udostępnią swoje maszynki ?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi