Autor Wątek: Bezzera 09 czy warta 3200 zl?  (Przeczytany 17720 razy)

Offline audiofil Mężczyzna

• Ekspres: ECM Casa IV
  • Młynek: Macap M2M
Bezzera 09 czy warta 3200 zl?
« dnia: 08 Wrzesień 2016, 13:59:58 »
Pytanie jak w temacie.Czy warto zainteresować się Waszym zdaniem Bezzerą 09 która teraz kosztuje 3200.Jak wiem to najtańszy prosty ekspres SB z oferty Bezzery,lecz przy cenach innych Rancillio Silvia czy Ascaso Steel Uno PID to wygląda całkiem fajnie.Co myślicie?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Bezzera 09 czy warta 3200 zl?
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Wrzesień 2016, 14:05:28 »
Mała poprawka - jeśli już porównujesz to do RS lub UNO PROF. A te są dużo tańsze. Bezzera 09 nie ma PIDa a więc nie ma sensu porównywanie z UNO PROF PID.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Wrzesień 2016, 14:21:47 »
Masz tam 500ml bojler, RS i Steel mają mniejsze. Masz tam podgrzewaną grupę - może to plus, może minus - ma to wpływ na szybkość rozgrzania i stabilność podczas ekstraksji, sama maszyna jest większa, cięższa niż konkurencja. Czy lepsza czy gorsza - na bank inna.

Przeczytaj testy:
http://popularcoffee.pl/rancilio-silvia-test/
http://popularcoffee.pl/kawa-w-domu-ascaso-steel-prof-uno-test/
Jest też test Bezzery - http://popularcoffee.pl/kawa-w-domu-bezzera-bz-07-test/ ale to wyższy model, HX, PID. Ale możesz zwrócić uwagę na to jak maszyna, i grupa (ta sama co w BZ09) się sprawuje.

Myślę, że po takiej lekturze będziesz wiedział więcej, a i konkretne pytania na bank się pojawią.

Zakładam że kawy czarne mają być w większości ;)
LMWDP #469

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Wrzesień 2016, 14:33:03 »
Doktorku, owszem bojler jest większy. Ale akurat ani RS ani UNO PROF nie potrzebują podgrzewanej grupy bo jest ona bezpośrednio podpięta do bojlera i rozgrzewa się w tym samym czasie i tak samo jak bojler. W BZ 09 grupa wysunięta jest przed przednią ściankę i połączona z bojlerem rurkami. Aby się szybko nagrzała musi więc być podgrzewana.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Wrzesień 2016, 14:39:19 »
Czy lepsza czy gorsza - na bank inna.

Dlatego poleciłem zapoznanie się z testami, i wyciąganie wniosków oraz zadawanie pytań  :kwiat:
LMWDP #469

Offline Sala Mężczyzna

• Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Wrzesień 2016, 19:10:41 »
Ciekaw jestem spostrzeżeń bo sam stoję przed podobnym dylematem. Czy kupić RS na początek czy od razu coś docelowego. To ja mam pytanie czy warto dopłacać ponad 1000 zł do np Bezzery? Czy jako początkujący poczuje różnicę? Więcej chyba od młyna zależy! Ale czy kupując kupić już coś lepszego co posłuży dłużej. Mogę kupić Bezzere BZ07 EP z 2011 po serwisie za 3500 i się zastanawiam czy brać?

Offline mathu

• Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Wrzesień 2016, 14:41:09 »
Na pewno lepiej kupić BZ09 niż RS bez pida. Czy lepiej Ascaso z PID-em to już zależy od preferencji. Ja jestem zadowolony i wolałem Bezzerę ze względu na dużo lepsze wykonanie i większy bojler. Ekspres jest znacznie cięższy niż Ascaso i przez to stabilny temperaturowo nawet bez pida, ale pod warunkiem dobrego rozgrzania, co wymaga minimum 30 minut (a najlepiej godzinę). Już po 15 minutach można robić kawę, ale trzeba wtedy patrzeć na lampkę presostatu (najlepiej włączyć ekstrakcję do kilku minut po zgaśnięciu lampki, bo potem możę być już za chłodno). Po godzinie grzania właściwie nie ma to już znaczenia (można zrobić dwie kawy pod rząd i ciągle jest wystarczająco ciepło). W każdym raize od strony ekspresu nie mam żadnych zarzutów jeśli chodzi o ekstrakcję - oczywiście muszę trafić precyzyjnie z przemiałem żeby było smacznie, ale bardzo rzadko zdarza mi się jakieś większe kanałowanie czy inna totalna katastrofa (moża raz na kilkadziesiąt kaw muszę powtarzać ekstrakcję). Nie wiem jak to jest w Ascaso, ale Bezzera jest dość tolerancyjna pod tym względem.

Czy po tych 9 miesiącach wybrałbym znowu BZ09 zamiast Ascaso - tak. Bezzera dużo bardziej mi się podoba i jest bardzo przyjemna w użytkowaniu. Ale prawdopodobnie dopłaciłbym do BZ10 ze względu na równoległe spienianie.

Offline mathu

« Odpowiedź #7 dnia: 09 Wrzesień 2016, 14:48:18 »
Doktorku, owszem bojler jest większy. Ale akurat ani RS ani UNO PROF nie potrzebują podgrzewanej grupy bo jest ona bezpośrednio podpięta do bojlera i rozgrzewa się w tym samym czasie i tak samo jak bojler. W BZ 09 grupa wysunięta jest przed przednią ściankę i połączona z bojlerem rurkami. Aby się szybko nagrzała musi więc być podgrzewana.
To nie jest do końca tak. Podgrzewana grupa w Bezzerze pełni dwie funkcje:

- przyspiesza gotowość ekspresu do pracy, bo grupa jest bardzo masywna i bez grzałki nagrzewałaby się minimum godzinę
- uniezależnia temperaturę na grupie od wahań temperatury bojlera

Grupa podpięta bezpośrednio do bojlera na pewno nie rozgrzewa się w tym samym czasie. Bo temperatura zgromadzona w bojlerze musi dopiero powoli przepłynąć na resztę masy, co na pewno nie jest natychmiastowe (gdyby było, to tak samo szybko grupa mogłaby się ochładzać pod wpływem temperatury otoczenia).

Poza tym PID pozwala precyzyjnie utrzymywać temperaturę bojlera, ale tylko do momentu rozpoczęcia ekstrakcji, kiedy do środka zaczyna wpływać zimna woda ze zbiornika. Grupa bez dodatkowego grzania także się wtedy schładza.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Wrzesień 2016, 15:11:56 »
To też nie jest do końca tak.
Grupa podpięta do bojlera rozgrzewa się bardzo szybko. Może nie jest to ten sam czas co podgrzanie wody w bojlerze ale praktycznie po 3 minutach grupa jest już gorąca. Po przepuszczeniu przez wpięty portafilter wody grupa wręcz parzy. Cały cykl trwa max 5 minut. Jeśli do tego jest ona odpowiednio masywna, wykonana z mosiądzu to utrzymuje temperaturę niezależnie od spadku temperatury wody w bojlerze na skutek pobierania świeżej wody. Temperatura otoczenia w momencie gdy ekspres jest załączony nie ma na to wpływu. Grupa parzy a ewentualne, hipotetyczne odchyłki temperatury są niezauważalne. Oczywiście jeśli mówimy o normalnej temperaturze otoczenia a nie o wystawianiu na mróz. ;)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Wrzesień 2016, 15:57:00 »

temperatura zgromadzona w bojlerze musi dopiero powoli przepłynąć na resztę masy, co na pewno nie jest natychmiastowe (gdyby było, to tak samo szybko grupa mogłaby się ochładzać pod wpływem temperatury otoczenia).

Ktoś tu przysypiał na fizyce...
Porównaj ciepło właściwe i przewodnictwo cieplne dla mosiądzu i powietrza.

Offline mathu

« Odpowiedź #10 dnia: 09 Wrzesień 2016, 18:11:15 »
No nie wiem do czego zmierzasz. Gdyby masywna grupa rozgrzewała się równo z bojlerem, to musiałaby mieć bardzo niskie ciepło właściwe. A wtedy byłaby bardzo niestabilna i bardzo szybko mogłaby się też schłodzić. Ma wręcz przeciwnie wysokie ciepło właściwe i wolno się schładza, ale też rozgrzewa się na pewno dłużej niż cienki bojler do którego jest podłączona.

Offline piomic

« Odpowiedź #11 dnia: 09 Wrzesień 2016, 18:16:57 »
Nagrzewa się szybko bo dobrze przewodzi ciepło, boiler nie jest cienki - liczy się go razem z wodą a grzałka (przynajmniej w ascaso) obejmuje go u podstawy, na styku z grupą właśnie. A nie stygnie równie szybko bo otoczenie (powietrze) ma niskie ciepło właściwe.

Offline audiofil Mężczyzna

• Ekspres: ECM Casa IV
  • Młynek: Macap M2M
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Wrzesień 2016, 18:44:16 »
no Panowie daliście wykład z fizyki że ho ho.Rozpoczynając wątek chodziło mi o czysto pragmatyczne podejście-czy lepiej ładować się w ogniwo pośrednie przy zmianie ekspresu np Ascaso SU PID (które nawiasem mówiąc całkiem mi sie podoba) czy od razu pójść teoretycznie półkę  wyżej np Bezzera.Mam mało miejsca w kuchni i do tego tylko ja pijam w domu kawę,więc napotykam na opór materii żywej  :buziak: ciągły dylemat finansowy polega też na tym,że podnosi się poprzeczkę i prawdę mówiąc to nie ma końca.Na początku przymierzałem sie do Isomaca Mavericka,potem do RS,Ascaso teraz znów Bezzera a z katalogu tejże im droższy tym bardziej mi się podoba.Ale to chyba droga donikąd.Tak można dojść do poziomu 5500 plus młyn a tu również obłęd bo co chwila już nie 1000 a prawie 3000 i tak w koło.

Offline Tomek_Tomek

• Ekspres: Bezzera Magica PID
  • Młynek: Fiorenzato F4E nano
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Wrzesień 2016, 19:20:00 »
Znam ten ból.
Przeszedłem taką samą drogę. Od rozważań nad zakupem RS do zakupu Bezzery z HX-em.
Nie żałuję ani złotówki wydanej ponad pierwotny budżet.
Droższy ekspres jest łatwiejszy do opanowania - wybacza wiele błędów uczącemu się amatorowi jakim jestem.

Na dodatek - na początku w ogóle nie zakładałem picia kaw mlecznych. W chwilę opanowałem spienianie mleka i dopiero teraz wiem jak smakuje cappuccino. I pijam je częściej niż espresso.
« Ostatnia zmiana: 09 Wrzesień 2016, 19:23:41 wysłana przez Tomek_Tomek »

Offline piomic

« Odpowiedź #14 dnia: 09 Wrzesień 2016, 19:20:20 »
Każdy to przechodził. U mnie też tylko ja piłem kawę. Ta. Do pierwszego cappucino z ascaso basic. Teraz chyba żona częściej używa ekspresu niż ja - w pracy jestem alternatywny.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi