Autor Wątek: Lelit Mara 62 l, ECM mechanika IV profi, Rocket evolutione V2, Bezzera Mitica To  (Przeczytany 25059 razy)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Lelit Mara 62 l, ECM mechanika IV profi, Rocket evolutione V2, Bezzera Mitica To
« Odpowiedź #45 dnia: 09 Wrzesień 2016, 17:18:01 »
Eeetam :). Coś się tak w tych LaMa'ch zakochał? Moim zdaniem ma drugorzędne znaczenie to, jaką maszyną kawą zaparzamy. Gdy kiedyś mieliśmy w kawiarni Lineę, to zawsze gdziekolwiek próbowałem kawy z FAEMA, szczęka opadała mi z wrażenia. Lineą nie udawało się pewnych rzeczy przeskoczyć, choć espresso zeń miało bardzo dużo wdzięku i smaku :). Mała Linea nie ma preinfuzji i dlatego też nie przeskoczysz tego, o czym napisałem ;).Ale nie znaczy to, że nie przygarnąłbym jakiejś kolejnej Linei ;).

Sa modyfikowane LaMa LM, chyba na rynku australijskim widziałem z fabryczna preinfuzja.
Ja sie bawiłem  tym bez preinfuzji i tez bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.
Jak chcesz preinfuzje to sa do domu LaMa Strada EP 1 grupowe, maja nawet wbudowany zbiornik na wodę .
Cena ok 10 tys euro, ale masz w nim wszystko nawet pompę zębata.
Czemu tak sie zakochałem ? :) LaMa ma cos w sobie , kiedys na nią uzbieram kase :)
Dalla Corte tez b fajne

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Lelit Mara 62 l, ECM mechanika IV profi, Rocket evolutione V2, Bezzera Mitica To
« Odpowiedź #46 dnia: 09 Wrzesień 2016, 17:21:50 »
Wiem, że są różne Linee i Strady... spoko. Ale nie za bardzo mnie to już kręci. Na stare lata cieszę się, że potrafię posłużyć się starymi technologiami i że efekty są znacznie lepsze niż w super nowoczesnych kawiarniach z maszynami za stukrocie :). Twierdzę więc, że z maszynki HX/E61 też zrobię świetne espresso :).

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #47 dnia: 09 Wrzesień 2016, 17:42:58 »
Pokrętła górą: są bardziej wygodne i nie trzeba ich trzymać na pośrednich pozycjach...
W Breville 920 do pary jest wajcha która jest w zasadzie pokrętłem ale bardzo wygodna i też nie trzeba trzymać w żadnym położeniu.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #48 dnia: 09 Wrzesień 2016, 17:59:16 »
OK, jest to pokrętło, ale chyba nie w moim typie :). Wolę takie:

Ten patent na zawór pary ma chyba 50 lat ;).

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #49 dnia: 09 Wrzesień 2016, 18:15:13 »
OK, jest to pokrętło, ale chyba nie w moim typie :). Wolę takie:

Ten patent na zawór pary ma chyba 50 lat ;).

No ta Linea Mini powyżej jest zarąbista.Tylko kolor czarny lub biały i biorę :).Klasyka wyglądu i nowoczesność konstrukcji .Tylko cena (ok 19 -20 tys) niestety jest zaporowa dla większości( naprawdę nieliczni bedą mogli cieszyć sie nim w domu)
Ty to Antonio wiesz co ładne ;)
« Ostatnia zmiana: 09 Wrzesień 2016, 18:20:51 wysłana przez PiotrekBM »

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #50 dnia: 09 Wrzesień 2016, 21:04:47 »
Akurat ten model designu mi nie leży.  Przypomina mi podajnik do młyna na kości lub gałęzie.

Offline ZaZ Mężczyzna

• Ekspres: ECM, La Pavoni
  • Młynek: A-i3....F4E
« Odpowiedź #51 dnia: 09 Wrzesień 2016, 22:25:04 »
A tak wracając do tematu wątku @legoudko to  wybierasz pomiędzy wskazanymi modelami, które na naszym rynku są w lidze hx-owych mercedesów . Ja np  wybierałbym pomiędzy ECM Techniką a Rocket Evo ( z pompą rota lub bez). Dlaczego Technika- ponieważ  ma ten sam szlif boczny co  i młynek ECM, a ten mieści  Ci się jak pisałeś w wątku o młynkach  pod szafką. Dodatkowo T -ECM  to najwyższy model tej firmy wzg jakości/wykonania. Bezzera to względem ECM bratnia firma. Wspólnie korzystają z  tych samych rozwiązań i zdaje się  że  produkują w tych samych zakładach pod Milano. Natomiast Profitec  to  również część  niemieckiego składu wcześniejszego zespołu Rocet/ECM. Czyli w środku będą to  prawie bliźniacze konstrukcje. Natomiast Rocket to włoska maszyna  z pokrętłami - przeciwwaga do ECM/Profiteca  mająca  własne patenty, których nie widać na zewnątrz.
 Podsumowując :jak nie wybierzesz i tak będziesz używał mercedesa.  [emoji106]

Offline legoudko

• Ekspres: Jura C9, Bezzera Mitica Top, Chemex, V60
  • Młynek: ECM S-64 automatic, Fiorenzato F64 Evo, Hario Prism
« Odpowiedź #52 dnia: 09 Wrzesień 2016, 23:27:24 »
Dzieki wszystkim  :)

Każdy taki komentarz jednak narawdę dobrze jest przeczytać. Miło, że pomagacie.

A tak jeszcze poza tematem choć nie wiem czy to na forum tutaj. Czy ktoś z was zna kogoś kto robi tampery na zamówienie? Bo już mi się marzy taki właśnie. A że niedawno byłem w Izraelu i że przywiozłem sobie kawałek drewna oliwnego (początkowo miałem go użyć do czegoś innego ale się zmieniło), to pomyślałem, że fajnie by było mieć z takiego drewna z taką rączką tamper :)

Znalazłem tylko jeden namiar na face M Coffee Accessories. Napisałem wiadomość ale ciągle nie mam odpowiedzi. Może ktoś ma do gościa jakiś lepszy namiar, telefon itp.? Albo może zupełnie ktoś inny?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #53 dnia: 09 Wrzesień 2016, 23:45:01 »
Znalazłem tylko jeden namiar na face M Coffee Accessories.

U nas funkcjonuje jako @Metiu (prywatnie) albo @Deszcz (służbowo).

Lobo_M

• Gość
Lelit Mara 62 l, ECM mechanika IV profi, Rocket evolutione V2, Bezzera Mitica To
« Odpowiedź #54 dnia: 10 Wrzesień 2016, 00:21:37 »
Pomijając fakt że ekspres przyjechał z wadą fabryczną, która została usunięta (ale to chyba mój wrodzony pech, bo jak kupiłem nowe auto z salonu to po 30km też zjechało na lawecie do serwisu) to ekspres jest rewelacyjny. Ja mam BZ16 R DE, tzn pompa rotacyjna, wolumetryczna, plus programowalne przyciski.
Po pierwsze wizualnie ekspres jest piękny, to sprawa gustu, ale ja lubię rzeczy proste i minimalistyczne. Zwarta budowa, sprawia wrażenie dobrze wykonanej, dla porównania Rocket sąsiada wygląda przy nim słabo.
Programowalne przyciski są warte ceny. Bardzo ułatwiają życie. Dodatkowo można włączyć preinfuzje. Doprowadzenie wody i odprowadzenie ścieków, teraz już wiem że to zestaw obowiązkowy.
Generalnie po 3 miesiącach użytkowania, nadal jestem zdania że go nie zmienię przez najbliższą dekadę, a może i więcej.
Osobiście polecam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 10 Wrzesień 2016, 00:28:10 wysłana przez Lobo_M »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #55 dnia: 10 Wrzesień 2016, 05:41:30 »
Preinfuzja to specjalność maszyn dźwigowych, takich jak Profitec 800 i potem dźwigienkowych, takich jak Profitec 700 ;).

Lobo_M

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 10 Wrzesień 2016, 07:38:28 »
Więc jaki amator źle to nazwałem. Chodzi mi o to że pompa włącza się na chwilę po czym wyłącza: włącza ponownie. cykl ON-OFF-ON.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #57 dnia: 10 Wrzesień 2016, 07:56:37 »
To jest jakaś-tam preinfuzja, ale daleko jej do łagodnego narastania ciśnienia (lub chociaż stałego małego ciśnienia) w pierwszych paru sekundach procesu zaparzania. W tej kwestii dźwigienka jest lepsza :).

Offline dopeman

« Odpowiedź #58 dnia: 10 Wrzesień 2016, 08:07:17 »
Preinfuzja to specjalność maszyn dźwigowych, takich jak Profitec 800 i potem dźwigienkowych, takich jak Profitec 700 ;).
Zakładając że profitec 700 jest podpięty do sieci wodnej. No bo w przeciwnym razie to ja też mam dzwigienkę ale preinfuzji nie mam, chyba że w La peppinie :) dobrze myślę?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #59 dnia: 10 Wrzesień 2016, 08:09:04 »
Podpięcie do sieci to jest moim zdaniem "must have" ;).

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi