Autor Wątek: Lelit Mara 62 l, ECM mechanika IV profi, Rocket evolutione V2, Bezzera Mitica To  (Przeczytany 25057 razy)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Lelit Mara 62 l, ECM mechanika IV profi, Rocket evolutione V2, Bezzera Mitica To
« Odpowiedź #30 dnia: 09 Wrzesień 2016, 06:04:34 »

Czytam już tydzień forum i głowa mi paruje

Klasyk, też tak miałem.
1. Nieistotne. Takiej różnicy pojemności nie odczujesz.
Jeden boiler a dwa to przepaść ale Ty nie oglądasz jednoboilerowców tylko HX-y (też mają jeden ale z wymiennikiem) a tu już różnica jest niewielka. Ja wziąłem HX uznając że dla mnie będzie lepszy.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Lelit Mara 62 l, ECM mechanika IV profi, Rocket evolutione V2, Bezzera Mitica To
« Odpowiedź #31 dnia: 09 Wrzesień 2016, 06:04:46 »
Od czegoś trzeba zacząć..  Każdy z wymienionych przez Ciebie ekspresów będzie Ci dobrze służył i możesz zrobić dobre espresso. Dużo w tym będzie Twojego udziału... Maszyna to tylko maszyna, a wszystkie te maszyny mają te same funkcje i podobne cechy. Różnice są minimalne, mają mniejsze znaczenie niż Twoje zaangażowanie.
« Ostatnia zmiana: 09 Wrzesień 2016, 07:46:52 wysłana przez Antonio »

Offline WitekN Mężczyzna

• Ekspres: AVX BLACK
  • Młynek: Fio F4E nano, Xeoleo 50, MYM54, 1Zpresso JE-Plus, E55pro
« Odpowiedź #32 dnia: 09 Wrzesień 2016, 07:47:25 »
Bezzera Mitica Top - ten odrzuciłem bo nie ma HX - czy słusznie?
To też HX z pompą rotacyjną.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #33 dnia: 09 Wrzesień 2016, 09:02:01 »
Dla zobrazowania jak działa hx, cytowany już na forum rysunek

W HX zazwyczaj jest jeszcze dodatkowy odwód wody z bojlera który grzeje grupę. Ponieważ woda w bojlerze parowym/technicznym jest gorętsza niż trzeba do parzenia, przy dłuższym nieużywniu grupa się przegrzewa i trzeba upuszczać wodę przed zrobieniem kawy. W ten sposób reguluje się jej temperaturę. NIektórzy instalują na hx'ach pidy i regulują temperaturę wody w zbiorniku technicznym do takiej która jest odpowiednia do ekstrakcji ale wtedy raczej nie działa para bo temperatura zbyt niska. W każdy razie elektroniczna regulacja temperatury w hx jest większym tematem, jest powolna i niezbyt wygodna.

W dwubojlerowcach wygląda to zazwyczaj tak jak byś do HX pomiędzy grupę a HX wstawił dodatkowy bojler. Jest on mniejszy, ale dzięki temu ma mniejszą bezwładność i można osobno regulować jego temperaturę w dużych zakresach. Hx w tym wypadku zapewnia tylko to żeby do bojlera z którego odbywa się ekstrakcja nie dopływała zbyt zimna woda czyli zwiększa jego stabilność temperaturową.

Są też dwubojlerowce w których nie ma hx i dwa bojlery są zupełnie oddzielne ale jak dla mnie to półśrodek i szkoda takimi sobie zawracać głowę.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #34 dnia: 09 Wrzesień 2016, 09:56:45 »
Są też dwubojlerowce w których nie ma hx i dwa bojlery są zupełnie oddzielne ale jak dla mnie to półśrodek i szkoda takimi sobie zawracać głowę.
Dlaczego tak uważasz? Przecież te aktualnie najlepsze maszyny nie mają elementów HX: La Marzocco, Synesso, Slayer, Dalla Corte, Astoria/WEGA itp. itd. Wszystko zależy od zamysłu autorów. Dużo ze stabilności zapewniają np. duże objętości bojlerów kawowych w LaMa/Synesso, połączenie grupy z bojlerem kawowym w DC, grzałki elektryczne w grupach Astoria/WEGA. Ale to wyższe poziomy niż małe domowe maszyny.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #35 dnia: 09 Wrzesień 2016, 09:59:23 »
Półśrodek czy nie, dobrze kawę parzy i nasz mały dwubojlerowiec  :mrgreen:

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #36 dnia: 09 Wrzesień 2016, 10:34:38 »
Jak myślisz o zwiększeniu budżetu to dodam jeszcze dwa modele do rozważenia - ALEX DUETTO III MC500 i VALEXIA. A z tańszych ALEX PID, ELBA 1 oraz ELBA 2.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #37 dnia: 09 Wrzesień 2016, 10:38:11 »
Dlaczego tak uważasz? Przecież te aktualnie najlepsze maszyny nie mają elementów HX: La Marzocco, Synesso, Slayer, Dalla Corte, Astoria/WEGA itp. itd. Wszystko zależy od zamysłu autorów. Dużo ze stabilności zapewniają np. duże objętości bojlerów kawowych w LaMa/Synesso, połączenie grupy z bojlerem kawowym w DC, grzałki elektryczne w grupach Astoria/WEGA. Ale to wyższe poziomy niż małe domowe maszyny.
Tak dokładnie domowe zastosowania miałem na myśli. Bez HX do stabilności drugi bojler musi być odpowiednio duży. A i zawsze łatwiej jest kontrolować bojler do którego dopływa już ciepła woda niż zimna.
Przy takim QM67 piszą właśnie że woda dość szybko stygnie nawet przy niespecjalnie dużym przelewie.

To w zasadzie dotyczy też zwykłych jedno-bojlerowców, kwestia tego jak wielki ten bojler musi być lub ile metalu tam musi być żeby zapewnić stabilność. Przy wrzuceniu tam HX wiele z tych problemów rozwiązuje się prawie automatycznie.

Offline legoudko

• Ekspres: Jura C9, Bezzera Mitica Top, Chemex, V60
  • Młynek: ECM S-64 automatic, Fiorenzato F64 Evo, Hario Prism
« Odpowiedź #38 dnia: 09 Wrzesień 2016, 14:46:49 »
Dzięki za wszystkie info.

Nie liczę już czasu ile godzin spędzam przed netem, by się trochę zorientować w tych wszystkich tematach. A jeszcze nie mam maszyny na stole :) co to bedzie jak ja kupię... Ile jeszcze będę się musiał naczytać i pytań postawić...
Ale z miłości do kawy wszystko można :)

Faktycznie jest w czym wybierać. ALe chyba Bezzera Mitica Top lub ECM mnie najbardziej przekonują. Sprawdzone firmy. Duże. Jest i Polska gwarancja itp. Boję się tak kupować gdzieś za granicą jednak.
Może to mała pierdoła ale szkoda tylko, że te dwa ekspresy nie mają pokrętęł tylko dźwigienki - jakoś się ich boję.
Z drugiej strony ECM jakby perfrkcyjniej jest zrobiony niż Rocket. I kolba i dźwigienka - w ECM wydają się być bardziej dopracowane.
Jeszcze tylko ta Bezzera mi spać nie daje :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #39 dnia: 09 Wrzesień 2016, 16:02:52 »
ECM to chyba pierwszorzędne detale i komponenty. Podobnie solidne, że tak powiem profesjonalne komponenty (zaworki, rurki, konstrukcja) są w maszynce Orchestrale. Świetną jakość mają maszyny Profitec. Bezzera różnie chyba wygląda: dużo różnorodnych modeli, sporo kompromisów związanych z małymi gabarytami maszyn.
Zamiast manualnej "dźwigienki" możesz sobie kupić ekspres z grupą bez dźwigienki :). Automatyczny (z programowaniem objętości wody użytej do zaparzania) lub półautomatyczny (z prostym wyłącznikiem uruchamiającym/zatrzymującym ekstrakcję). Ten ekspresik wygląda super: ECM.
« Ostatnia zmiana: 09 Wrzesień 2016, 16:11:58 wysłana przez Antonio »

Offline legoudko

« Odpowiedź #40 dnia: 09 Wrzesień 2016, 16:56:16 »
Dzięki Antonio.
Choć tutaj miałem na myśli pokrętła do pary i wody, nie do zaparzania. Szkoda, że ECM nie ma takich pokręteł do pary.
A tak to już chyba wybrałem manualny ekspres - on jednak ma duszę i mniej eketroniki, mniej do psucia się chyba.
« Ostatnia zmiana: 09 Wrzesień 2016, 16:59:31 wysłana przez legoudko »

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #41 dnia: 09 Wrzesień 2016, 17:02:57 »
Dzięki Antonio.
Choć tutaj miałem na myśli pokrętła do pary i wody, nie do zaparzania. Szkoda, że ECM nie ma takich pokręteł do pary.
A tak to już chyba wybrałem manualny ekspres - on jednak ma duszę i mniej eketroniki, mniej do psucia się chyba.
Dźwignie sa bardziej praktyczne( cześciej używane w ekspresach komercyjnych) niż pokrętła, zalezy co sie komu bardziej podoba.ja brałbym ECM albo Bezze( no chyba ze stać Cie na LaMa Linea mini, to bierz w ciemno :)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #42 dnia: 09 Wrzesień 2016, 17:06:04 »
LaMa LM ma 2 bojlery ,Hx w bojlerze pary i grupę połączona z bojlerem kawowym , jak dla mnie ekspres marzenie
A tak na marginesie Dalla Corte to sa dostępne oficjalnie w Polsce? Ktos cos wie?
« Ostatnia zmiana: 09 Wrzesień 2016, 17:12:46 wysłana przez PiotrekBM »

Offline legoudko

« Odpowiedź #43 dnia: 09 Wrzesień 2016, 17:09:01 »
LaMa super ale za chudy w uszach jestem - szeroko to rozumiejąc :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #44 dnia: 09 Wrzesień 2016, 17:12:06 »
Eeetam :). Coś się tak w tych LaMa'ch zakochał? Moim zdaniem ma drugorzędne znaczenie to, jaką maszyną kawą zaparzamy. Gdy kiedyś mieliśmy w kawiarni Lineę, to zawsze gdziekolwiek próbowałem kawy z FAEMA, szczęka opadała mi z wrażenia. Lineą nie udawało się pewnych rzeczy przeskoczyć, choć espresso zeń miało bardzo dużo wdzięku i smaku :). Mała Linea nie ma preinfuzji i dlatego też nie przeskoczysz tego, o czym napisałem ;). Ale nie znaczy to, że nie przygarnąłbym jakiejś kolejnej Linei ;).

Co się tyczy sterowania kurkami pary i wody, to też zdecydowanie bardziej preferuję pokrętła. Pod tym względem stary patent FAEMA zastosowany w maszynach Linea La Marzocco bije wszystko inne. Pokrętła górą: są bardziej wygodne i nie trzeba ich trzymać na pośrednich pozycjach...
« Ostatnia zmiana: 09 Wrzesień 2016, 17:15:57 wysłana przez Antonio »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi