Autor Wątek: Lelit Mara 62 l, ECM mechanika IV profi, Rocket evolutione V2, Bezzera Mitica To  (Przeczytany 25070 razy)

Offline legoudko

• Ekspres: Jura C9, Bezzera Mitica Top, Chemex, V60
  • Młynek: ECM S-64 automatic, Fiorenzato F64 Evo, Hario Prism
Odp: Lelit Mara 62 l, ECM mechanika IV profi, Rocket evolutione V2, Bezzera Mitica To
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Wrzesień 2016, 11:46:14 »
Super dzięki :)

Offline legoudko

Odp: Lelit Mara 62 l, ECM mechanika IV profi, Rocket evolutione V2, Bezzera Mitica To
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Wrzesień 2016, 15:06:19 »
No to już coraz bliżej celu. Veni vidi vici.
Rocket albo ECM. Bardzo trudny wybór oba piękne i podobne.
Choć zaciekawił mnie jeszcze Orchestrale Nota.
Teraz już tylko decyzja.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Wrzesień 2016, 16:57:44 »
Zapytaj Lobo jak sie jemu sprawuje Bezzera, myśle ze ekspres wart polecenia

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Wrzesień 2016, 16:58:40 »
Nutkę bym przytulił. Piękna jest.
LMWDP #469

• Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Wrzesień 2016, 17:00:10 »
a ja LaMe ;)

Offline Sala Mężczyzna

• Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Wrzesień 2016, 21:01:51 »
A jak radzicie Sobie z bojlerami. Jeśli jest tam bojler np 1,5 litra to nawet przy 3 kawach dziennie nie jesteście w stanie tej wody wymienić. Jak to jest, bo jak wiadomo woda ma wpływ na smak a woda kilku dniowa to już na pewno.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Wrzesień 2016, 21:04:49 »
Hx-y wodę na kawę biorą ze zbiornika, z bojlera jest tylko para.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Wrzesień 2016, 21:17:13 »
Doprecyzuję - pompa ciągnie wodę do HXa ze zbiornika na wodę lub z sieci. Z bojlera idzie para lub wrzątek na herbatę.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Wrzesień 2016, 21:32:51 »
Nie zawsze. W niektórych wrzątek również idzie przez Hx, z pominięciem bojlera.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Wrzesień 2016, 21:34:57 »

Doprecyzuję - pompa ciągnie wodę do HXa

A dokładniej nie ciągnie tylko pcha. Ciągnąc ze zbiornika lub sieci.

« Odpowiedź #25 dnia: 08 Wrzesień 2016, 23:33:46 »
A jak radzicie Sobie z bojlerami. Jeśli jest tam bojler np 1,5 litra to nawet przy 3 kawach dziennie nie jesteście w stanie tej wody wymienić. Jak to jest, bo jak wiadomo woda ma wpływ na smak a woda kilku dniowa to już na pewno.

Ja mam akurat ekspres z  bojlerem 1,5 litrowym. Ale tak jak pisza koledzy woda na espresso jest pobrana bezposresnio ze zbiornika wody i przepływa przez Hx (do espresso mozesz  dolac wrzadku z bojlera i zrobic americano jak masz takie zyczenie.
Co do wymiany wody co jakis czas ja zlewam .To ze bojler ma pojemnosc 1,5 litra nie znaczy ze jest tam wody 1,5 litra. W moim 1,5 litrowym bojlerze jest niecałe 0,5 litra wody.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Wrzesień 2016, 23:36:58 »
Albo niecałe 0,5 litra da się zlać ;)

« Odpowiedź #27 dnia: 09 Wrzesień 2016, 00:10:13 »
Niedługo bede co 3 miesieczne odkamienianie robił,zleje te niecełe 0,5 litra czyli to co wyleci z bojlera, wyłacze ekspres opróznie zbiornik na wode i "pokiwam" w powietrzu ekspresem, jak bedzie cos w zbiorniku to bedzie " chlupac " :)

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #28 dnia: 09 Wrzesień 2016, 00:19:02 »
1/3 napełnienia wydaje się przy mało... Masz kranik na dnie kotła, czy zlewasz dyszą?

Offline legoudko

« Odpowiedź #29 dnia: 09 Wrzesień 2016, 02:30:44 »
Słuchajcie mam jednak pytanie. Tzn dużo pytań.
Nie wiem czy wspominałem ale we wszystkim jestem ciemna masa. Czytam już tydzień forum i głowa mi paruje tak, że zaraz espresso wypłynie mi z głowy... :sciana:, Czy

1. ECM ma większy boijler 2,1 a Rakieta ma 1,8 czy ma to znaczenie przy 5 kawach dziennie robionych w domu? Czy mam się tym sugerować?
2. Czy przy wyżej podanym założeniu czy warto dopłacać kasę i kupować jednak ekspres z dwoma bojlerami czy przy moim użytkowaniu jeden w zupełności wystarczy?
Prawdę powiedziawszy (wstydzę się przyznać)  :) Nie wiem do końca co dają te dwa bojlery a co jeden?
W sklepie powiedziano mi, że jeden bojler przy takim użytkowaniu straczy w zupełności oraz że takie róznice wielkości bojlera mi nic nie robią.

Czy to jest prawda?

Jednak ciągle sie wacham czy lepsza Rakieta Evol. V2 (ewentualnie ECM), czy ROCKET R58 (choć ten jest trochę droższy już), no i jest jeszcze droższy Profitec Pro 700
Bezzera Mitica Top - ten odrzuciłem bo nie ma HX - czy słusznie?

Czy warto zwiększyć budżet z ok 6,5 K na 8,5 K?

Help me :sciana:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi