Autor Wątek: Chleb i sprzęt...  (Przeczytany 150598 razy)

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #495 dnia: 11 Kwiecień 2025, 22:59:30 »
Nie wchodziłbym w automaty. Jeśli masz robota, to wyrobić ciasto, zostawić do wyrastania i do pieca.
Frajda po upieczeniu pierwszej "bułki chleba" mniej więcej taka, jak przy pierwszym  udanym espresso zrobionym własnoręcznie w domowych warunkach.  :pycha:

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #496 dnia: 11 Kwiecień 2025, 23:22:55 »
Zgadzam się, frajda jest z tego, a roboty nie aż tak dużo. Pamiętam jak piekliśmy pierwszy chleb i pizzę w liceum, ze znajomymi na wakacjach. żżeraliśmy go jak tylko trochę przestygł z samym masłem. :)

Ja bardzo lubię chleb na zakwasie żytnim z otrębami. Przez prawie dwa lata robiłem, ale padł piekarnik potem padł zakwas. Gdy robiłem, to wdrożyłem się na tyle, że nie zajmowało to dużo czasu kilkanaście minut wieczorem przygotowanie ciasta. Potem chwila rano i piękny zapach wypełniał mieszkanie gdy reszta rodziny wstała. Takiego ciasta automat, który miałem i oddałem rodzinie, nie dawał rady wyrobić nawet. Po wypieczeniu to była jakaś niedorobiona berbelucha w środku.

Z parą piecze się idealnie, muszę do tego wrócić. Może na święta zrobię jeśli będzie czas się znowu wdrożyć i wziąć od koleżanki zakwas. 
« Ostatnia zmiana: 11 Kwiecień 2025, 23:35:30 wysłana przez krystians »

Offline ikpara

« Odpowiedź #497 dnia: 12 Kwiecień 2025, 10:43:43 »
Ja porównując mój chleb z automatu z chlebem pieczonym "tradycyjnie" nie widzę specjalnych różnic. Chleb jest prawidłowo wypieczony i wymieszany. A mój chleb technicznie podobno do łatwych nie należy.
Czas przygotowania pomiędzy automatem (max 5 minut z posprzątaniem i umyciem pojemnika) i tradycyjnie to przepaść, więc tylko od czasu do czasu robię w piekarniku jakieś wynalazki typu bułki.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #498 dnia: 14 Kwiecień 2025, 08:36:44 »
Chleb ma na szczęście niski kosztowo próg wejścia. Piekłem w automacie - i było OK, choć miewałem problemy z opadaniem ciasta. Teraz w 90% piekę bochenki na zakwasie

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #499 dnia: 14 Kwiecień 2025, 09:00:52 »
Moja mama bawi się w pieczenie chlebów i zostawienie na 8h albo opóźniony start pieczenia? Nie da rady. Nie wyrośnie, wyrośnie za duży albo coś innego się z nim stanie.

Offline ikpara

« Odpowiedź #500 dnia: 14 Kwiecień 2025, 09:46:54 »
Codziennie ustawiam w automacie opóźnienie na 8 -10h i tylko raz miałem problem (nie nacisnąłem guzika START) - kwestia optymalizacji i powtarzalności. Oczywiście chleb na suchych drożdżach.

Offline VMG

« Odpowiedź #501 dnia: 28 Kwiecień 2025, 11:56:40 »
Cześć,
Szukałem forum piekarniczego, jednak google wyrzucił kawowe z wątkiem chlebowym [emoji38] 
Przeczytałem posty z wątku kilka lat wstecz, nie znalazłem, więc zapytam. Interesuje mnie mikser planetarny taki standardowy bez wodotrysków, aby mi raz w tygodniu wymieszał Vermont na zakwasie od Hamelmana (1,5kg) Generalnie jak piekę czysty żytni, to mieszam ręcznie, choć jest go więcej, jednak to krótko trwa. Przy tym pszennym, to powiem szczerze, nie chce mi się ręcznie, aby osiągnąć odpowiednią konsystencję oraz stworzyć siatkę glutenową. Taki zwykły mikser oraz pożyczony od kumpla mocniejszy, nie uciągnął ciasta.

Szukam czegoś do max 700zł. Znalazłem coś takiego jak poniżej.
SilverCrest SKMP 1300 - 1300W Lidl
MRK-26 2600W
Zelmer ZRK-1355 1200W
Raven ERW003 1000W
Clatronic KM 3630 (KM 263) 1200W
Kenwood KHC29 - 1000W

Czego używacie w domach i jakie macie doświadczenia?
Z góry dzięki za wszelka pomoc

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #502 dnia: 29 Kwiecień 2025, 07:25:34 »
Cześć,
Szukałem forum piekarniczego, jednak google wyrzucił kawowe z wątkiem chlebowym [emoji38] 
Przeczytałem posty z wątku kilka lat wstecz, nie znalazłem, więc zapytam. Interesuje mnie mikser planetarny taki standardowy bez wodotrysków, aby mi raz w tygodniu wymieszał Vermont na zakwasie od Hamelmana (1,5kg) Generalnie jak piekę czysty żytni, to mieszam ręcznie, choć jest go więcej, jednak to krótko trwa. Przy tym pszennym, to powiem szczerze, nie chce mi się ręcznie, aby osiągnąć odpowiednią konsystencję oraz stworzyć siatkę glutenową. Taki zwykły mikser oraz pożyczony od kumpla mocniejszy, nie uciągnął ciasta.

MRK-26 2600W
Zelmer ZRK-1355 1200W
Raven ERW003 1000W
Kenwood KHC29 - 1000W

Hej, na takie wstępne wymieszanie to chyba bez sensu.
 Później trzeba chleb "składać" to raczej ręcznie, może tak też by coś wyszło...
Jednak jakoś tego nie widzę.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #503 dnia: 29 Kwiecień 2025, 09:00:21 »
Interesuje mnie mikser planetarny taki standardowy bez wodotrysków, aby mi raz w tygodniu wymieszał Vermont na zakwasie od Hamelmana (1,5kg)

Przed zakupem poczytaj instrukcję!
Zazwyczaj podają maks ilość mąki, np. Kenwood prospero chyba 500g, ja mam chef XL to z kilo wchodzi...
+ tylko niskie obroty (też powinno być w instrukcji). Inaczej mozna spalić sprzęt, u mnie np. nie mam czujnika przeciążenia ani zabezpieczenia termicznego...

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #504 dnia: 30 Kwiecień 2025, 01:23:42 »
Wybrałbym SilverCrest tylko dlatego, że nie robią problemu z gwarancją jak upalisz coś, a z następnym będziesz ostrożny.

Offline VMG

« Odpowiedź #505 dnia: 30 Kwiecień 2025, 10:22:57 »
Dzięki za wszystkie uwagi.

Hej, na takie wstępne wymieszanie to chyba bez sensu.
 Później trzeba chleb "składać" to raczej ręcznie, może tak też by coś wyszło...
Jednak jakoś tego nie widzę.

Wstępne mieszanie rzeczywiście jest krótkie i tylko do połączenia składników. Tutaj luz. Po dosypaniu soli i przy kolejnym mieszaniu jest więcej roboty ;-)  Jak jest dobrze wymieszane i ma swoją konsystencję, to z wyciąganiem z misy i składaniem nie mam problemów.

Przed zakupem poczytaj instrukcję!
Zazwyczaj podają maks ilość mąki, np. Kenwood prospero chyba 500g, ja mam chef XL to z kilo wchodzi...
+ tylko niskie obroty (też powinno być w instrukcji). Inaczej mozna spalić sprzęt, u mnie np. nie mam czujnika przeciążenia ani zabezpieczenia termicznego...

SilveCrest - max 1kg mąki
MRK-26 - max 1 kg mąki + 538g wody
Zelmer ZRK-1355 - max 1 kg mąki + 538g wody
Clatronic KM 3630 - max 2,5kg ciasta

Offline kitsune

• Ekspres: AVX Snow White, Kawiarka GAT 4tz, V60
  • Młynek: Timemore C3, ITOP-03
« Odpowiedź #506 dnia: 30 Kwiecień 2025, 14:54:12 »
Jeszcze są roboty Mozano, a jeden ma nawet podgrzewaną misę w tej cenie ale z opinii na allegro wychodzi, że słabo działa.

Offline bofff

• nie
  • Ekspres: RS
  • Młynek: eureka mignon
« Odpowiedź #507 dnia: 03 Maj 2025, 08:20:17 »
Cześć,

MRK-26 2600W
Zelmer ZRK-1355 1200W
Raven ERW003 1000W
Kenwood KHC29 - 1000W

tego  silvercresta zarżnąlęm w 6m
ale u  mnie lekko nie mial, 1kg ciasta do pizzy  1-2 razy  tygodniowo i chleby  na zakwasie 2-4 razy  tygodniowo
kupiłem kenwooda 1700W chef xl z dobrymi przełożeniami (niskie obroty) i w pełni  metalowymi zębatkami
dwa lata wytrzymał, ostatnio też skrzypi (zdarzało  mu się makaron wyrabiać)
ale mimo  wszytsko  kenwood to  dobry pomysł ze względu  na solidność budowy, a naprężenia przy  wyrabianiu 1kg ciasta są spore

do kolegów powyżej - automaty  mają słąbe grzałki - chleb drożdżowy,  tostowy czy  chałka to zazwyczaj max
chociaż gdzieś mi  mignął automat 1600W - ten mógłby powalczyć

Offline ikpara

« Odpowiedź #508 dnia: 04 Maj 2025, 11:11:03 »
e
do kolegów powyżej - automaty  mają słabe grzałki - chleb drożdżowy,  tostowy czy  chałka to zazwyczaj max
Moce grzałki w automatach (rzędu 500-900W) są absolutnie wystarczające do pieczenie wszelkiego rodzaju pieczywa (moc jednostkowa jest sporo wyższa niż w klasycznym piekarniku elektrycznym). Pieczenie chleba na zakwasie w automacie to wg. mnie kwestia nabycia umiejętności (prób i błędów) niż mocy grzałki. Każdy automat wymaga "oswojenia się". Ja piekę chleby pełnoziarniste, które podobno uchodzą za ogólnie trudne i nie zauważyłem żeby moc grzałki była niewystarczająca - a jest to "tylko" 550W (mały pojemnik)..

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #509 dnia: 04 Maj 2025, 13:08:40 »

tego  silvercresta zarżnąlęm w 6m
ale u  mnie lekko nie mial, 1kg ciasta do pizzy  1-2 razy  tygodniowo i chleby  na zakwasie 2-4 razy  tygodniowo
kupiłem kenwooda 1700W chef xl z dobrymi przełożeniami (niskie obroty) i w pełni  metalowymi zębatkami
dwa lata wytrzymał, ostatnio też skrzypi (zdarzało  mu się makaron wyrabiać)
ale mimo  wszytsko  kenwood to  dobry pomysł ze względu  na solidność budowy, a naprężenia przy  wyrabianiu 1kg ciasta są spore

do kolegów powyżej - automaty  mają słąbe grzałki - chleb drożdżowy,  tostowy czy  chałka to zazwyczaj max

Możesz to napisać po polsku?

Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi