Autor Wątek: Chleb i sprzęt...  (Przeczytany 150729 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #345 dnia: 04 Luty 2022, 14:28:50 »
Bardziej mnie to zastanawiało w kwestii ergonomii i energooszczędności przy pieczeniu używając tylko jednej połówki. Choć są to poniekąd powiązane elementy, bo żeby było oszczędnie to części muszą być  dobrze odizolowane.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #346 dnia: 06 Luty 2022, 21:51:46 »
Jestem po pierwszych wypiekach. Wczoraj pierwsze dwie wyszły gorsze niż z piekarnika. Byście widzieli minę mojej żony xD Dzisiaj już lepiej, więc honor uratowany.

Offline zdrawko

• Ekspres: Krups/hario v60/areopress
  • Młynek: Severin3873/hario mini
« Odpowiedź #347 dnia: 06 Luty 2022, 22:32:21 »
Jestem po pierwszych wypiekach. Wczoraj pierwsze dwie wyszły gorsze niż z piekarnika. Byście widzieli minę mojej żony xD Dzisiaj już lepiej, więc honor uratowany.
Da się ten piec użytkować w domu? Z tego co pamietam moje rozkminy to producent rekomenduje użytkowanie na zewnątrz, więc spasowałem z dalszymi planami, bo ogródka nie posiadam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #348 dnia: 06 Luty 2022, 23:07:13 »
Używać się pewnie da (ludzie używają), ale wiadomo jak jest ;)

Do domu jednak lepszy będzie elektryczny Effeuno, chociaż tu też od razu ostrzegam, że latem to jest po prostu zło w czystej postaci ;)

Generalnie z własnego doświadczenia Effeuno bardzo polecam :) Najlepiej w zestawie z dwoma biscotto, grubym do napoletany i cienkim co classici.

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #349 dnia: 06 Luty 2022, 23:33:23 »
grubym do napoletany i cienkim co classici.

A jakie to ma znaczenie? I czym jest classica, skoro nie jest nią napoletana?

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #350 dnia: 07 Luty 2022, 07:28:04 »
@zdrawko Zgodnie z przepisami ppoż nie można trzymać butli gazowej w domu, jak masz zasilanie gazowe z sieci. Generalnie chodzi o to, że jak się pali, to staż pierwsze co robi to odcina główny zawór gazu i wiedzą, że nie czeka na nich jakaś 11kg niespodzianka. W bloku bym się nie odważył z uwagi na sąsiadów i to, że to nawet nie u Ciebie może się palić, ale w domku jednorodzinnym to raczej spoko. Uchylasz okno, odpalasz na maksa wentylacje i do dzieła.
Taki piecyk ma 4kW, czyli mniej niż kuchenka gazowa jak gotujesz obiad. I szczerze powiem, grzeje się mocno, ale myślałem że będzie gorzej :)

@korea83 Ogień to ogień :D Polowałem na F1, ale jest koszmarnie drogie, a jak trafiła się fajna używana sztuka w okolicy, to nie miałem jeszcze akceptacji żony. Przeklęty WAF ;) A Koda jest tania, mała, szybka i trudna - wiem że teraz mi się to podoba, a później będę sklinał. Na razie się jaram jak ten palnik na zdjęciu. Ale to świadomy wybór, bo jakby więcej było minusów, niż plusów, to bym wziął jednak Efffeuno.

• Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #351 dnia: 07 Luty 2022, 10:29:10 »
A jakie to ma znaczenie? I czym jest classica, skoro nie jest nią napoletana?

Do naleśnikowatej napoletany 450-500 stopni i biscotto 3cm grubości. Do pizzy rzymskiej/klasycznej czy jak to nazwać boscotto 1,5cm i temp 300-350 stopni.

U mnie klasyczna wygrała z neapolitańską, jednak ta chrupkość swoje robi i wszyscy w domu stwierdzili, że tak ma być i koniec ;)

Offline rapoh

« Odpowiedź #352 dnia: 07 Luty 2022, 16:56:49 »
Dlaczego rzymska jest właśnie klasyczna? Co o tym decyduje?
Czemu napoletana jest naleśnikowata?
Że temperatury są różne, wiadomo, przynajmniej z punktu widzenia pieców domowych (jakoś w pizzerii z piecem na drewno ciężko sobie wyobrazić, ale to inna kwestia). Ale jaki problem dać grubszy kamień i zrobić rzymską/sycyjlijską, czy new york? W czym - w tym wypadku - przewaga cieńszego kamienia?

U mnie klasyczna wygrała z neapolitańską, jednak ta chrupkość swoje robi i wszyscy w domu stwierdzili, że tak ma być i koniec ;)

Rozumiem, że chodzi o chrupkość całego placka?

« Odpowiedź #353 dnia: 07 Luty 2022, 18:55:20 »
Żeby było jasne, nie posługuję się tu żadną normą, definicją czy paragrafem. Możesz nazywać jak chcesz i robić wszystko po swojemu.

Neapolitańska jest jaka jest, tak to sobie wymyślili i widać się przyjęło 😉 Widać lejący się środek placka i napompowane brzegi mają swoich zwolenników.

W pizzeri raczej nie robią obu typów jednocześnie. No chyba, że mają dwa piece i przede wszystkim chce im się bawić w osobne ciasta.

Gruby kamień można dać, ale wtedy trzeba by mocno kombinować z ustawieniem grzałek. Mając dwa kamienie po prostu jest dużo łatwiej.

Offline rapoh

« Odpowiedź #354 dnia: 07 Luty 2022, 19:19:17 »
Jasne, nie robiłem sprawdzianu, tylko chodziło mi o to, co jest wg. Ciebie classica. Niektórzy zresztą za taka uważają napoletanę z mniejszym rantem i nieco większej masie. Czy nowojorską w istocie.
Napoletana jest zabytkiem klutury, to musiało się przyjąć :-) . Jasna sprawa.
Oczywiście, że robią oba typy, zapewne rzadko, bo klienci rzadko dokonują tak wyboru, więc nie jest to potrzebne. Ciasta raczej wtedy muszą się różnić, co najmniej obecnością oliwy.
Gruby kamień nagrzeje się tak samo właściwie, tylko dłużej. Ciastu to nie robi różnicy zasadniczej. Myślałem, że chodzi Ci o jakieś wymiany w trakcie jednego używania pieca, albo inne zabiegi.

« Odpowiedź #355 dnia: 07 Luty 2022, 21:50:27 »
W przypadku kamień gruby czy cienki wszystko rozbija się o dobranie odpowiednich temperatur.

Kiedyś wypiekałem tylko neapolitańską, ale zachciało mi się zmiany i chrupkości. Biscotto miałem tylko 3cm o to niestety była katastrofa. Placek wrzucony na gruby kamień rozgrzany do 350 stopni za nic nie chciał się przypiec. Boki ok, ale przy próbie obrotu placka cały środek został na kamieniu ;) Oczywiście można by kombinować z dobraniem temperatur góra dół, ale nie chciało mi się kombinować.

Kupiłem wtedy biscotto 1,5cm i jak ręką odjął. Temperatura 300-350 i jest fajnie, ciasto ładnie chrupiące na całej powierzchni.

Offline rapoh

« Odpowiedź #356 dnia: 08 Luty 2022, 04:23:26 »
Nie wydaje mi się, żebyś dobrze to ocenił. Grubość nie ma znaczenia. Kamień wygrzewasz i nie jest cieplejszy czy zimniejszy z powodu grubości. Grubość ma znaczenie dla czasu wygrzewania.
Raczej sądzę, że w opisanym przez Ciebie zdarzeniu decydowała powierzchnia kamienia, nie grubość.
Stosowałeś (stosujesz) podsypkę? Wałkujesz tę rzymską (ciasto)?
Na marginesie: w warunkach domowych chrupkość w przypadku napoletany jest nieunikniona :-) Przy 250 st. dwuetapowe pieczenie jest konieczne, chyba że się lubi spieczony ser i ew. pozostałe składniki.
Zresztą tzw. oryginalna, z pieca chlebowego też powinna być chrupiąca, a miękkie brzegi z małymi okrągłymi przypieczeniami nie są uważane a właściwe.

« Odpowiedź #357 dnia: 08 Luty 2022, 08:38:19 »
Tylko my tu właśnie nie mówimy o warunkach domowych, a o piecu gdzie bez problemu robi się niemal 500 stopni na kamieniu ;)

Jak sobie wrzucę napoletanę na gruby kamień rozgrzany do 500 stopni na 90 sekund to będzie super. Jak sobie wrzucę na cienki to spód się spali chwila moment.

Odwrotnie w przypadku pizzy która piecze się około 3-4 minut w 300-350 stopni. Na cienkim spód będzie ładnie dopieczony, na grubym nie.

Offline rapoh

« Odpowiedź #358 dnia: 08 Luty 2022, 17:12:12 »
Tylko my tu właśnie nie mówimy o warunkach domowych, a o piecu gdzie bez problemu robi się niemal 500 stopni na kamieniu ;)

Ale czemu na kamieniu? Trochę dziwne, co piszesz. Kamień odpowiada w zasadzie tylko za kontrolę wilgoci zachowując zarazem temperaturę otoczenia. To nie patelnia.

« Odpowiedź #359 dnia: 08 Luty 2022, 20:51:45 »
Skoro mierzę temperaturę na powierzchni kamienia to tak piszę. To co na pokrętle do regulacji, a co faktycznie na kamieniu to dwie często odległe od siebie sprawy.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi