Autor Wątek: Ekspres podłączony do gniazdka sterowanego przez internet  (Przeczytany 16609 razy)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Ekspres podłączony do gniazdka sterowanego przez internet
« Odpowiedź #45 dnia: 02 Wrzesień 2016, 18:50:35 »
Czyli WiFi masz niezabezpieczone od zewnątrz? Bo normalnie firewall nie przepuszcza pakietów przychodzących o które nie było zapytania z sieci domowej, trzeba skonfigurować wyjątek.

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #46 dnia: 02 Wrzesień 2016, 19:07:21 »
Zabezpieczenie wifi nie ma z tym nic wspólnego. Większość obecnie dostępnych routerów ma funkcję pozwalającą urządzeniom/aplikacjom otwierać porty które potrzebują. Gdyby nie miała, wystarczy dodać odpowiednią regułę.

Inne systemy "inteligentnego domu" które działają po wifi rownież nie wymagają zewnetrznego IP.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #47 dnia: 02 Wrzesień 2016, 19:09:14 »
Czyli WiFi masz niezabezpieczone od zewnątrz? Bo normalnie firewall nie przepuszcza pakietów przychodzących o które nie było zapytania z sieci domowej, trzeba skonfigurować wyjątek.
Mam zabezpieczone. Przecież jak łączysz się z siecią to podajesz login i hasło i urządzenie zapamiętuje w pamięci. piomic ja Ci mam takie rzeczy tłumaczyć stary dziad?

Offline piomic

« Odpowiedź #48 dnia: 02 Wrzesień 2016, 19:40:53 »
Manfred, nie chodzi mi o zabezpieczenie przed nieautoryzowanym dostępem do sieci lokalnej przez WiFi (tutaj hasło i szyfrowanie zabezpiecza) tylko od strony kabla. Normalnie router ukrywa urządzenia – od strony "internetu" widać tylko IP routera. No chyba że coś się pozmieniało ostatnio bo od kiedy udało mi się wszystko skonfigurować tak że się nie wiesza (czyli pewnie ładnych kilka lat) przestałem zgłębiać temat.
Gdyby nie miała, wystarczy dodać odpowiednią regułę.
Właśnie o tym mówię.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #49 dnia: 02 Wrzesień 2016, 20:36:06 »
To działa odwrotnie - to gniazdko inicjuje połączenie z serwerem, dlatego standardowo skonfigurowany router pozwala na taką komunikacje.
Na takiej samej zasadzie twój komputer jest w stanie wyświetlić stronę forum - wysyła "pytnie" do naszego serwera, serwer odpowiada, a twój router "pamięta" że to twój laptop wysłał pytanie i kieruje do niego odpowiedź.

Offline piomic

« Odpowiedź #50 dnia: 02 Wrzesień 2016, 21:45:51 »
Ok, fajnie. Czyli administrator forum może wyświetlić stronę na moim komputerze? Bo przecież komputer zainicjował połączenie.
Mniejsza z tym, ważne że działa.

Offline Roberto

• Ekspres: Rancilio Silvia v3; Hario V60-01; Aeropress
  • Młynek: Ascaso steel, Hario Slim, Gesto Junior Mokka, Compak K3 Touch
« Odpowiedź #51 dnia: 03 Wrzesień 2016, 14:14:26 »
Czy w tym programowanym włączaniu/wyłączaniu jest dokładność co do sekundy, czy tylko co do minuty?

Programowanie co do minuty

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #52 dnia: 03 Wrzesień 2016, 17:27:08 »
Czyli administrator forum może wyświetlić stronę na moim komputerze?

Wpisujesz w przeglądarce wszystkookawie.pl i spodziewasz się, że wyświetli się strona forum - przygotowana przez administratora.
Z grubsza o to właśnie chodzi prawda?
Inna sprawa, że administrator może przygotować dowolną stronę, nie koniecznie taką, jakiej się spodziewasz ;)

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #53 dnia: 03 Wrzesień 2016, 17:55:28 »
A z kwestii technicznej, jeśli dobrze pamiętam otwieranie stron działa (pomijając DNS) na zasadzie: przeglądarka wysyła zapytanie do serwera "wyświetl stronę o adresie x" -> serwer odpowiada "otrzymałem żądanie, wysyłam dane" -> następnie serwer wysyła zapytanie do przeglądarki "wysłałem x pakietów, otrzymałaś wszystkie?" -> przeglądarka odpowiada "tak otrzymałam" i połączenie zostaje zakończone lub "nie, część pakietów zostało utraconych" i serwer wysyła je ponownie. 

To tak w uproszczeniu. Z tego powodu, że działa to na zasadzie zapytanie-odpowiedź bez wysłania żądania administrator sam od siebie nie może na twoim kompie otworzyć swojej strony. Oczywiście może być na stronie pętla przekierowująca na rożne inne strony (na takiej zasadzie działają niektóre reklamy), ale nie o tym mowa.

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #54 dnia: 03 Wrzesień 2016, 18:22:06 »
administrator sam od siebie nie może
Dokładnie tak. Cała magia zaczyna się w przypadku wszystkich "smart" urządzeń, bo nie wiadomo co siedzi w środku, a przecież ma dostęp do twojej sieci lokalnej...
Dodatkowo, jak producent takiego gniazdka padnie, wprowadzi nowszy model, lub z jakiegokolwiek innego powodu wyłączy serwer do którego łączy się gniazdko - sprzęt przestanie działać.

« Odpowiedź #55 dnia: 03 Wrzesień 2016, 20:43:43 »
Moje serwery stabilnie chińskie już dwa lata się mają dobrze.

Offline piomic

« Odpowiedź #56 dnia: 03 Październik 2016, 00:39:42 »
No już chwilkę używam (przed wyjazdem przyszła paczka od majfrenda) tego wynalazku i chyba trafiłem na inny model. Nie liczy (albo ja nie umiem go do tego zmusić) kilowatów ale za to jest cudem według Donkiszota:
Cudo by było z sekundami

Tak, programuje się co do sekundy, ma też możliwość ustawienia interwałów w zadanym czasie - żeby np. od 10:28:13 do 10:43:26 włączało się na 11s co 34s, czasy on/off w zakresie od 5s do 59min 59s. Póki co jestem zadowolony.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #57 dnia: 03 Październik 2016, 03:34:04 »
Ha, czyli można sobie przelewowy z wstępnym namaczaniem ustawić :D Pięknie.

« Odpowiedź #58 dnia: 03 Październik 2016, 06:09:44 »
No już chwilkę używam (przed wyjazdem przyszła paczka od majfrenda) tego wynalazku i chyba trafiłem na inny model. Nie liczy (albo ja nie umiem go do tego zmusić) kilowatów ale za to jest cudem według Donkiszota:
Cudo by było z sekundami

Tak, programuje się co do sekundy, ma też możliwość ustawienia interwałów w zadanym czasie - żeby np. od 10:28:13 do 10:43:26 włączało się na 11s co 34s, czasy on/off w zakresie od 5s do 59min 59s. Póki co jestem zadowolony.
Mam serdeczną prośbę możesz udostępnić link do tego urządzenia?

Offline piomic

« Odpowiedź #59 dnia: 03 Październik 2016, 06:52:48 »
Ależ oczywiście. To jest to urządzenie:
2016 EU US Standard White Wifi Smart Plug Power Socket App AC110-240V 10A Wireless Remote Control Wall Plug For IOS Andriod
 http://s.aliexpress.com/eqQJzmMV
(from AliExpress Android)

Sterowane poniższą aplikacją:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.broadlink.rmt

Nie wiem które z nich (hardware czy software) zna się na zegarku, może spróbuj swoje podłączyć broadlinkiem żeby się przekonać?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi