Autor Wątek: delonghi EC 680, problem z doppio  (Przeczytany 8038 razy)

Offline kaczuczetto

delonghi EC 680, problem z doppio
« dnia: 14 Sierpień 2016, 14:43:41 »
Dzień dobry, mam problem z ekspresem kupionym kilka dni temu. Jest to Delongi Dedica EC 680.

Wydaje mi się, że pojedyncza espresso jest ok, ale podwójne wychodzi za małe. Woda wyłącza się automatycznie praktycznie 3 sekundy od uruchomienia. Finalnie doppio jest minimalnie mniejsze niż pojedyncze. macie pomysł co robię źle?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: delonghi EC 680, problem z doppio
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Sierpień 2016, 14:52:30 »
Ten ekspres ma programowalne przyciski. Musisz mu przeprogramować przycisk podwójne espresso. Jak - powinna być instrukcja ale zwykle należy przytrzymać przycisk ciągłego wypływu / wejścia od programowania i następnie (po założeniu kolby z kawą) nacisnąć ten przycisk który chcemy zaprogramować.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline kaczuczetto

« Odpowiedź #2 dnia: 14 Sierpień 2016, 15:28:46 »
działa! dziękuję!

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Sierpień 2016, 20:08:42 »
przy okazji poczytaj też o przeróbce sitek, w tym modelu na wyposażeniu są tylko sitka z podwójnym dnem, co skutecznie utrudnia uzyskanie na nich espresso.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Sierpień 2016, 20:13:34 »
O ile kolega posiada rasowy młynek i używa świeżej kawy. Bo jak nie to lepiej nie dotykać sitek.

Offline MB Kobieta

• Ekspres: Ariete retro 1388
  • Młynek: Macap M2M
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Grudzień 2016, 11:20:02 »
przy okazji poczytaj też o przeróbce sitek, w tym modelu na wyposażeniu są tylko sitka z podwójnym dnem, co skutecznie utrudnia uzyskanie na nich espresso.

No własnie. Co z tymi paskudnymi sitkami w DeLonghi????? Tez miałam na uwadze zakup kolbowca tej firmy - model EC850M. Całkiem przyzwoicie się prezentuje i wygląda na solidną robotę. I pewnie chętnie bym wymieniła prosty, manualny kolbowy Ariette retro właśnie na DeLonghi (zwłaszcza, że słabo radzi sobie ze spienianiem aleeee...... wystarczyło mi spojrzeć na konstrukcje sitka. (dziurki tylko od góry, a z dołu ślepe sitko z jednym niewielkim otworem. I jeszcze jakieś plastikowe wkładki w kolbie, która to sama w sobie wygladała na badzo przyzwoitą. Mam już roczne porównanie w uzywaniu sitka zwykłego z pojedynczym dnem w Ariette, a sitka z jakimiś udziwnieniami w DeLonghi EC221. Wrażenia i obserwacje - przez zwykłe sitko wypływa kawa o konsystencji niemal śmietany, gęsta i aksamitna. Natomiast przez te sitka "na siłę udoskonalane" leci sobie jak woda, a na wierzchu ma na siłę zrobione bąbelki. (oczywiście kawę mielę w młynku) Skusiłam się kiedyś na prosty model deLonghi EC221 (chyba) - bardzo fajnie spienia młeko, ale kawa - bleee. A zwykły Ariette na sitku z pojedynczym dnem i bez żadnych plastikowych wkrętów parzy kawkę o kremowej konsystencji. Zatem znów do łask wrócił, a De Long do piwnicy. ale.... zaczynam czasem marzyć o jakimś niedrogim kolbowcu, który np pozwoli mi cieszyć się widokiem wypływającego kawowego kremu, ale jednocześnie dobrze poradzi sobie z mleczkiem. Stąd też zaciekawił mnie model EC850M. Cena do zniesienia, ale to sitko....???? Brrrr. Nie chce wody na siłę napowietrzanej albo odpowietrzanej, tylko kremową, gęstą kawkę. Chciałam więc spytać co z tymi sitkami. Boję się, że np wydam kase, a ze sprzętu i tak lipa będzie. Macie jakieś sposoby na te sitka? albo może ktoś wie, czy może do kolby od tego EC850M pasuje inne sitko, które mozna gdzieś dokupić? A może ktoś poleci jakiegoś kolbowca półautomatycznego, który nie kosztuje fortuny, a dobrze robi to, co do niego należy (oczywiście włącznie ze spienianiem mleka).
« Ostatnia zmiana: 18 Grudzień 2016, 11:36:16 wysłana przez MB »

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Grudzień 2016, 10:46:56 »
to nie jest jakaś wada akurat delonghi, prawie wszystkie ekspresy marketowe mają teraz sitka z zaworkiem, zelmery, krupsy, saeco i inne. Także jeśli ktoś nie chce przerabiać to nie za bardzo jest co polecać. Któryś model ariete i najtańszy delonghi ma jeszcze normalne sita.

Najtańsze solidne ekspresy, które mają normalne sita i solidny układ grzewczy oraz są wykonane z metalu a nie plastiku to ascaso arc, gaggia classic.

Offline MB Kobieta

• Ekspres: Ariete retro 1388
  • Młynek: Macap M2M
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Grudzień 2016, 16:10:19 »
Właśnie mam ten zwykły Ariette z normalnym sitkiem. Konsystencja kawy wypływające z sitka piękna,  ale w jakiś zrównoważony smak nie mogę się wstrzelić.  Myślałam że przynajmniej ten delonghi EC 850 będzie miał zwykle sitko. Wyglądał na przyzwoity. Niestety tak nie jest i wolę nie ryzykować.  Przez chwilę myślałam tez nawet o jakimś automacie, ale większość tych marketowych to plastiki, a kosztują sporo. zatem odpuszczam. Może kiedyś. Dzięki za szczerą odpowiedź.
« Ostatnia zmiana: 19 Grudzień 2016, 16:19:25 wysłana przez MB »

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Grudzień 2016, 18:32:37 »
Chyba na forum ktoś siedzącej Arc plus młynek,  to całkiem niezły zestaw na początek

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi