Autor Wątek: Mazzer Super Jolly  (Przeczytany 57842 razy)

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
Odp: Mazzer Super Jolly
« Odpowiedź #45 dnia: 08 Grudzień 2016, 09:04:50 »
Przeczyściłem swojego MSJ wczoraj. Zdjąłem wszystko od góry, aż do osi silnika, chcąc zobaczyc jakie tam łozysko siedzi :) Okazało sie, że jakies polskie, więc ktoś to musiałe wcześniej wymieniać.
Ale jedna rzecz mnie zastanowiła na którą nie zwróciłem wcześniej uwagi. Do przykręcenia żaren mam sruby z płaskim spodem (tym od strony gwintu) - to powoduje, że żarno po lekkim zakręceniu trzech śrub ma lekki luz prostopadły do osi obrotu. Zastanawiałm się, czy nie dać śrub, które sa od spodu stożkowe - to by ustaliło jednoznacznie osiowe połozenie żaren po dokręceniu. Jak to jest u Was?

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #46 dnia: 11 Grudzień 2016, 16:20:52 »
Hej,

Jak ocenić stan żaren w SJ nie mając nigdy wcześniej nowych żaren w ręce? Kupiłem tego mazzera około rok temu, nie wymieniałam z nim żaren, pod palcem są hmm na pewno nie zaokrąglone ale też nie przecinają palca. Czuć krawędzie. Nie są to oryginalne żarna, bo nie mają napisu i stykają się nie na punkcie "0". Niby 140zł za nowe oryginalne żarna to nie jest jakoś bardzo duży wydatek ale też nie jest  to bardzo mało. Ciastko z ekspresu jest w miarę jednostajne choć nigdy nie wypada całe zazwyczaj pozostają 2 przyklejone wysepki do  sitka. Nie duże ale jednak

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #47 dnia: 11 Grudzień 2016, 17:45:05 »
Takie według mnie są do wymiany

Nie wiem czy to widać ale krawędzie tnące nie są jednorodne,  mają zadzwoni,  zniekształcenia,  ubytki.
LMWDP #469

Offline Expel Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #48 dnia: 11 Grudzień 2016, 19:17:43 »
Moje są dalekie jeszcze do tych zdjęć, wyglądają dużo lepiej

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Offline Expel Mężczyzna

« Odpowiedź #49 dnia: 14 Grudzień 2016, 04:41:40 »
Może inne pytanie, moje żarna to na 100% zamienniki, czy ktoś kiedyś może porównywał jakosć przemiału zamiennik a oryginał. Może Roger?

Offline Zyniek Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Mitica TOP
  • Młynek: Eureka Olympus 75E
« Odpowiedź #50 dnia: 18 Grudzień 2016, 23:20:17 »
Co Ci da takie porównanie, jak nie wiesz czy Twoje przemieliły 30kg, 100 czy pół tony :sciana:
Żarna to taka podstawa, kup nowe oryginały, będziesz miał zadowolenie, pewność na lata i podzielisz się na forum doświadczeniem.
Nowe nie muszą sie stykać w punkcie 0.

Offline Sala Mężczyzna

• Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
« Odpowiedź #51 dnia: 29 Grudzień 2016, 21:11:52 »
Czy ktoś wyjmował silnik w tym młynku?  Widzę łożysko od góry i oś natomiast od dołu odkręciłem 4 śruby i nie mogę wydostać silnika z korpusu. Czy stojan jest dodatkowo klejony do korpusu młynka?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #52 dnia: 29 Grudzień 2016, 21:52:44 »
Kiedyś to robiłem, teraz nie bardzo pamiętam konkretne czynności. Silnik da się wyjąć, ale jest wprasowany w obudowę, chyba na gorąco. No i weź pod uwagę, że warunkiem dobrego przemiału jest idealne osadzenie górnego żarna (wkręcanego w obudowę) i dolnego, które jest mocowane na osi silnika. Dlatego może lepiej tego nie ruszać. Mi pomagał znajomy z mechanicznym zacięciem, zrobił ściągacz do demontażu.

Offline Sala Mężczyzna

« Odpowiedź #53 dnia: 29 Grudzień 2016, 21:59:58 »
Chciałem pomalować korpus. W takim razie silnika nie ruszam! Czy będzie to możliwe z silnikiem? Ktoś się orientuje jakie to są temperatury przy malowaniu proszkowym?

Offline Mr.Ed Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
« Odpowiedź #54 dnia: 29 Grudzień 2016, 22:51:08 »
140-200 stopni celsjusza, trochę ryzykowne, bo elementy uzwojenia są najczęściej pokrywane lakierem izolującym, a stojan może być izolowany żywicą epoksydową.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #55 dnia: 29 Grudzień 2016, 22:58:19 »
Zobacz TU, jest dużo zdjęć odnośnie czyszczenia/renowacji/malowania.

Offline Sala Mężczyzna

« Odpowiedź #56 dnia: 30 Grudzień 2016, 06:18:08 »
Dzięki za info. Z bloga wyczytałem że silnika nie ruszał bo i tak nie malował wewnątrz korpusu, a żeby to zrobić to trzeba wyjąć łożyska a to nie jest już takie łatwe. Hm to mam zgryz co dalej.

Offline kuń Mężczyzna

• Ekspres: Astoria perla ...dżwignia.i dużo zapału ale mało czasu
  • Młynek: mazeer SJ
« Odpowiedź #57 dnia: 19 Luty 2017, 08:44:01 »
Czytam,czytam, wertuję forum  i głupieje:)
Ale do rzeczy : jak planuję mobilną to nie będę kręcił ręcznie kawy dla każdego klienta:) więc ręczny młyn odpada. Ruskie / enerdowskie, PRL-owskie młynki z ostrzami jakie mam w szafce na przydasie to raczej do mielenia czegoś innego niż kawa sie nadają.
Jak czytam ile zależy od młynka to zgłupiałem ( poprosiłem znajomego ze sklepu z kawą by mi zmielił to samo ziarno  na 3 różnych ustawieniach młynka - ustawienie optymalne - ustawienie na poziomie...no może być - i ustawienia na poziomie - e to już głupota tak mielić -
Zrobił 3 kawy ręczną maszyną la pavoni , ja tam super koneserem i znawcą nie jestem ale nawet jak dla mnie  chrzczącego kawę mlekiem  to różnica była duża, na tyle duża ze smakowało jak inna kawa.
Więc młyn porządny , czytam i mazzer ma bardzo dobre opinie.
Czytam  że kupujący używki rozkręcają je, czyszczenie , sprawdzanie,wymiana żaren, mielenie flamastrów w teście flamastrowym i inne cuda.
Jakoś nie uśmiecha mi sie załatwianie sobie kolejnej sprawy do dłubania i ogarniania, więc skąd dorwać dobry,sprawdzony młynek?. Taki co już nie trzeba by w nim dłubać,  w jakiej cenie może być?
Na allegro są za cos koło 900zł używki bez hoopera, podejrzewam to takie do sprawdzenia ,dłubania itp.
Macie jakieś podpowiedzi,sklepy,namiary ,może ktoś ma używkę w dobrej cenie?
Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #58 dnia: 19 Luty 2017, 08:51:01 »
Tam ze sprawdzeniem i wyczyszczeniem nie ma dużo roboty, problem się dopiero jak chcesz go malować... No i musisz się zastanowić, czy chcesz wersję automatic, electronic czy drogheria - pierwszy z dozownikiem(i systemem automatycznego jego uzupełniania, uruchamia się po 12 dozach a mieli chyba aż do pełnego dozownika), drugi z elektroniczną regulacją przemiału i namielaniem bezpośrednio do kolby, trzeci z wylotem jak do sklepu. Zastanów się może na Ceado E5P/E6P od Antonio - wiem, ze sporo droższy, ale nowy... Choć SJ uchodzi raczej za niezniszczalny :)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #59 dnia: 19 Luty 2017, 13:16:32 »
Jakoś nie uśmiecha mi sie załatwianie sobie kolejnej sprawy do dłubania i ogarniania
W porównaniu do tego co wyczyniasz w drewnie to pikuś. A jeśli chcesz naparzać kawy to i tak prędzej czy później będziesz chciał wiedzieć co jest w środku i jak działa.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi