Czytam,czytam, wertuję forum i głupieje:)
Ale do rzeczy : jak planuję mobilną to nie będę kręcił ręcznie kawy dla każdego klienta:) więc ręczny młyn odpada. Ruskie / enerdowskie, PRL-owskie młynki z ostrzami jakie mam w szafce na przydasie to raczej do mielenia czegoś innego niż kawa sie nadają.
Jak czytam ile zależy od młynka to zgłupiałem ( poprosiłem znajomego ze sklepu z kawą by mi zmielił to samo ziarno na 3 różnych ustawieniach młynka - ustawienie optymalne - ustawienie na poziomie...no może być - i ustawienia na poziomie - e to już głupota tak mielić -
Zrobił 3 kawy ręczną maszyną la pavoni , ja tam super koneserem i znawcą nie jestem ale nawet jak dla mnie chrzczącego kawę mlekiem to różnica była duża, na tyle duża ze smakowało jak inna kawa.
Więc młyn porządny , czytam i mazzer ma bardzo dobre opinie.
Czytam że kupujący używki rozkręcają je, czyszczenie , sprawdzanie,wymiana żaren, mielenie flamastrów w teście flamastrowym i inne cuda.
Jakoś nie uśmiecha mi sie załatwianie sobie kolejnej sprawy do dłubania i ogarniania, więc skąd dorwać dobry,sprawdzony młynek?. Taki co już nie trzeba by w nim dłubać, w jakiej cenie może być?
Na allegro są za cos koło 900zł używki bez hoopera, podejrzewam to takie do sprawdzenia ,dłubania itp.
Macie jakieś podpowiedzi,sklepy,namiary ,może ktoś ma używkę w dobrej cenie?
Będę wdzięczny za podpowiedzi.