Autor Wątek: Elektro-Praga Hlinsko ETA 0066  (Przeczytany 3624 razy)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Elektro-Praga Hlinsko ETA 0066
« dnia: 06 Sierpień 2016, 15:12:50 »
Witam.

Dostałem tytułowy elektrick'y k'avoml'ynek od teściów, po tym jak zrobiłem im kawkę w Aero mieląc ją moim Hario Slim, żebym się nie męczył ;)

Nadaje się to do czegoś?

Żarna 40mm chyba aluminiowe, raczej tępe, zdjęcia w linku używanego młynka, jest jeszcze drugi nówka sztuka nie śmigana z 89 roku zakupiona na handel do Bułgarii, nie doczekała się sprzedaży. W nowej sztuce żarna w nieco lepszym stanie, ale nadal nie są ostre :). Regulacja grubości mielenia 1-7. Na 5 wyszedł raczej pył, na 7 grubość mielenia przypominała taką jaką stosuję do AeroPress.

Zrobiłem sobie cafe Cubano od Gorana (takie ziarna miałem pod ręką) z Hario Slim  i z ETA 0066 nastawionym na 7, szczerze mówiąc nie czułem różnicy, to raczej ciemno palone ziarna. Muszę spróbować zmielić jakieś jasne ziarna, wiozę ze sobą na urlop Agust Sidamo - Etiopia zamówioną z CafeSilesia dam znać jak będę miał dostęp do internetu.

Proszę o jakąś opinię, czy młynek nada się do czegoś, czy raczej zmarnuję tylko ziarno.

https://goo.gl/photos/CHGiSz4Qxok3z7Xy7

Pozdrawiam, Marek.
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpień 2016, 16:09:02 wysłana przez Miklas »
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Elektro-Praga Hlinsko ETA 0066
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Sierpień 2016, 15:41:45 »
To już chyba sam sobie odpowiedziałeś :)

Nie znam młynka, zastanawiam się jednak czy może dałoby się tam przykręcić coś nowego, w sensie nowe, ostre, stalowe żarna. No i na ile warto się w to bawić. Nie wiem jakie są skoki w tej skali.

PS
Możesz już wstawiać normalne linki w postach.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Sierpień 2016, 16:19:35 »
Niby sobie odpowiedziałem, ale jeszcze nie ufam swoim zmysłom, dopiero uczę się dobrej kawy. Szczerze mówiąc mogę powiedzieć tylko tyle, że ta Cubano jest lepsza od lavazzy, którą pijaliśmy wcześniej, ale takich subtelnych różnic jak mielenie różnymi młynkami jeszcze nie chwytam.

Pozdrawiam, Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Sierpień 2016, 16:22:50 »
Po zdjęciach myślę, że jakość mielenia będzie jak w Hario, skala pewnie sporo krótsza. W rękach nie miałem, to i więcej nie powiem.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Sierpień 2016, 16:29:07 »
Skala jest dużo krótsza, w hario mogę jeszcze sporo rozkręcić, a w tym młynku to już koniec skali. Jeśli chodzi o jakość mielenia, to również masz chyba rację, wysypałem trochę jednego i drugiego przemiału na kartkę i wyglądały podobnie.

Czyli jeśli kawa smakuje to używać?

Pozdrawiam, Marek.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Sierpień 2016, 16:30:31 »
Czyli jeśli kawa smakuje to używać?
To akurat jest zawsze słuszne. :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi