Autor Wątek: Ekspres ASCASO DREAM Electronic - informacje z różnych źródeł  (Przeczytany 15255 razy)

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
@Spinacz - Ten i kilka następmych postów zostały przeniesione w wątku komercyjnego Jnusza. Doszliśmy do wniosku, że porozrzucane w różnych wątkach informacje o technologii stosowanej przez Ascaso wymaga usystematyzowania i zebrania w jednym miejscu.

Z ciekawości zajrzałem do wnętrza swojego Dream-a. Nie żebym zaraz chciał coś tam kręcić, ale ciekawi mnie jak się reguluje temperaturę na tym termostacie ? Płytka jest umieszczona pionowo po prawej stronie, ale nie widać tam żadnego regulatora. Może ją trochę słabo widać ale z boku wygląda identycznie jak ta ze zdjęcia poglądowego, które wrzucił Janusz
http://images78.fotosik.pl/787/3abc663a469af460.jpg
Ekspres ASCASO DREAM Electronic - informacje z różnych źródeł

Drugie pytanie to gdzie jest płytka sterująca pracą pompy. Poniżej zdjęcie całego wnętrza ekspresu, ale jej nie mam ? Czy gdzieś się ukrywa ? Może to ta czarna kostka po lewej  :mhh: ?

http://images77.fotosik.pl/786/77806ee5bbf80067.jpg
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień 2016, 06:51:37 wysłana przez Spinacz »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
U Ciebie sterowanie pompą jest tą samą płytą elektroniczną która steruje temperaturą. Ta mniejsza płytka do sterowania pracą pompy jest montowana w ekspresach nie posiadających elektronicznego termostatu.
A jeśli chodzi o regulację temperatury przy termostacie elektronicznym to o tej porze Ci nie odpowiem. Tę tajemnicę póki co zna u nas tylko Grzegorz. Mnie jeszcze nie uświadomił. Tak więc obaj musimy zaczekać na informację od niego. :taktak:
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline turas

• Ekspres: kapsułkowy
Dzień dobry, czy amatorzy kawy, którzy zaczynali od ekspresu na kapsułki ale teraz chcą czegoś mogą skorzystać z tej promocji.Ci amatorzy poczytali trochę forum i może stać by ich było na ekspres Ascaso dream plus jakiś młynek. Mieli wydać na jakiś ekspres od saeco lub de longhi lecz już się zorientowali że tutaj jest to surowo zabronione :Bicz: :Bicz: i słyszeli też że niejaki Pan Janusz potrafi oczarować. Pozdrawiam Karol

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
Czarować nie będę bo zwykle staram się przestawiać suche fakty. Może tylko styl sprawia takie wrażenie. W każdym razie zapraszam do kontaktu bezpośredniego. Najlepiej na e-mail lub telefon.

Ziarenko, odpowiedź już mam ale w temacie DREAM Electronic założyłem nowy wątek. Po przeniesieniu tam postów umieszczę też tę odpowiedź.
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpień 2016, 20:04:29 wysłana przez fux »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Sierpień 2016, 19:06:44 »
Witam wszystkich chętnych wiedzy o ekspresach. Zakładam ten wątek aby w jednym miejscu skomasować wszelkie informacje o nowości z ASCASO FACTORY - ekspresie DREAM Electronic wyposażonym w elektroniczny termostat kawy. Jak już powszechnie wiadomo ekspresy te pojawiły się w naszej ofercie od Festiwalu Kawy w Łodzi w maju br. Elektroniczny termostat daje stabilność temperaturową podczas ekstrakcji kawy nie przekraczającą + / - 1,5 st. C. Niezależnie czy kawa będzie wykonywana w sposób ciągły czy też raz na jakiś czas. Jest 8 możliwych ustawień od 90 do 106 st. C. Dzięki elektronicznemu sterowaniu temperaturą i pracą pompy ( dozowanie pulsacyjne niewielkich ilości wody w zależności od stopnia nagrzania termobloku) jesteśmy w stanie uzyskać suchą parę. W systemie bojlerowym brak wody w trakcie spieniania powoduje nadmierne obciążenie systemu a po zakończeniu spieniania trzeba ponownie uzupełnić wodę w bojlerze (@Spinacz - zapis dotyczy małych ekspresów jednobojlerowych z segmentu HOME). Ekspres DREAM wyposażony w elektroniczny termostat posiada funkcję uśpienia - przechodzi w stan uśpienia po 2 godzinach od ostatniej ekstrakcji kawy. Dodatkowo elektroniczna jednostka sterująca umożliwia ustawienie pre-infuzji (3 opcje timera) oraz uzyskanie do 10 alarmów (np. brak wody w zbiorniku lub w układzie, szuflady na kapsułki pełne lub otwarte - BAR KAP itd.) Oczywiście nie wszystkie z tych funkcji są dostępne w modelu DREAM. Elektroniczna jednostka sterująca jest bowiem zaprojektowana pod kątem różnych modeli produkcji ASCASO FACTORY (np. STEEL UNO PROF, STEEL DUO PROF, BAR KAP, BAR ONE itp.) i w zależności od zastosowanych w tych modelach elementów wykorzystywane są różne jej funkcje / możliwości.

Aby nie zaśmiecać innych wątków dyskusjami o tym modelu proszę Admina o przeniesienie postów dotyczących ekspresu DREAM z elektronicznym termostatem do tego wątku.
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień 2016, 07:02:27 wysłana przez Spinacz »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Ekspres ASCASO DREAM Electronic - informacje z różnych źródeł
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Sierpień 2016, 21:07:10 »
W systemie bojlerowym brak wody w trakcie spieniania powoduje nadmierne obciążenie systemu a po zakończeniu spieniania trzeba ponownie uzupełnić wodę w bojlerze.

Nie chcę śmiecić w wątku, ale ta marketingowa informacja jest wyjątkowo nieprecyzyjna. Przecież są ekspresy z automatycznym dopełnianiem bojlera.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Sierpień 2016, 21:11:00 »
Rzeczywiście - odezwałeś się w nieodpowiednim momencie. Ja czekam na przeniesienie postów a tu...nowy temat. OK! O jakich jednobojlerowych ekspresach domowego użytku piszesz ?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Sierpień 2016, 21:17:55 »
O popularnych domowych HX-ach.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Sierpień 2016, 21:26:06 »
Nie mieszaj do tego HXów. Jest to klasyczny przypadek mieszania ludziom w głowach. Jeśli już mamy coś porównywać to tylko i wyłącznie ekspresy z przedziału cenowego do 2300 zł, o podobnych gabarytach, podobnej konstrukcji i podobnym przeznaczeniu. Ekspresy z linii HOME z ASCASO należy porównywać z ekspresami występującymi jako sprzęt AGD. Bo są one przeznaczone dla przeciętnego klienta który nie musi być znawcą tematu kawy ale chce od czasu do czasu skosztować coś co byłoby maksymalnie zbliżone do espresso. Stąd na wyposażeniu tych ekspresów jest pięć sitek - aby także osoby nie posiadające młynków mogły uzyskać kawę z pianką - nie mylić z cremą. Górny pułap to RS. Chociaż w tym przypadku porównywać należy z modelem UNO PROF a nie DREAM.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Sierpień 2016, 21:31:31 »
Nie ja próbuję robić ludziom wodę z mózgu. Napisałeś nieprawdę o systemach bojlerowych, co zacytowałem i do czego się odniosłem. Nie chcę przy tym porównywać ekspresów, liczyć sitek, ustalać pułapów i tyle na ten temat.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Sierpień 2016, 21:37:03 »
Przepraszam ale się z tym nie zgadzam. Napisałem prawdę w odniesieniu do porównywalnych ekspresów z bojlerami. Nie wszyscy znają działanie ekspresów jednobojlerowych bez HXa o pojemności do 300 ml ale Ty znać powinieneś i wyskakiwanie tu z HXem było nie na miejscu. Zarzucanie mi nieprawdy w tej wypowiedzi jest skrajnie niewłaściwe.
Przypomnę - napisałeś "O popularnych domowych HX-ach." Jakoś nie mogę uwierzyć, że nie wiesz jak te ekspresy są nazywane w nomenklaturze producentów. Ale innym przypomnę - small professional. Czy ja gdzieś używałem tej nomenklatury w odniesieniu do ekspresu BASIC, ARC lub DREAM ? Nie przypominam sobie.
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpień 2016, 22:05:18 wysłana przez Janusz »

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Sierpień 2016, 06:59:52 »
Proponuję pozwolić Januszowi opisać rozwiązania technologiczne stosowane przez Ascaso i dopiero wtedy odnieść się do jego wpisów. Rzeczywiście zapis o braku możliwości dopełniania bojlera jest niezbyt precyzyjny i wymaga niewielkiego uściślenia.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Sierpień 2016, 07:05:30 »
Widzę, że już to sprecyzowałeś. Dziękuję. :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Sierpień 2016, 14:14:43 »
Ziarenko, mam odpowiedź odnośnie Twego zapytania dotyczącego sposobu regulacji temperatury w przypadku elektronicznego termostatu. Na płytce w jej dolnej części znajduje się niebieski przełącznik z mikrosuwakami. Przesuwając mikrosuwak w odpowiednie położenie uzyskuje się zmianę temperatury wg poniższego diagramu.

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Sierpień 2016, 14:42:28 »
Całkiem sprytne rozwiązanie, dziękuję za wyjaśnienie  :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi