Autor Wątek: Młynek pod espresso za 500 PLN  (Przeczytany 13918 razy)

Offline kolend Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Appartamento
  • Młynek: Macap M2M
Odp: Młynek pod espresso za 500 PLN
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Sierpień 2016, 10:25:15 »
Antonio, dziękuję Ci za szczegółowe wyjaśnienia :-)

Reasumując - 50mm płaskie żarna nie przeszkodzą mi w uzyskaniu mojego wymarzonego włoskiego espresso.

Ale co w takim razie z żarnami stożkowymi? W najtańszych młynkach są 38mm. I pewnie trudno je porównać z tymi profesjonalnymi, o których wspomniałeś?

Offline dopeman

« Odpowiedź #16 dnia: 06 Sierpień 2016, 11:07:36 »
Miałem 38mm stożek ascaso i mini. Bez problemu obsługiwał włoskie espresso. Sypał wszędzie w okół. Wył jak samolot. Ergonomia i kultura pracy bardzo mała, no ale wytrwałem z nim parę lat ;) Mam teraz porównanie z M4D. Mój ma regulację stopniową i obsługuje espresso bez problemów. Poza tym kultura pracy bez porównania.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Sierpień 2016, 12:59:33 »
Niewielkie stożkowe żarna mają problem z mieleniem większych ziaren, takich jak Pacamara i Maragogype.

Offline mp1

« Odpowiedź #18 dnia: 14 Grudzień 2016, 01:22:41 »
Posiadam ekspres AMICA CD3011.
Głównie pijam espresso lub latte (mleko oczywiście sporządam poza ekspresem, bo tu spienianie mleka delikatnie mówiąc nie działa).

Dotychczas korzystałem z prostego młynka Bosch za 50zł, jednak chciałbym się wyposażyć w jakiś bardziej profesjonalny sprzęt.
Od pół roku pije właściwie tylko kawe La Brasiliana Rosso Extra (po przetestowaniu wielu ta mi smakuje najbardziej).

Interesuje mnie młynek nowy do max 600-650zł. Droższe nie wchodzą w grę.
Zastanawiałem się nad Graef CM800/ CM802 (ktoś wie czym one się róznią, tylko kolorem?). Preferowałbym w kolorze czarnym, ale nie jest to priorytet.

Po poczytaniu wydaje mi się, że ten Graef do espresso nie będzie zbyt odpowiedni (czy się myle?). Czy jest coś w tej cenie równoważnego?
Młynek oczywiście miałby być do użytku domowego, w 90% przypadków do zrobienia 2 kaw pod rząd, raz na miesiąc 4-6 jak goście przyjdą :)
Miesięcznie zużywam ok 1-1,5kg kawy.
« Ostatnia zmiana: 14 Grudzień 2016, 01:30:50 wysłana przez mp1 »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Grudzień 2016, 08:13:45 »
Espresso i młynek nożowy to są rzeczy, które się nie łączą, więc espresso nie pijałeś. Nowy młynek pod espresso to też nie takie pieniądze, w tym budżecie to tylko używki gastro...

Offline mp1

« Odpowiedź #20 dnia: 14 Grudzień 2016, 10:12:55 »
A czy mogę prosić o jakąś rekomendacje w zakresie co używanego w tej cenie, i jaki jest najtańszy sensowny?

Czy np. Ascaso i-1 Basic mini lub Ascaso i-2 będą się do tego co napisałem nadawać?

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Grudzień 2016, 10:22:41 »
Interesuje mnie młynek nowy do max 600-650zł. Droższe nie wchodzą w grę.
Znikły cenniki ze strony ascaso ale wydaje mi się, że i-2 mini kosztował trochę ponad 700zł.
Napisz do @Janusz, może korzystając ze świątecznej promocji uda się kupić nowy młynek lekko naciągając budżet.

Używane i-1 i i-2 też będą ok albo cokolwiek gastro - np. mazzer SJ.

Od pół roku pije właściwie tylko kawe La Brasiliana Rosso Extra (po przetestowaniu wielu ta mi smakuje najbardziej).
Czy wśród tych wielu przetestowanych znalazło się coś prosto z dobrej palarni?

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Grudzień 2016, 10:26:28 »
Ascaso bym nie brał, jak masz już ten budżet to lepiej Eureka Mignon. Najtańszy z nowych dobrych młynków to Demoka m203 - 900zł, pytanie czy nie lepiej dołożyć te 200zł do Eureki, a później jeszcze 200zł i jeszcze 200zł  :)

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Grudzień 2016, 11:29:37 »
Ascaso bym nie brał
A możesz uzasadnić?
Eureka ponad 2 krotnie przekracza podany budżet, jaki sens tu o niej pisać?

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Grudzień 2016, 11:44:36 »
Sens taki, że padła przez mp1 propozycja Ascaso i-1, a to jest około 1tyś zł czyli okolice Mignon. U Deskowego dzisiaj z kodem forum jest za 1234zł.
https://www.bellabarista.co.uk/pdf/compact-grinder-1-closerlook.pdf
chociażby dlatego nie, jakoś tam jeszcze się broni i-1, ale i tak bym wolał dopłacić do Eureki.
« Ostatnia zmiana: 14 Grudzień 2016, 12:26:05 wysłana przez essewissa »

Offline mp1

« Odpowiedź #25 dnia: 14 Grudzień 2016, 12:05:41 »
Przyznam szczerze, że wolałbym budżetu nie przekraczać, ale jeżeli ten młynek ma mi służyć następne 10 lat, no to mogę się zastanowić lub coś pokombinować żeby wziąć coś co będzie metodycznie prawidłowe :) Chciałbym wiedzieć jakie to są te sensowne do moich zastosowań, najtańsze młynki żarnowe... Pytanie też czy ten Graef się kompletnie nie nadaje do tego celu?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Grudzień 2016, 12:11:42 »
essewissa, rozumiem że masz jakieś ale do ASCASO ale nie pisz przynajmniej bzdur i nie wprowadzaj ludzi w błąd. Młynki w wersji i-2 mini kosztują w "oficjalnej" cenie 780,00 zł. W promocji dla Forumowiczów 702,00 zł. Gdzie tu do 1000 zł jak napisałeś ? Nawet młynek i-1 mini kosztuje mniej bo 990,00 zł - 10% = 891,00 zł. A więc mniej także od DEMOKI M203.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Grudzień 2016, 12:29:18 »
Mój błąd, chodziło mi o i-1 i okolice 1000zł, poprawiłem w drugiej wypowiedzi. Do Ascaso nic nie mam poza tym ,że uważam, że lepiej można wydać pieniądze. To jest moja opinia.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Grudzień 2016, 12:32:53 »
Lepiej to można wydać większe pieniądze.  :) W przedziale 700 - 900 zł nie znajdziesz nic lepszego i nowego.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Grudzień 2016, 12:56:19 »
Miałem i-2 mini i mam teraz Eureke Mignon. Na podstawie własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że ascaso i- mini będzie wystarczająco  dobry do espresso. Uważam, że na początek jest to najlepsza opcja w kategorii jakość/cena:-)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi