Bardzo fajny wątek. Moim zdaniem specialty coffee to jeszcze długo będzie niewielki procent rynku. Spójrzcie co piję większość ludzi - drobno mieloną, ciemno paloną kawę z marketu. A jeśli mają ekspres automatyczny? To ziarnistą ale nadal spaloną, pełną olejków na ziarnach kawę. Oczywiście nie wszyscy, ale większość. I nie jest łatwo to zmienić. Niedawno robiłem taki test, dałem kilku osobom spróbować kawy specialty za około 300zł/kg, zmieliłem dobrym młynkiem, zrobiłem dripa, kawa miała takie nuty jak karmel, czerwone owoce, była naprawdę dobra. Poza jedną osobą wszyscy stwierdzili ze jest niedobra i nie da się tego pić. Więc zrobiłem drugi test, wziąłem ciemno (s)paloną lavazze 100% robustę ( w smaku dramat, mówię wam), zrobiłem w kawiarce, spieniłem mleczko do tego.. Reakcja? Każdy mówił że pyszna, wyborna wręcz.
Myślę że minie wiele lat zanim ludzie docenią jasno paloną arabike jakości specialty. Poza tym nie każdy chce wydawać tyle pieniędzy na kawę.