Panama SHG EP Boquette Don Paschi - palarnia kawy Gregorio
„Don Paschi” to panamskie ziarenka jasno palone z przeznaczeniem do alternatywnych metod parzenia kawy. Ładne, niepołamane i nieuszkodzone, delikatnie pachnące cytrusami i mleczną czekoladą. Cena za 250 g opakowanie wynosi 27,18 zł.
Sposób przygotowania: dripper Tiamo V60-01, białe filtry Hario i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Doza standardowa, 6 g kawy na 100 ml wody, temperatura około 93°C, preinfuzja 30 sekund, łączny czas parzenia, razem z preinfuzją, ponad 2,5 minuty, mieszanie po pierwszym zalaniu. Te ziarenka wymagały dosyć drobnego mielenia i niespiesznego polewania, bo przez przemiał woda przesączała się dosyć szybko.
W aromacie dripa jest słodko (miód) – czekoladowo, a w smaku niewielka kwaskowatość, słodkie cytrusy z nutą słodkiego jabłka i czekoladowe akcenty. Drip jest dosyć rześki i orzeźwiający, ale przy tym słodki i delikatny, przyjemny do picia. Posmak czekoladowy, długi i trwały. Efekt w filiżance jest smaczny, więc i ziarenka są godne polecenia.
Za palarnią Gregorio przyjąłem nazwę "Don Paschi", ale nie wiem czy w opisie nie znalazła się literówka. Kiedyś miałem panamską Geishę opisaną jako "Don Pachi".