Autor Wątek: Drugi ekspres - jaki?  (Przeczytany 10315 razy)

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
Odp: Drugi ekspres - jaki?
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Lipiec 2016, 19:17:25 »
nową wersję ekspresu DREAM wyposażoną w termoblok aluminium + INOX z termostatem elektronicznym
w których modelach i od jakich roczników pojawił się elektroniczny termostat? A jaki termostat był wczesniej stosowany? Czym one się różnią w działaniu ekspresu w praktyce?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #31 dnia: 12 Lipiec 2016, 20:47:57 »
Wybaczcie ale odpowiem jeszcze na to pytanie i kończymy bo rzeczywiście lepiej ten temat przenieść do Supermarketu aby nie zaśmiecać tego wątku. Niebawem zresztą znajdzie się tam więcej informacji.
Jak na razie tylko w modelach DREAM oraz BAR 1GR, 2GR wyposażonych w termoblok aluminium + INOX. Pierwsze egzemplarze pojawiły się na Festiwalu Kawy w Łodzi w maju br. Wcześniej pokazane były na Targach HOST w Mediolanie w październiku ub. roku.
Nie można mówić o tym, że coś innego było stosowane wcześniej ponieważ nadal są produkowane, zamawiane przez nas i sprzedawane ekspresy z tradycyjnie do tej pory stosowanymi termostatami bimetalicznymi. Termostaty bimetaliczne nie są tak dokładne i szybkie w działaniu jak termostat elektroniczny. W skrócie po osiągnięciu zadanej temperatury termostat ten rozłącza obwód. Po przestygnięciu do temperatury minimalnej załącza ponownie. Termostat elektroniczny natychmiast reaguje na nawet minimalną zmianę temperatury. Ma poza tym możliwość zaprogramowaniu wielu dodatkowych funkcji. Póki co ze względu na wyższą nieco cenę modele DREAM z termostatami elektronicznymi są przez nas sprowadzane w ograniczonych ilościach. Tak więc nie wszystkie kolory są na magazynie w tej wersji. Każdy jednak kolor można zamówić w Hiszpanii. Natomiast modele BAR są sprowadzane wyłącznie w wersji z termoblokiem aluminium + INOX oraz z termostatem elektronicznym.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline pali112 Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota, Gaggia Classic, Brasilia Lady, alternatywy
  • Młynek: MSJ, Mahlkonig Vario, Ascaso i-1 mini, Lido2, MYM54
« Odpowiedź #32 dnia: 12 Lipiec 2016, 20:56:59 »
Czyli ten termostat elektroniczny działa podobnie jak PID? Niewielka zmiana temperatury a PID pulsacyjnie reaguje..

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #33 dnia: 12 Lipiec 2016, 21:00:03 »
Podobnie. Ale nie ma z zewnątrz możliwości sterowania na wyświetlaczu.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline wjp

• Ekspres: QM AQUILA, La Pavoni Abile, Flair 2 Pro
  • Młynek: SanRemo SR70, comandante c40 mk3
« Odpowiedź #34 dnia: 13 Lipiec 2016, 09:34:52 »
A co myślicie o EXPOBAR OFFICE 1?

Fajna oferta na OLX  olx.pl/oferta/ekspres-do-kawy-expobar-office-1-kolbowy-ze-zbiornikiem-na-wode-CID619-IDgxlAL.html#7586a60961

Offline wjp

« Odpowiedź #35 dnia: 14 Lipiec 2016, 08:27:43 »
No i wątek umarł śmiercią naturalną a ja dalej nie wiem na jaki ekspres polować w niedalekiej przyszłości. Dlatego prosiłbym was o propozycje ekspresów, które według was są warte zainteresowania.

Offline maciekz

• Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
« Odpowiedź #36 dnia: 22 Lipiec 2016, 23:30:58 »
Jeśli oczekujesz stabilnej temperatury, to wybierz bez HXa. Jak nie spieniasz dużo to wszystko jedno czy ma jeden bojler czy dwa. Odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz ekspres podłączyć do kranu na stałe, jeśli tak to szukaj z pompą rotacyjną, preinfuzją itp. Jeśli nie to poruszamy się w mniej kolorowej krainie pomp wibracyjnych. Potem wybierasz po rozmiarze bojlera - powinien być liczony w litrach a nie mililitrach i w miarę ludzkiej dostępności części. A jaka firma ekspres zrobiła to trochę wszystko jedno - bywają modele wyjątkowo dobre w swojej klasie cenowej, ale przy Twoim budżecie nie musisz szukać.

A w tej Gaggi dołożyłeś PID? Może wystarczy dodać PID i będziesz zadowolony?

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Lipiec 2016, 06:37:35 »

ja dalej nie wiem na jaki ekspres polować

Forum to nie czat, poza bieżącymi wymianami opinii zawiera również bazę wiedzy, często -- jak tutaj -- bardzo obszerną. CKC*. Warto.

*Czytaj, k...olego, czytaj.

Offline wjp

« Odpowiedź #38 dnia: 23 Lipiec 2016, 14:20:54 »
Dzięki Piomic za radę. Problem w tym, że od tego czytania to już głowa mnie boli i mętlik w głowie coraz większy :)
Maciekz dzięki za rady. Nie ukrywam, że wybrałem już ekspres ale jeszcze do mnie nie dotarł. Jak tylko go dostanę i się z nim dogadam to podzielę się wrażeniami :)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #39 dnia: 23 Lipiec 2016, 15:23:45 »
Wiem, znam to. Chyba dwa tygodnie nocami nie spałem tylko wertowałem wątki zanim zacząłem pytać.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi