Autor Wątek: Mały ekspress automatyczny do kawy  (Przeczytany 4513 razy)

Offline Katarzyna

Mały ekspress automatyczny do kawy
« dnia: 11 Lipiec 2016, 22:44:56 »
Witam, ogromna prośba o pomoc w wyborze małego ekspresu automatycznego. Pod uwagę ze względu na rozmiar biorę ekspres Delonghi Primadonna XS, Saeco PicoBaristo cena od ok 2.500-3.500zł ewentualnie Primadonna Exclusive ok 5 tys pod warunkiem że jest warto. DOdam, że piję kawę z mlekiem i jestem kobietą ;-) dlatego koncentrowałam się na ekspresach z pojemnikami choć nie wykluczam rurki z możliwością korzystania z mleka w kartoniku. A może jest jeszcze inny ekspress który warto wziąć pod uwagę ( pod warunkiem, że jest mały).Z góry dziękuję za pomoc.

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
Odp: Mały ekspress automatyczny do kawy
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lipiec 2016, 23:05:45 »
Katarzyna moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest rurka i kartonik jest mniej problemów i czyszczenia.
Nie wiem o który wymiar najbardziej Ci chodzi, ale mała jest "nowa" Jura ena90 lub starsze modele jak ena9 czy a5 lub a9
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline Katarzyna

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lipiec 2016, 23:22:26 »
Na dobrą sprawę o głębokość i szerokość ponieważ mam małą kuchnię a co do rurki to jest to pomysł godny przemyślenia. Z tego co udało mi się sprawdzić : Saeco to młynki ceramiczne, zużycie energii podczas parzenia 1850 W zaś Delonghi młynek stalowy i zużycie energii podczas parzenia 1450W.

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lipiec 2016, 08:29:40 »
W takim razie wspomniana wcześniej ena 90 powinna spełnić oczekiwania wielkościowe. Myślę że warto się zastanowić nad tym rozwiązaniem.
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline Katarzyna

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Lipiec 2016, 17:58:38 »
A jak wygląda kwestia czyszczenia sprzętu i jego awaryjności? Nie ukrywam, że zastanawia mnie również kwestia wyświetlacza u góry :)

Offline piotrwirtual

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lipiec 2016, 09:54:00 »
Posiadam ena micro 90 od początku kwietnia. Przez ten czas "przerzuciłem" przez niego prawie 10kg ziaren, więc mogę coś o nim powiedzieć.
Przy małej ilości miejsca przede wszystkim sprawdź, czy zbiornik wody umiejscowiony z tyłu i wyciągany do góry nie będzie problematyczny. Bo jeśli nad ekspresem będzie szafka kuchenna na standardowej wysokości, to obsługa będzie bardzo kłopotliwa

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi